ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γιατί φοβάμαι τον Άδωνη Γεωργιάδη

«Ο Ακενοτούμπο, που παίζει στο NBA, ως Έλληνας δεν παίζει; Έλληνας δεν λένε ότι είναι; Ιθαγένεια ελληνική έχει, κάπου στην Αφρική γεννήθηκε. Πώς τον λένε; “Ο Έλληνας” τον λένε και καλώς τον αποκαλούν έτσι». Στις 6 Δεκέμβρη ο κ. Γεωργιάδης, σε ένα από τα γνωστά του τηλεοπτικά παραληρήματα, υπέπεσε σε ένα λάθος γλωσσικό, όπως ο ίδιος είπε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το επώνυμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν κατάφερε να το προφέρει, είναι για αυτόν ένας «γλωσσοδέτης».
Θα μπορούσε να ακουστεί πειστικός, αν δεν τον πρόδιδε ο πρότερος βίος του. Ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι αφελής, ούτε κάνει ποτέ κάτι στην τύχη. Αντίθετα, γνωρίζει άψογα πώς να τραβάει την προσοχή επάνω του. Ζει και τρέφεται μέσα από την πληροφόρηση, τα social mediaαποτελούν το βασικό μέσο αυτοπροβολής και –γιατί όχι;- διαφήμισής του. Επίσης, δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να παρέμβει, όταν η επικαιρότητα τού δίνει τη δυνατότητα να «ταράξει τα νερά».

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένας ακόμα, λίγο ιδιότυπος, τηλεοπτικός star «μπερδεύτηκε», επικαλούμενος το επίθετο των αδερφών Αντετοκούνμπο. Ήταν ο κ. Τσουκαλάς. Και αν για αυτόν δεν τίθεται ουσιαστικό ζήτημα σχολιασμού, καθώς είναι γνωστό το κοινό στο οποίο απευθύνεται και ο δημόσιος λόγος του δεν έχει άλλο αντίκρισμα, πέραν του οπαδικού, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τον κ. Γεωργιάδη. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε πληροφορηθεί για την επίμαχη δήλωση του κ. Τσουκαλά και την απάντηση του Γιάννη. Το ελληνικό –και όχι μόνο- διαδίκτυο είχε βουίξει. Όπως είναι απίθανο να μην γνώριζε το επίθετο του Γιάννη. Ο Γιάννης απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη σε καθημερινή σχεδόν βάση. Τον Γιάννη επικαλέστηκε –και μάλιστα δις- σε ομιλίες του ο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι ένας star παγκοσμίου βεληνεκούς. Αυτά από τον κ. Γεωργιάδη δεν περνάνε απαρατήρητα. Όπως αποκλείεται να μην γνώριζε ότι ο Γιάννης και τα αδέρφια του είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα: επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά επισπεύστηκαν οι διαδικασίες χορήγησης ιθαγένειας στην οικογένεια Αντετοκούνμπο. Ο κ. Γεωργιάδης απλά εκμεταλλεύτηκε την επικαιρότητα και εξέφρασε μια λανθάνουσα ειρωνεία προς τον Γιάννη, για να την καλλωπίσει μετά με διευκρινιστικές δηλώσεις. Άλλωστε η δήλωσή του –η αρχική- είναι πλήρως συμβατή με ό,τι ο κ. Γεωργιάδης πρεσβεύει και με τον τρόπο και την αισθητική με την οποία διαχρονικά πολιτεύεται.

