ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος

Αποφυλακίστηκε ακτιβίστρια που κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών

Μια ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, η οποία είχε συλληφθεί και είχε φυλακιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου επειδή κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση στη χώρα της, αφέθηκε ελεύθερη σήμερα, όπως έγινε γνωστό από τον σύζυγό της.

Η 34χρονη Αμάλ Φάτχι συνελήφθη τον Μάιο με την κατηγορία της "διάδοσης ψευδών ειδήσεων". Αφορμή στάθηκε η ανάρτηση ενός βίντεο στο οποίο κατήγγειλε την απραξία των αρχών απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται οι Αιγύπτιες. Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή, όμως αντί να αποφυλακιστεί, η κράτησή της παρατάθηκε καθώς της ασκήθηκε δίωξη για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" και "διάδοση ψεδών ειδήσεων".

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές διέταξαν να αφεθεί ελεύθερη υπό όρους και για αυτήν την υπόθεση.

"Βγήκε σήμερα" από τη φυλακή, είπε ο σύζυγός της, Μοχάμεντ Λότφι, ο οποίος αγωνίζεται επίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του.

Σε αντίθεση με τον Λότφι, η Φάτχι δεν ήταν γνωστή πριν από τη σύλληψή της. Ο Λότφι έχει ελβετική και αιγυπτιακή υπηκοότητα και διευθύνει την Αιγυπτιακή Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, η οποία ασχολείται κυρίως με τις "εξαναγκαστικές εξαφανίσεις". Στις 18 Δεκεμβρίου τιμήθηκε με το γαλλογερμανικό βραβείο των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του κράτους δικαίου, σε μια τελετή που οργανώθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.