ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε αναλυτικά

Σπίρτζης: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις νέες άδειες οδήγησης και την εξέταση οδηγών

Τις επόμενες μέρες προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης και τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης νέων οδηγών, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης.

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί από την άνοιξη και η καθυστέρηση έχει επικριθεί από τα σωματεία εκπαιδευτών, τα οποία αντιδρούν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αποχή από τις εξετάσεις οδήγησης.

Απαντώντας χθες σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου, το οποίο θα φέρει την ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας εξέτασης, από την νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και άμεσα θα πάει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Ο υπουργός επέκρινε μάλιστα τη στάση των εξεταστών, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις τους «δεν γίνονται γιατί δεν τους έχει καταβληθεί ο μισθός όπως ισχυρίζονται αλλά γιατί κάποια σωματεία εκπαιδευτών όσο και κάποιοι εξεταστές, θέλουν να συνεχίζεται το παράλογο, να είναι δηλαδή μέσα στο ίδιο αυτοκίνητο και ο εκπρόσωπος της σχολής οδηγών και ο εξεταστής με τα γνωστά φαινόμενα που έχει ζήσει η ελληνική κοινωνία».

Επισήμανε δε ότι με τροπολογία αναγνωρίζεται το επίδομα του εξεταστή με αναδρομική ισχύ. Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξαλειφθεί η παραβατική συμπεριφορά για την απόκτηση της άδειας οδήγησης και προσκόμισε έγγραφο της ελληνικής αστυνομίας για δύο κυκλώματα διαφθοράς σε όλη την χώρα, στα οποία εμπλέκονται 35 συνολικά άτομα ενώ αναφέρθηκε και σε τρίτη υπόθεση που διερευνάται στην περιοχή της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι το υπουργείο επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει το σύστημα εξέτασης, ανέφερε ότι οι εξετάσεις θα γίνονται με δημόσιους λειτουργούς με αποκλειστική δραστηριότητα τις άδειες οδήγησης, κατόπιν κλήρωσης, μέσα στις περιφερειακές διευθύνσεις.

«Δεν θα είναι ένα πάρεργο όπου θα γνωρίζουν οι σχολές οδηγών ποιοι είναι οι εξεταστές, για να γίνεται όλο αυτό που βιώνουμε. Θα υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που θα επιτηρούν κεντρικά το σύστημα των αδειών οδήγησης και μια σειρά από προβλέψεις που θα τις συζητήσουμε στο Σχέδιο Νόμου».

Οι νέες ρυθμίσεις

Με βάση το σχέδιο νόμου, κάθε υποψήφιος οδηγός θα υποβάλλεται πρώτα σε θεωρητική εξέταση, εφόσον απαιτείται και μετά θα ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων.
Η δοκιμασία αυτή, θα διενεργείται σε δύο στάδια τα οποία διεξάγονται σε διαφορετικές ημέρες. Στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης (ΠΟΡΕΙΑ) του υποψηφίου οδηγού και εφόσον ολοκληρώσει με επιτυχία το στάδιο αυτό, εξετάζεται στο δεύτερο στάδιο, προκειμένου να διενεργηθούν οι απαιτούμενες ειδικές δοκιμασίες.

Σε περίπτωση αποτυχίας του υποψηφίου οδηγού στο δεύτερο στάδιο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, στην επανεξέταση, ο υποψήφιος επανεξετάζεται και στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς.

Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης διενεργείται από έναν εξεταστή. Κατά τη διενέργεια δοκιμασίας προσόντων δεν επιτρέπεται να παρίσταται εντός του οχήματος ο εκπαιδευτής.

Οnline εξεταστής και υπουργείο

Για τη διενέργεια δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, οι εκπαιδευτές παραχωρούν προσωρινά τη χρήση των οχημάτων και των μοτοσικλετών στην Περιφερειακή Ενότητα. Σε περίπτωση που δεν τα παραχωρήσουν, οι υποψήφιοι των σχολών δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις.

Κάθε εκπαιδευτικό όχημα που συμμετέχει στις εξετάσεις πρέπει απαραίτητα να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση με αποδεκτό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται αδιάλειπτη σύνδεση αυτού με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως αυτό προσδιορίζεται από τον παρόντα νόμο.

Εντός του οχήματος πρέπει να τοποθετείται κάμερα με μικρόφωνο, που να απεικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος ή τις θέσεις ανάβασης των μοτοσικλετών και να είναι διασυνδεδεμένη αδιάλειπτα με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Είναι υποχρεωτική η γραπτή ανακοίνωση σε ευδιάκριτο σημείο ότι ο χώρος του οχήματος βιντεοσκοπείται και η διαδικασία εξέτασης μεταδίδεται στο Κέντρο Ελέγχου.

Η θεωρητική εξέταση και η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων, μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο και καταγράφεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

Το καταγεγραμμένο υλικό περιέχει οπτικοακουστικό υλικό από τον χώρο διενέργειας των θεωρητικών εξετάσεων και από το εσωτερικό του εκπαιδευτικού οχήματος.

Για το έργο δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς:

α) Από την ισχύ του παρόντος έως και ένα μήνα μετά την έκδοση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το έργο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών, διενεργείται, ως εξής: α) Από έναν εξεταστή υποχρεωτικά μέσω κλήρωσης από τους υφιστάμενους εξεταστές

β) Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς πραγματοποιείται με την παρουσία εκπαιδευτή και εξεταστή εντός του εκπαιδευτικού οχήματος κατά τη διενέργεια του πρώτου σταδίου και με τον υποψήφιο οδηγό μόνο του εντός του εκπαιδευτικού οχήματος κατά τη διενέργεια του δευτέρου σταδίου χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή ή εξεταστή. Ο εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών, ο οποίος παρίσταται στο εκπαιδευτικό όχημα κατά τη διενέργεια του πρώτου σταδίου εξέτασης υποψηφίου οδηγού και οδηγού, δεν επιτρέπεται να ανήκει στη σχολή οδήγησης που παρείχε στον υποψήφιο οδηγό μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

γ) Τα δύο στάδια της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς πραγματοποιούνται την ίδια μέρα και από τους ίδιους εξεταστές.

Οι ειδικές δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς διενεργούνται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή Πίστες Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών όπου υπάρχουν ή σε οδούς που επιλέγονται κατάλληλα από τις οικείες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Στις ανωτέρω οδούς επιβάλλονται περιορισμοί ή απαγόρευση κυκλοφορίας των υπολοίπων οχημάτων κατά τη διάρκεια διενέργειας των ειδικών δοκιμασιών.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.