Έχει ακουστεί κατά καιρούς ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας πολιτικός «κωλοτούμπας» -μεταφέρω το χαρακτηρισμό, παρόλο που τον θεωρώ αντιαισθητικό. Του αποδίδεται η κατηγορία αυτή από τις ημέρες που έφυγε από το ΛΑΟΣ, για να μετακομίσει στη ΝΔ. Του αποδίδεται, επίσης, και για το ότι συμπορεύεται με πολιτικούς που στο παρελθόν λοιδορούσε. Νομίζω πως ο χαρακτηρισμός πέρα από αντιαισθητικός είναι και τελείως άστοχος. Ο κ. Γεωργιάδης είναι από τους πλέον συνεπείς και σταθερούς στις απόψεις του πολιτικούς. Και από τους πλέον ευφυείς, θα προσέθετα. Όχι μόνο δεν μετατοπίστηκε από τις θέσεις του ποτέ, αλλά και δημιούργησε γόνιμο έδαφος για τη γιγάντωση της επιρροής τους.

Πρόσφατα πάλι, στις 17 Νοέμβρη, δήλωσε πως «η Χούντα σκότωσε κόσμο σε διάφορα σημεία γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά όχι μέσα σε αυτό και η εξέγερση ενίσχυσε τη δικτατορία». Είναι εντυπωσιακή η έμφαση που δίνει στο χωροταξικό κριτήριο και στην απομείωση της αξίας της εξέγερσης και όχι στις δολοφονίες καθαυτές. Ο κ. Γεωργιάδης εδώ, προτάσσει το αίτημα της -υποτιθέμενης- «ακρίβειας» και της «σαφήνειας», θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την αξία των νεκρών του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα, παραμένει συνεπής με το παρελθόν του, όταν δήλωνε ότι «την περίοδο της Χούντας η οικονομία στην Ελλάδα ήταν κούκλα», πως «δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο», καθώς αυτός είναι «ο ιδρυτικός πολιτικός μύθος της ηγεμονίας της Αριστεράς». Ο κ. Γεωργιάδης δεν μετατοπίζεται από τις παλιές του θέσεις: τις εκλεπτύνει, τις κάνει πολιτικά ορθότερες, πιο επικοινωνιακές πιο επιδραστικές, ίσως και πιο ανθεκτικές στο χρόνο.

Πολύ πρόσφατο (6 Οκτ. 2018) είναι και το περιστατικό της θρησκειολόγου Βασιλείας Στεργιοπούλου, που δίδασκε το μάθημα της «Απόκρυφης Γνώσεως» στην σχολή της «Ελληνικής Αγωγής», διευθύνσεως κ. Γεωργιάδη. Κατά τη διδάσκουσα,«Άρια φυλή είναι μόνο η ελληνική», ενώ «ο πραγματικός Άριος είναι ο Έλληνας». Ο κ. Γεωργιάδης αναγκάστηκε να αποπέμψει τη διδάσκουσα, μετά τα βέλη που ορθώς δέχτηκε από τον κ. Μανδραβέλη. Προηγουμένως, βέβαια, είχε σπεύσει να την καλύψει, τονίζοντας ότι «η κυρία κάνει μια ελεύθερη ομιλία και οι απόψεις της αποτελούν διαχρονικό πεδίο διαμάχης». Σύντομα αντιλήφθηκε ότι η δημόσια προάσπισή της δεν συνάδει με το «πολιτικώς ορθό» προφίλ που οικοδομεί τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπορεί να διαδίδει τις ιδέες του πιο εύκολα. Μόνο που στην ουσία το πρόβλημα εδώ δεν ήταν οι απόψεις καθαυτές της κ. Στεργιοπούλου, αλλά η δημόσια κριτική που δέχτηκαν. Άλλωστε, στη δική του «Σχολή» εργαζόταν και η «διδασκαλία» της σίγουρα δεν απέκλινε από τους στόχους και τις προθέσεις του διευθύνοντος.

