ΕΛΛΑΔΑ

«Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις απειλές»

Αναστασιάδης: Πρέπει να γίνει πραγματικότητα η αειφόρος ανάπτυξη

Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για να καταστεί η αειφόρος ανάπτυξη «επιτέλους πραγματικότητα για όλες τις χώρες και περιοχές μέσω της δημιουργίας των αναγκαίων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, που θα οδηγήσουν στη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θεσμών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Προσέθεσε δε, ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις απειλές, που προέρχονται από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, ώστε να επιτύχουμε διαρκείς και βιώσιμες πολιτικές λύσεις που θα προωθήσουν την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και οι οποίες θα προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές από ασύμμετρες απειλές».

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμπλήρωση 73 χρόνων από τη δημιουργία του Οργανισμού, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία και τη δημιουργία του Οργανισμού, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να προσμετρήσουμε πως η διεθνής τάξη πραγμάτων του 1945 δεν είναι η ίδια με αυτή που σήμερα βιώνουμε και οι παραδοσιακοί προσανατολισμοί ασφάλειας έχουν αλλάξει εξαιτίας νέων γεωπολιτικών δεδομένων και προκλήσεων».

Τα ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας δεν περιορίζονται πλέον σε διαφορές μεταξύ και εντός εθνών, ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, εξηγώντας πως «φαινόμενα όπως η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο βίαιος εκτοπισμός εκατομμυρίων ανθρώπων, η πείνα και η δυστυχία και συνεπακόλουθες μεταναστευτικές ροές, ασκούν τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις σε όλες τις χώρες ή τις περιοχές που επηρεάζονται».

Αποτελεί, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, χρέος μας να ενισχύσουμε την υποστήριξη και την προσήλωσή μας προς τα Ηνωμένα Έθνη και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων και δράσεών τους στη βάση των οικουμενικών αρχών της ανθρωπότητας, του διεθνούς δικαίου και του πολυμερούς συστήματος, που αποτελούν τα θεμέλια της ίδρυσής τους.

Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι είναι θέση της Κύπρου πως «η συλλογική ηγεσία και η ανάδειξη της υπεροχής του πολυμερούς συστήματος αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την αποτελεσματική εξάλειψη των απειλών κατά της ειρήνης και της ασφάλειας».

Για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι προσηλωμένη στο όραμα και τη φιλοδοξία να καταστεί πρότυπο σταθερότητας, προβλεψιμότητας και δημιουργίας συνεργειών για προαγωγή αμοιβαίας ευημερίας και σταθερότητας για όλους, ιδιαίτερα στην εύφλεκτη και ευμετάβλητη περιοχή, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.

Η Κύπρος, τόνισε, έχει αναγνωριστεί από όλους ως ένας έντιμος συνομιλητής, ως ένας πυλώνας σταθερότητας και έχει ενδυναμώσει τις ιστορικά στενές μας σχέσεις με τις χώρες της γύρω περιοχής και επισήμανε: «μαζί με την Ελλάδα εγκαθιδρύσαμε τριμερείς συνεργασίες με γείτονες χώρες, όπως αυτές με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη και όχι μόνο».

Όπως εξήγησε, αυτές οι τριμερείς συνεργασίες «αποτελούν ένα απτό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί, όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και κοινά συμφέροντα ενώνουν δυνάμεις αντί να αυτοαπομονώνονται, αποτελώντας μία πρακτική έκφραση ενός αποτελεσματικού πολυμερούς συστήματος, πλήρως συμβατού με τις επιδιώξεις των Ηνωμένων Εθνών».

Δεν έχει λόγο η Κύπρος ή η Ελλάδα να είναι σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε: «ο φυσικός πλούτος της περιοχής αποτελεί κατά την άποψη μου πηγή και ευκαιρία για συνεργασία και όχι αφορμή για να συνεχίσουν τριβές ή διενέξεις». Δεν υπάρχει, κατέληξε, «κανείς μα κανείς που δεν θα ήθελε να δει να αναπτύσσονται οι σχέσεις μας άριστα και με τη γείτονα Τουρκία».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.