ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση Αθήνας-εταίρων

Το… «δεκαήμερο του διαβόλου» για συντάξεις-αντίμετρα

Το δεκαήμερο που θα κρίνει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις του 2019 ξεκινά σήμερα, καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό, με αιχμή φυσικά το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων.

Ήδη, σε παρασκηνιακό επίπεδο, οι συνομιλίες έχουν πάρει φωτιά, ενώ σε αυτή τη «μάχη» η κυβέρνηση μπαίνει με δύο όπλα: αφενός, την «απόσυρση» του «σκληρού» ΔΝΤ από την συγκεκριμένη συζήτηση, αφού το Ταμείο διευκρινίζει πως δεν θέλει να ακυρωθεί το μέτρο, ωστόσο ταυτοχρόνως νίπτει τας χείρας του, διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το δεύτερο όπλο στην ελληνική φαρέτρα δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της οικονομίας που, όπως εκτιμούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μπορεί να κάμψει ακόμη και τις ενστάσεις των πλέον δύσπιστων αναφορικά με το κατά πόσον το θέμα των συντάξεων είναι διαρθρωτικό ή δημοσιονομικό.

Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση

Παραλλήλως, οι ενδείξεις προθέσεων που έχει η κυβέρνηση θεμελιώνουν την απόλυτη αισιοδοξία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι συντάξεις δε θα περικοπούν. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πήρε το «ρίσκο» να το προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. Ταυτοχρόνως, όλα δείχνουν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, με τις πρώτες ενδείξεις και από το Βερολίνο να δείχνουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλλον δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εν λόγω συνεδρίαση ούτε από τον γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς. Εξάλλου, με τον κ. Σολτς συναντήθηκε μόλις προχθές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και, παρότι το θέμα των συντάξεων δε θα μπορούσε να τεθεί ευθέως στην συζήτηση, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το Βερολίνο «πάει πάσο», αφ’ ης στιγμής «βγαίνουν τα νούμερα.

Παζάρι για τα αντίμετρα

Τούτων δοθέντων, το μόνο εκκρεμές θέμα φαίνεται πως είναι τα αντίμετρα και ο επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα «περισσέψει» μετά την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις. Κατά πληροφορίες, και γι’ αυτό το θέμα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και στις 21 του μηνός, οπότε και θα δημοσιευθεί η έκθεση της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό, θα φανεί ο ακριβής δημοσιονομικός χώρος. Πάντως, παρότι κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα περιθώριο μεταξύ 700 και 900 εκατομμυρίων ευρώ, αρμόδιοι παράγοντες από το οικονομικό επιτελείο με πλήρη γνώση των «περιθωρίων» του κρατικού κορβανά, κάνουν λόγο και για 950 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ακόμη και για ένα δισεκατομμύριο!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.