ΚΟΣΜΟΣ

2 ημέρες μετά τις ανησυχητικές ταραχές

Επιχείρηση κατευνασμού των "κίτρινων γιλέκων" από τον Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κούρσα με τον χρόνο για την εξεύρεση λύσης στη σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει με τα "κίτρινα γιλέκα", το κοινωνικό αυτό κίνημα που διαδηλώνει κατά της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δύο ημέρες μετά τις ανησυχητικές ταραχές που ξέσπασαν στην καρδιά του Παρισιού.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ άρχισε να δέχεται σήμερα με τη σειρά αρμόδιους αξιωματούχους: τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, τους επικεφαλής των κύριων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, πριν από τη συνάντηση που αναμένεται να έχει αύριο, Τρίτη, με τους εκπροσώπους των "κίτρινων γιλέκων". Η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει περιθώριο να αντιμετωπίσει άλλη μια μέρα ταραχών όπως αυτές του Σαββάτου, δεν έχει κάνει διάλογο εδώ και τρεις εβδομάδες με το κίνημα αυτό.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επίσης δεν έχει μιλήσει δημοσίως μετά την επιστροφή του από την Αργεντινή χθες Κυριακή, τηρώντας σιγή ιχθύος, και στέλνοντας στην πρώτη γραμμή τον πρωθυπουργό του για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του από την εκλογή του το 2017.

"Η Γαλλία σε κατάσταση σοκ περιμένει απαντήσεις", "Κ. Πρόεδρε, χρειάζονται απαντήσεις", ήταν οι τίτλοι αντίστοιχα των γαλλικών εφημερίδων Le Figaro και Le Parisien.

"Το σύνολο των διαβουλεύσεων, όπως και αυτές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, θα οδηγήσουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει μέτρα που θα αποσκοπούν στο να επιτρέψουν την ήρεμη διεξαγωγή των αποκεντρωμένων διαβουλεύσεων που επιθυμεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και την εξασφάλιση της διατήρησης της τάξης και του σεβασμού στον νόμο", αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του πρωθυπουργού σε σημερινή ανακοίνωσή της.

"Προς το παρόν δεν έχουμε απάντηση", δήλωσε παράλληλα ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, που ήταν ο πρώτος αρχηγός κόμματος που έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό. Όλα τα πολιτικά ρεύματα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους στον Εντουάρ Φιλίπ ακτά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας μαραθώνιων διαβουλεύσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το βράδυ.

Η κυβέρνηση είναι "ανοιχτή στο διάλογο" με τα "κίτρινα γιλέκα", αλλά δεν θέλει "να κρύψει τη σκόνη κάτω από το χαλί" ανακοινώνοντας κάποια "κίνηση" όσον αφορά, για παράδειγμα, την αγοραστική δύναμη για να τα κατευνάσει, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν "πολύ περιφρονητικό απέναντί τους".

Κάτι τέτοιο "δεν θα έλυνε το πρόβλημα", σημείωσε επίσης.

Πέραν των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη και στη Γερουσία την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν η συζήτηση αυτή θα καταλήξει σε κάποια ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα ωστόσο το συνδικάτο CGT κάλεσε σήμερα σε μια νέα μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων στις 14 Δεκεμβρίου με αίτημα μια "άμεση" αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

"Η απουσία συγκεκριμένων και άμεσων απαντήσεων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, η άρνησή τους να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις προκαλούν δικαιολογημένη οργή στον πληθυσμό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο αναφερόμενο στο κίνημα των "κίτρινων γιλέκων", την οργή του οποίου σημειώνει ότι συμμερίζεται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.