ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης

Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση απαιτεί διεθνείς συμμαχίες

Την πάγια δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, την αποτροπή των επικίνδυνων παράτυπων ταξιδιών και τη διασφάλιση των δυνατοτήτων για νόμιμη και ασφαλή μετανάστευση» επανεπιβεβαίωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα Μεταναστών. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, καθώς «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μετανάστευσης από μόνη της – ούτε στην Ευρώπη αλλά ούτε και πουθενά αλλού στον κόσμο», σημειώνοντας επίσης πως σήμερα υπάρχουν 258 εκατομμύρια μετανάστες σε όλο τον κόσμο…

«Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μετανάστευση. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι μεταναστεύουν για μία σειρά από λόγους και συνεχίζουν να το κάνουν. Σήμερα, υπάρχουν 258 εκατομμύρια μετανάστες σε όλο τον κόσμο» αναφέρει στη δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεπιβεβαιώνει την πάγια δέσμευση της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, την αποτροπή των επικίνδυνων παράτυπων ταξιδιών και τη διασφάλιση των δυνατοτήτων για νόμιμη και ασφαλή μετανάστευση» τονίζει και συμπληρώνει με νόημα πως: «Για να το πετύχουμε, συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στο κόσμο – με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς. Η μετανάστευση απαιτεί διεθνείς συμμαχίες: Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μετανάστευσης από μόνη της – ούτε στην Ευρώπη αλλά ούτε και πουθενά αλλού στον κόσμο».

«Αυτό αποτελεί και το κύριο μήνυμα του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, το οποίο θα παρέχει το διεθνές πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης» συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος, εξηγώντας πως «Μέσα από τη συνεργασία και τον επιμερισμό των ευθυνών μπορούμε να μετατρέψουμε τη μετανάστευση από κοινή πρόκληση σε κοινή ευκαιρία».

«Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για τη μετανάστευση βασίζεται στο ίδιο πνεύμα: στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων, στη διασφάλιση παροχής προστασίας σε όσους την έχουν ανάγκη, στην καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα νόμιμων οδών μετανάστευσης. Αυτός είναι ο δρόμος που καλείται να ακολουθήσει η Ευρώπη και που ανταποκρίνεται στις αρχές της Ένωσης αλλά και σε αυτό που τα Κράτη Μέλη ζητούν» καταλήγει στην δήλωσή του ο Έλληνας Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.