ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 2,6% στην κλωστοϋφαντουργία

Σε ανοδική πορεία οι εξαγωγές των ελληνικών ενδυμάτων

Κερδίζουν τις ξένες αγορές τα ελληνικά ρούχα όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία για τις εξαγωγές εννεαμήνου που παραμένουν σε ανοδική πορεία ενώ ιδιαίτερα μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν οι εξαγωγές των υφαντών ενδυμάτων.

Αντίθετα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2018 πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργίας όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στο 9μηνο φέτος, ανήλθαν σε 983 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 3,5%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Στα 500 εκατ. ευρώ η αξία των εξαγόμενων ενδυμάτων στο εννεάμηνο

Αναλυτικότερα, η αξία των εξαγόμενων ενδυμάτων παρουσίασε ενίσχυση κατά 8,6% στο 9μηνο φέτος και διαμορφώθηκε στα 500 εκατ. ευρώ, από 460 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Η καλή πορεία του εννεαμήνου αποτελεί συνέχεια του 2017 που ήταν η καλύτερη εξαγωγική χρονιά μετά το 2010» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕΕ και προσθέτει «η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην πολύ μεγάλη άνοδο που παρουσιάζουν οι εξαγωγές των υφαντών ενδυμάτων (+13,2%)»

Από το σύνολο των εξαγόμενων ενδυμάτων, ποσοστό 84% κατευθύνεται προς τις χώρες της ΕΕ και το 16% σε κράτη εκτός ενωμένης Ευρώπης.

Σε πτώση οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργίας

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας, παρουσιάζοντας μείωση 2,6%, με την αξία τους να υποχωρεί στα 286,4 εκατ. ευρώ, έναντι του πρώτου 9μηνου του 2017. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, οι εξαγωγές βαμβακιού εμφάνισαν οριακή αύξηση και ανήλθαν σε 197 εκατ. ευρώ (+0,4%), έναντι 196 εκατ. ευρώ το 2017.

Σε άνοδο και οι εισαγωγές ενδυμάτων

Θετικό πρόσημο παρουσίασαν στο εννεάμηνο φέτος και οι εισαγωγές ενδυμάτων στην ελληνική αγορά, τρέχοντας με ρυθμό +3,9%. Σε αξία οι εισαγωγές ενδυμάτων στο εννεάμηνο φέτος, ανήλθαν σε 1,37 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, ο ΣΕΠΕΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «οι πωλήσεις χονδρικής εμφανίστηκαν βελτιωμένες κατά 2,4%, ενώ οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,1%, παρουσίασαν οι πωλήσεις λιανικής».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.