ΕΛΛΑΔΑ

Ιερός πόλεμος

Στα άκρα η αντιπαράθεση στην Ιεραρχία

Πολλαπλά μέτωπα ανοίγει το διαφαινόμενο ναυάγιο της αναγγελθείας ως «ιστορικής» συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στη μεν εκκλησία διαμορφώνονται πλέον συνθήκες ιερού πολεμου και βαθέως διχασμού, η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά καλείται να διαχειρισθεί ένα θέμα που η ίδια άνοιξε με τυμπανοκρουσίες και πλέον εξελίσσεται ως καυτή πατάτα, αφού το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ιεραρχία και τους κληρικούς και το αφήγημα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με τις 10.000 προσλήψεις στις θέσεις που «ανοίγουν» στο δημόσιο με την έξοδο των ιερέων από το μισθολόγιό του.

Η σύνοδος της Ιεραρχίας την Παρασκευή δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που θα επιθυμούσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά δεκάδων μητροπολιτών και μπροστά στην ανάγκη να βγει προς τα έξω εικόνα ενότητας που όμως κάθε άλλο παρά αντικατοπτρίζει τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Εκκλησία, ζήτησε την έκδοση ανακοινωθέντος, στο οποίο ετίθετο εκτός συζήτησης το ζήτημα της μισθοδοσίας.

Η αντίδραση του Μαξίμου στο ανακοινωθέν έστειλε το μήνυμα στην Εκκλησία ότι στο φλέγον ζήτημα της μισθοδοσίας η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει και μονομερώς, αφού σημειωνόταν ότι ανήκει στη δικαιοδοσία της Πολιτείας το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Πράγματι μέσα στην Ιεραρχία ακούστηκαν όλες οι φωνές κατά τρόπο δημοκρατικό. Υψώθηκαν οι τόνοι, πραγματικά έγινε μία συζήτηση σε υψηλούς τόνους. Οι παλαιότεροι έχουμε ζήσει και άλλες τέτοιες στιγμές. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις με επιχειρήματα σε υψηλούς τόνους, πάντως ήταν τεταμένη. Το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής ήταν πάρα πολύ ισορροπημένο. Όταν θα γίνει ο διάλογος με την επιτροπή που θα αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, τότε θα τεθούν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, που υποστήριξε επίσης ότι «στην Ιεραρχία υπάρχουν πολλές τάσεις και πολλές απόψεις» για να προσθέσει σχολιάζοντας την αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας ότι: «δεν ήταν καμία εισήγηση του Μεσσηνίας, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος έκανε εισήγηση. Πολλές φορές είπε ότι δεν ήταν εισήγηση ήταν ενημέρωση. Ο κάθε αρχιερέας είχε τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις. Τα όσα είπε ο Άγιος Μεσσηνίας ήταν παρέμβαση, όχι εισήγηση».

Αυτό που εξόργισε, ωστόσο, τους ιεράρχες, πέρα από την απάντηση του Μαξίμου στο ανακοινωθέν τους, ήταν η δήλωση του κ.Ιερωνύμου με την οποία εξέφρασε ικανοποίηση για την κυβερνητική απάντηση. Μητροπολίτες καταλογίζουν στον κ.Ιερώνυμο ότι στην πράξη, με τη δήλωσή του, ακύρωσε το ανακοινωθέν τους.
Το κλίμα στην ιεραρχία αποτυπώνεται από τις δηλώσεις που έκανε το πρωί του Σαββάτου στον Σκάι, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. «Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την εκκλησία, έπραξε καθ' υπέρβασιν της εξουσίας του, υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πήγαν να παγιδεύσουν την εκκλησία, η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας. Υπεύθυνος για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» . Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς σημείωσε πως το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος.

Ανέφερε ότι η εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού «όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοί μας παρέδωσαν». «Ο μόνος ο οποίος υποχρεώνει την εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση», είπε.

Θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την εκκλησία αλλά θα βρουν μπροστά τους την Ευρώπη και την ΕΣΔΑ, είπε, υπογραμμίζοντας ότι αν κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο θα καταθέσει άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Δεν ζητούμε χαριστική συμπεριφορά και αντιμετώπιση αλλά νομιμότητα και ηθική διάσταση των πραγμάτων, αν προσφύγουμε στα δικαστήρια θα δικαιωθούμε», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.