ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» της ΝΔ στις 10.000 θέσεις

Σύγκρουση κορυφής για προσλήψεις και δημοσιονομική «βόμβα»

Άλλη μία εστία πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να πυροδοτήσουν οι εξαγγελίες για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο που προκύπτουν ως «χώρος» στο Ενιαίο Μισθολόγιο μετά την διαγραφή των κληρικών απ’ αυτό.

Μπορεί η αρχική αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου να ήταν θετική, με τη ΝΔ να ισχυρίζεται πως επί της ουσίας η συμφωνία κινείται στις… ράγες της δικής της πρότασης, όμως η πρόθεση της κυβέρνησης για προσλήψεις στο Δημόσιο προκαλεί αρκετά ρίχτερ στο πολιτικό σκηνικό.

Έρχονται προσλήψεις

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο για τις προσλήψεις αναμένεται να προχωρήσει, αφ’ ης στιγμής επικυρωθεί η συμφωνία που συνήφθη προχθές μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου. Εξάλλου, την προοπτική να δημιουργηθεί αυτός ο «χώρος» στο Δημόσιο για τις 10.000 προσλήψεις παραδέχθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεσμευόμενος παράλληλα πως το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό των ιερέων δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις νέες ρυθμίσεις και τη συμφωνία. Παράλληλα, όσο κι αν ακόμη η προοπτική των προσλήψεων τελεί υπό την αίρεση της εφαρμογής της συμφωνίας, τα πρώτα σχέδια για το πού θα κατευθυνθούν αυτές έχουν αρχίσει να εξετάζονται στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα, με αυτές τις 10.000 προσλήψεις, ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως θα μπορούσαν να κλείσουν πολλές «τρύπες» στην Υγεία και την Παιδεία, δηλαδή στους δύο πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, αν αυτές οι 10.000 προσλήψεις «μοιραστούν» μεταξύ Παιδείας και Υγείας, τότε η νέα δομή πρωτοβάθμιας Υγείας, οι ΤΟΜΥ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους πολίτες, ενώ ταυτοχρόνως στην Παιδεία θα έμπαινε ένα τέλος στο φαινόμενο των «αναπληρωτών», που παραμένουν «όμηροι» κάθε χρονιά, χωρίς να μπορούν να κάνουν προγραμματισμό ζωής.

Καταγγέλλει «βόμβα» η ΝΔ!

Παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης να κλείσει «τρύπες» στο κοινωνικό κράτος, η ΝΔ όχι μόνο διάκειται αρνητικά στην προοπτική των προσλήψεων, αλλά προχωρεί και ένα βήμα παρακάτω: καταγγέλλει την κυβέρνηση πως διαμορφώνει συνθήκες δημοσιονομικής βόμβας για να αφήσει πίσω της καμένη γη και να δυσκολέψει την επόμενη κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Και κοροϊδεύει τους πολίτες, τάζοντας 10.000 διορισμούς, την ίδια ώρα που τους έχει γονατίσει στους φόρους.Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επερχόμενη ήττα του δεν θα διστάσει να τινάξει τη χώρα στον αέρα», υπογράμμισε χθες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, ξετυλίγοντας την «γαλάζια» επιχειρηματολογία.
Παράλληλα, όπως πληροφορείται το matrix24.gr, αντίστοιχη επιχειρηματολογία αναπτύσσεται στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο και σε ό,τι αφορά αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνει τώρα η κυβέρνηση, όπως η επιστροφή των αναδρομικών σε ενστόλους κ.α. «Ξέρουν ότι χάνουν και θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα. Θα αφήσουν άδεια ταμεία και θα τάξουν στους πάντες τα πάντα», είναι μία από τις βασικές προβλέψεις που ακούγεται στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταγγείλει και δημοσίως την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.