ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Παύλου Γερουλάνου στο matrix24.gr

Η Αθήνα χρειάζεται κάποιον που είναι εδώ για τα πραγματικά προβλήματα

Ακολουθήσαμε τον Παύλο Γερουλάνο σε μία από τις καθημερινές επισκέψεις του στις γειτονιές της Αθήνας και συγκεκριμένα στην επίσκεψή του στη Λέσχη Φιλίας του Γκύζη. Θέλησε να μην πάει σε μία μέρα με εκδήλωση, γιατί κάτι τέτοιες επισκέψεις πολιτικών του κάνουν πολύ ‘ψηφοθηρικές’ και δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων έχει βάλει σκοπό να επισκεφθεί τους χώρους όπου συχνάζουν Αθηναίοι στην καθημερινότητά τους, να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματά τους, αλλά και για όλα όσα θεωρούν οι ίδιοι ως λύσεις σε αυτά.

Τον ακούσαμε να τους συστήνεται, μια και δεν θεωρεί δεδομένο ότι τον ξέρουν, τον είδαμε να πίνει καφέ και να δοκιμάζει σπιτικά εδέσματα, να συζητά για τους δρόμους, τα σκουπίδια, την ανακύκλωση, αλλά και το …τέμενος, τους πρώην δημάρχους και τη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού, να αστειεύεται για την Κεφαλονιά, τον τόπο καταγωγής του, αλλά και να εξηγεί το όραμά του για την πόλη που αγαπά, και στην οποία μεγαλώνει τα παιδιά του.

Οι θαμώνες της λέσχης τον υποδέχθηκαν με κάποια καχυποψία. Αλλά όταν κάθισε μαζί τους, του έψησαν καφέ και τον άκουσαν να συζητά για θέματα δικά τους, της καθημερινότητάς τους, ως να τα βιώνει ο ίδιος και όχι σαν να τα ακούει για πρώτη φορά, τον ‘αγκάλιασαν’, άρχισαν να μιλούν λιγότερο και να τον ακούνε περισσότερο και με προσοχή και γρήγορα κρέμονταν από τα χείλη του…

Μιλώντας στο matrix24,gr, ο Παύλος Γερουλάνος άνοιξε τα χαρτιά του για την υποψηφιότητά του στον δήμο Αθηναίων. «Η Αθήνα χρειάζεται κάποιον που είναι εδώ για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και όχι για να κάνει επιφανειακές παρεμβάσεις και να προωθήσει την προσωπική του καριέρα ή τις κομματικές του φιλοδοξίες», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι συνυποψήφιοί του δεν κατεβαίνουν για την Αθήνα, αλλά είτε για να την χρησιμοποιήσουν ως ‘σκαλοπάτι’ για την κεντρική πολιτική σκηνή, είτε για να μετρήσουν την δύναμη του κόμματός τους. Ο ίδιος, από την άλλη, επέλεξε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, το οποίο -όπως λέει- συνέθεσε με το καλύτερο πρόγραμμα και τους καλύτερους ανθρώπους που μπορεί να βρει για την πόλη.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στο matrix24.gr έχει ως εξής :

Μείνατε έξι χρόνια εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής και επιστρέφετε διεκδικώντας τον δήμο Αθηναίων. Προφανώς, δεν είναι μόνο το ‘μικρόβιο’ της πολιτικής. Τι είναι αυτό που σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Όσοι γνωρίζουν το πάθος μου για την πόλη δεν ξαφνιάστηκαν όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητα. Στην Αθήνα γεννήθηκα, η Αθήνα είναι η πόλη που έχω επιλέξει για να ζω, να δουλεύω και μεγαλώνω τις κόρες μου. Και θέλω να νιώθουν ότι αυτή η πόλη τους δίνει ευκαιρίες για να ζήσουν εδώ και όχι αιτίες για να φύγουν από εδώ. Θέλω κάθε νέος Αθηναίος να νιώθει ότι σ’ αυτή την πόλη μπορεί να κάνει πράξη τα όνειρα και τις προσδοκίες του. Πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε τέτοια προοπτική.
Η οικονομική και η μεταναστευτική κρίση χτύπησαν την Αθήνα βάναυσα και την επιβάρυναν περισσότερο από άλλες πόλεις. Όμως η κρίση την έβαλε στο κέντρο της παγκόσμιας προσοχής: σήμερα η Αθήνα έχει τραβήξει τα φώτα διεθνών τάσεων στον πολιτισμό και έχει γίνει ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Ενώ η καθημερινότητά μας είναι ακόμα πολύ σκληρή, η δυνατότητά μας να δώσουμε στην πόλη μας νέα προοπτική αρχίζει να διαφαίνεται. Με δουλειά λοιπόν η πόλη μας μπορεί να γίνει πόλος πολιτισμού, μια πόλη με ανάπτυξη για όλους. Αλλιώς, αν αφήσουμε τα πράγματα στον αυτόματο, η μόδα της Αθήνας θα περάσει και τότε θα βυθιστεί πιο βαθιά στην ύφεση.

