ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ευρωεκλογές 2019, η νέα γενιά και το τελευταίο στοίχημα της σοσιαλδημοκρατίας

Ο όρος millennials, ή Generation Y, περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 μέχρι και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ‘90. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς είναι η ανασφάλεια, πράγμα τελείως δικαιολογημένο αν αναλογιστούμε πως αποτελεί την πρώτη γενιά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που το μέλλον της προβλέπεται σαφώς πιο δυσοίωνο από των προηγουμένων, αν και θεωρητικά για λόγους οικονομικο-κοινωνικού και εκπαιδευτικού υπόβαθρου, θα έπρεπε να είναι καλύτερο.

Η Ιστορία όμως σπανίως κινείται γραμμικά και έτσι τεράστιο ποσοστό αυτής της γενιάς δεν έχει καμία πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως εργασία, περίθαλψη και κατοικία. Αλλά και ευρύτερα, ένας στους τρείς νέους στην Ευρώπη αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να είναι δύο στους τρείς. Η ανεργία των νέων στην Ευρώπη βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα, με τον ευρωπαϊκό Νότο να βιώνει δραματικά ποσοστά. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) ανέρχεται στο 43,2%, με την Ισπανία και Ιταλία να ακολουθούν με 33,8% και 31,9% αντιστοίχως.

Η πτώση του βιοτικού επιπέδου των νέων και οι ζοφερές προοπτικές που διαγράφονται για το υπόλοιπο της ζωής τους δεν πρέπει να γίνονται αντιληπτά μόνο σε όρους μίας αρνητικής ποσοστιαίας μεταβολής. Συνιστούν τον ολικό και μόνιμο αποκλεισμό των νέων από την κανονικότητα. Αυτό όμως αποτελεί όνειδος για μια Ευρώπη της οποίας η Ιδρυτική Συνθήκη αναφέρει πως «Η Ένωση καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις και προωθεί (μεταξύ άλλων) την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών».

Σε αυτό το εύφλεκτο συλλογικό ψυχολογικό πλαίσιο, η Ευρώπη αναδιατάσσεται με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, με ασύγκριτο κυνισμό και πρωτοφανή οπορτουνισμό, υπόσχονται ως εναλλακτική την επιστροφή σε ένα ένδοξο παρελθόν, με τις συνέπειες να διαγράφονται οδυνηρές, σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Το παράδοξο είναι πως ενώ οι δυνάμεις αυτές διακηρύττουν ότι θέλουν να αλλάξουν ριζικά το κατεστημένο, επενδύοντας στο φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών, ειδικά των νέων, στην πραγματικότητα το μόνο που μπορούν να καταφέρουν στην καλύτερη περίπτωση, είναι να καταλήξουν να γίνουν οι ίδιοι το σύστημα που καταγγέλλουν. Δεν γίνεται άλλωστε να λύνεις μονίμως λάθος μια εξίσωση και να προσδοκάς ότι θα βγει ένα σωστό αποτέλεσμα.

Οι νέοι όμως μπορούν να αποτελέσουν την ελπίδα στην επέλαση των λαϊκιστών και της ακροδεξιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το δημοψήφισμα για το Brexit. Θα περίμενε κανείς, ότι οι νέοι, αποκλεισμένοι από την αγορά στέγης και εργασίας θα ψήφιζαν μαζικά υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., παρασυρμένοι από τις υποσχέσεις για άμεση βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

Κι όμως, η νέα γενιά αντιστάθηκε και ψήφισε κατά 75% υπέρ της παραμονής!

Αυτή τη νέα γενιά δεν μπορεί η Σοσιαλδημοκρατία να την αφήσει μόνη. Οφείλει να την εντάξει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της και των πολιτικών της προτάσεων, ξεκινώντας σήμερα κιόλας από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισαβώνα.Μία ισχυρή και αξιόπιστη εκστρατεία από πλευράς μας πρέπει να ενσωματώνει την αλλαγή και την ανανέωση όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων αλλά και πολιτικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την ανασφάλεια των νέων και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, της διεύρυνσης των ανισοτήτων, των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η επιτυχία των λαϊκιστών και των εθνικιστών μεγαλώνει κάθε μέρα στο γόνιμο έδαφος των πολιτικών αποτυχιών μας.

Με αυτά τα δεδομένα προσερχόμαστε τον επόμενο Μάιο στις πιο σημαντικές ευρωεκλογές από ιδρύσεως της Ένωσης. Η ενίσχυση των λαϊκιστών και της ακροδεξιάς, μπορεί να προκαλέσει κρίσιμο και ιστορικά θανάσιμο πλήγμα σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Γιάννης Δάλμας είναι Σύμβουλος για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανισοτήτων στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.