Σε επίπεδο «επιστημονικής ανάλυσης» οι αναφορές σε ζητήματα φυλετικά δεν τον ενόχλησαν ποτέ. Στο παρελθόν, μάλιστα, φαινόταν να τις επικροτεί ένθερμα. Από τις δικές του εκπομπές διαφήμιζε βιβλία με περιεχόμενο αντισημιτικό, αποδίδοντάς τους σχόλια διθυραμβικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αναφορές του στο βιβλίο του κ. Πλεύρη «Οι Εβραίοι: Όλη η Αλήθεια», όταν τόνιζε ότι για πρώτη φορά στην ζωή του θεωρούσε ένα βιβλίο σημαντικό (26/5/2006), «ωραία στοιχειοθετημένο, με αποφάσεις, με πράματα-θάματα, τρομερό» (εκπομπή 30/5/2006), «ένα βιβλίο περίφημο, το αγαπημένο του» (29/5/2006). Ούτε, όταν ήταν εκπρόσωπος τύπος του ΛΑΟΣ, διατύπωσε κάποιες ενστάσεις για το περιεχόμενο άρθρων της «Α1», όπως το παρακάτω: «Τον Εβραίο και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Λίγο ακόμα να τους αφήσουμε θα σπάσουνε το ρεκόρ του Χίτλερ», 23/7/2006. Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει πως αποκήρυξε τις ιδέες αυτές. Το χαρτί περιτυλίγματος, όμως, δεν συνιστά αποκήρυξη, αλλά τακτικό ελιγμό.

Η σχέση του κ. Γεωργιάδη με την επιστήμη και η περί αυτής θεώρησή του είναι γεμάτη από ανυπόστατες απόψεις στερεοτυπικού και φοβικού χαρακτήρα. Για τη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου είχε δηλώσει ότι «πάτε και αντικαθιστάτε τα Λατινικά με την κοινωνιολογία, απλά για να κάνετε τα παιδιά αριστερά». Η αντίληψη περί «αριστερών» και «δεξιών» επιστημών δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Ούτε χρειάζεται υπόμνηση για το πού παραπέμπουν τέτοιες θεωρίες.
Ο κ. Γεωργιάδης κατάφερε όχι μόνο να φέρει τις ιδέες του και την πολιτική του αισθητική στο χώρο της ΝΔ, αλλά να τις καταστήσει και πυρηνικές. Ο λόγος του, ο γεμάτος αλαζονεία και πεζοδρομιακή μαγκιά, καμία σχέση δεν έχει με τις καταβολές της ΝΔ, αυτές της –επιφανειακής και επικοινωνιακής, έστω- αστικής ευπρέπειας. Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εξοικειωθεί εξαιρετικά γρήγορα με τη νέα αυτή επικοινωνιακή ρητορεία: στοχοποιεί τους αντιπάλους ως «άπλυτους, αμόρφωτους, αξύριστους». Λόγω της καταιγιστικής επικοινωνιακής πολιτικής που εισήγαγε ο κ. Γεωργιάδης, απασφάλισαν και άλλα μέλη της παράταξης, που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα, και μετέρχονται ευθαρσώς του λόγου αυτού –ιδιαίτερα στο παρασκήνιο και το θορυβώδες διαδίκτυο. Το πρόσημο της ευπρέπειας λίγοι το «τιμούν», και όσοι το κάνουν τίθενται διαρκώς στο περιθώριο. Η νίκη του κ. Γεωργιάδη στο πεδίο αυτό είναι μνημειώδης. Η προπαγάνδα της ΝΔ έχει σαφώς χαραγμένη επάνω της το αποτύπωμά του.

