ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρεμβάσεις Τσίπρα για μεταναστευτικό και σταθερότητα στη Μεσόγειο

«Βαριά» ατζέντα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Να αξιοποιήσει στο έπακρο τη φετινή Διάσκεψη για τη Λιβύη δια… πάσαν χρήσιν επιχειρεί από χθες ο Αλέξης Τσίπρας, που δίνει το «παρών» στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Εξάλλου, παρότι επισήμως το θέμα της Διάσκεψης είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στην καταταλαιπωρημένη χώρα της Βορείου Αφρικής, που παραμένει εγκλωβισμένη στη δίνη εμφύλιων συγκρούσεων από την πτώση του Καντάφι και μετά, είναι προφανές ότι η παρουσία του πρωθυπουργού με τόσους ομολόγους και εταίρους του στο Παλέρμο δίνει την ευκαιρία και για ελληνικού, όπως και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος επαφές.

Συνάντηση γνωριμίας

Ήδη χθες, ο Αλέξης Τσίπρας μετείχε στο δείπνο που παρέθεσε στους ηγέτες ο «οικοδεσπότης» Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ενώ αργά χθες βράδυ ο πρωθυπουργός είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Κόντε, σε μία πρώτη προσπάθεια των δύο να αρχίσουν να… μιλάνε την ίδια γλώσσα. Εξάλλου, παρά τις χαώδεις πολιτικές διαφορές μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης, είναι προφανές ότι Ρώμη και Αθήνα έχουν κάθε λόγο να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και σε επαφή –με βασικό «αγκάθι», πάντως, στις μεταξύ τους επαφές το μεταναστευτικό, όπου στην Ιταλία εφαρμόζεται η ξενοφοβική και ακροδεξιά πολιτική Σαλβίνι.
Κατά τα λοιπά, πάντως, στο δείπνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό, αλλά και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Κόντε συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη, η ανοιχτή σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό, όπως και η ανάγκη αμφισβήτησης της πολιτικής λιτότητας στην Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ περιόδου 2021-2017, στα ενεργειακά, στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Επαφές με σημασία

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του πρωθυπουργού στο Παλέρμο, μαζί με ηγέτες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, αλλά και του πρωθυπουργού της Ρωσίας, αποτελεί άλλη μία εφαρμοσμένη άσκηση του δόγματος της «πολυδιάστατης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής», που εγκαινιάστηκε από τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή ημέρα της Διάσκεψης για τη Λιβύη αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην «διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικής στο εσωτερικό της χώρας, πολιτικής διαδικασίας που οφείλει να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση», όπως λένε καλά ενημερωμένοι παράγοντες».
Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα «προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη γεγονός που αντανακλά τον αυξημένο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, θα σημειώσει σήμερα ότι «η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της ΕΕ». Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών για τη σημερινή Διάσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει στους συνομιλητές του πως η χώρα μας «θα αναδείξει επίσης την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, στην οικονομία και στην ενέργεια». Επιπροσθέτως, ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές συνέπειες στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά.
Τέλος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο πρωθυπουργός «θα αναφερθεί στην ανάγκη, να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και να αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.