Ο κ. Γεωργιάδης κινείται βάσει στρατηγικής. Αυτό είναι σαφές. Είναι ο πλέον προβεβλημένος του χώρου της ΝΔ, ο «αριστερομάχος», ο πολεμιστής. Διακρίνεται από ένα λόγο διχαστικό, κεκαλυμμένα ξενοφοβικό και τελεί σε μόνιμο παροξυσμό. Με το ύφος του αυτό έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του ένα ακροατήριο με χαρακτηριστικά εξόχως συντηρητικά, τα οποία πάντα αντιμετώπιζαν με δυσπιστία και αμηχανία την κεντρώα ρητορεία της ΝΔ. Την ίδια στιγμή δύναται να επαναπατρίσει και κάποιους που εγκατέλειψαν την ΝΔ, αναζητώντας εκφραστές σε πιο ακραίες και υστερικές φωνές. Γνωρίζει ότι ποτέ δεν θα μπορούσε ο ίδιος να ηγηθεί ενός μεγάλου πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος θα στόχευε την εξουσία. Του λείπουν τα αναγκαία ποιοτικά ή μη χαρακτηριστικά. Έχει συμβιβαστεί με την κατάσταση αυτή και αρκείται σε ένα ρόλο που, υπό προϋποθέσεις, είναι πιο σοβαρός –και επίφοβος. Αυτόν του ιδεολογικού εκφραστή, της ιδεολογικής ναυαρχίδας, ενός μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων –των υπαρχόντων και των δυνητικών- της ΝΔ. Ο ρόλος αυτός τον φέρνει σε θέση ισχύος στο εσωτερικό της και τον καθιστά βασικό συντελεστή της στρατηγικής και της λειτουργίας της. Για όποιον αμφισβητεί τη δυναμική του κ. Γεωργιάδη, αρκεί να θυμηθεί ότι αποτελεί εδώ και χρόνια τον αντιπρόεδρο του κόμματος, του ίδιου κόμματος που κάποτε, επί προεδρίας Καραμανλή, τον θεωρούσε «άκρο» και απέκλειε κάθε πιθανή συνεργασία μαζί του.
Ο κ. Γεωργιάδης έχει καταφέρει να εντάξει στον καθημερινό πολιτικό λόγο λογικές που κάποτε –όχι και τόσο παλιά- χαρακτηρίζονταν περιθωριακές. Ίσως το χειρότερο που κατόρθωσε η Χρυσή Αυγή με την εξαετή της παρουσία στη Βουλή και στο κυρίως πολιτικό στερέωμα είναι ότι μετατόπισε τόσο μακριά την αντίληψή μας για την έννοια «άκρο» που το φάσμα του λογικού αποδέχεται πλέον ρητορείες σαν αυτές του κ. Γεωργιάδη και σε μεγάλο βαθμό τις επαινεί. Μόνο που σε αυτόν τον ωκεανό του «πολιτικά αποδεκτού» ίσως γεννηθούν κύματα, τα οποία οι υπάρχοντες κυματοθραύστες δεν θα μπορούν να σταματήσουν.

Ο Βασίλης Νάστος είναι φιλόλογος-εκπαιδευτικός.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ελεος 12:17 12/12/2018

    οτι καλυτερο εχω διαβασει για τον ρολο και την προσωπικοτητα Γεωργιαδη σε σχεση με τη ΝΔ.Προσωπικα απεχθανομαι αυτο που εκπροσωπει αλλα αυτα ειναι γουστα….πιστευω οτι κανει μεγαλυτερη ζημια στον Μητσοτακη απο οτι πιστευουν μερικοι.Α και κατι αλλο για τους φιλους που γραφουν παραπανω…Πιτσινιδες υπαρχουν σε ολους τους χωρους αλλα ο κοσμος δεν ψηφιζει με βαση αυτους δυστυχως η ευτυχως…

  2. Κάνετε προπαγάνδα λες κι στε τρολ και οχι αρθρογράφος κυριέ μου. Με μπαγιάτικα φθηνά υλικά.Δηλώνετε και φιλόλογος – εκπαοδευτικός. Κρίμα. Ο Γεωργιάδης έχει κριθεί και θα κριθεί πάλι εφόσον είναι κοινοβουλευτικός, οπως θα κριθείτε και σεις και όλοι μας. Αλλά καλά λεει και ο κ. τζώρτζης στο12:33.. Γιαατί δεν φοβάστε τον πετσίνη περισσότερο από τον Γεωργιάδη. Από κείνον θα χάσετε σίγουρα περισσότερο. εκτείθεστε ….

  3. Γράψτε και κάτι για τον Πιτσινη, βρικατε καθημερινή απασχόληση με το Γεωργιάδη και αυτογελοιοποιεισθε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.