Η Αθήνα λοιπόν σήμερα χρειάζεται κάποιον που είναι εδώ για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και όχι για να κάνει επιφανειακές παρεμβάσεις και να προωθήσει την προσωπική του καριέρα ή τις κομματικές του φιλοδοξίες. Έτσι αποφάσισα να κατεβάσω ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο και να το συνθέσω με το καλύτερο πρόγραμμα και τους καλύτερους ανθρώπους που μπορώ να βρω για την πόλη.

Γιατί να ψηφίσει κανείς εσάς και όχι τον Κώστα Μπακογιάννη, ή τον Νάσο Ηλιόπουλο; Είστε και οι τρεις νέοι άνθρωποι, ευγενείς και συμπαθείς αν μη τι άλλο…

Η ευγένεια από μόνη της δεν φτάνει διότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Πριν καν αρχίσει κάποιος να μιλάει για το αύριο της πόλης, πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει την αίσθηση εγκατάλειψης που έχει ριζώσει στις γειτονιές και το αίσθημα ανασφάλειας που μας έχει κυριεύσει. Και όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν από έναν δήμο που πνίγεται και μας πνίγει στην γραφειοκρατία του. Είναι λοιπόν υπόθεση για γερά νεύρα, ο επόμενος δήμαρχος να κάνει πράξη το πρόγραμμά του για την ταυτότητα της πόλης αλλά και να αντιμετωπίσει τα σκληρά προβλήματα της καθημερινότητας.

Σήμερα ποιες είναι οι επιλογές μας; Από τη μια ένας υποψήφιος που βλέπει την Αθήνα ως σκαλοπάτι. Ένα σιρίτι για να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και από την άλλη, ένας που κατεβαίνει για να μετρήσει τη δύναμη του κόμματός του. Κανένας από τους δύο δεν κατεβαίνει για την Αθήνα. Ούτε για εμάς τους Αθηναίους.

Απέναντι λοιπόν σε τέτοιες υποψηφιότητες, εμείς κατεβάζουμε μια υποψηφιότητα που έχει ήδη ξεκινήσει έργο στην Αθήνα. Η δουλειά που κάναμε για παράδειγμα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σήμερα πιάνει τόπο και μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα. Ξέρουμε επίσης πώς λειτουργεί η αγορά και τι σημαίνει μεταχρονολογημένη επιταγή. Σε μια αγορά που αγκομαχάει μπορούμε να δώσουμε λύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη. Και έχουμε αποδείξει την ευαισθησία μας σε κοινωνικά θέματα, στο πώς πρέπει μια πόλη να συμπεριφέρεται στους πιο αδύναμους από εμάς. Μόνο ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο που συνδυάζει αυτά τα τρία μπορεί να δώσει προοπτική στην πόλη.

Έχετε ξεκινήσει να επισκέπτεστε μία προς μία τις συνοικίες της Αθήνας και έχετε μιλήσει πολλές φορές για το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που σας μεταφέρουν οι δημότες. Θα μπορούσατε, όμως, να θυμηθείτε, το πιο αισιόδοξο μήνυμα που σας μετέφεραν;

Οι καθημερινές βόλτες μου στην πόλη μου δείχνουν ένα πράγμα: ότι παντού στην Αθήνα υπάρχουν εστίες που αποδεικνύουν ότι η Αθήνα αντέχει και μας δείχνουν το δρόμο της ανάκαμψης.

Στην πλατεία Θεάτρου και στη Στοά Εμπόρων, όπως ίσως ξέρετε, ο Δήμος Αθηναίων έχει πάρει τη σημαντική πρωτοβουλία να δώσει οικονομικά κίνητρα σε καταστηματάρχες για έξι μήνες, για να λειτουργήσουν μαγαζιά που μέχρι πρότινος ήταν κλειστά. Εκεί συνάντησα ανθρώπους που μου είπαν “Ξέρεις τι, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και μετά τους έξι μήνες, με τις δικές μας δυνάμεις. Διότι δώσαμε ζωή σε μια γειτονιά της πόλης μας που είχε ερημώσει και άρχισε να έρχεται ο κόσμος. Αυτό που κάνουμε εδώ πρέπει να γίνει όπου έχει φωλιάσει ο φόβος”. Ε, είναι να μην γεμίζεις αισιοδοξία; Με σωστές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αυτή που γίνεται στο Εμπορικό Τρίγωνο, μπορούμε να ζωντανέψουμε όλες τις σκοτεινές γωνιές στην πόλη.

Επίσης, μου έχει μείνει κάτι που μου είπε ένας ιδιοκτήτης σαντουιτσάδικου στο Κουκάκι. Συζητώντας για την επέλαση του airbnb στη γειτονιά του, έλεγε ότι είναι σκεπτικός γιατί ενώ οι πωλήσεις του έχουν ανέβει λόγω των τουριστών, στο διπλανό μαγαζί ο κρεοπώλης έχει χάσει πελατεία, αφού οι τουρίστες δεν μαγειρεύουν τόσο. “Όσο και αν χαίρομαι από τη δουλειά που έχω, δεν μπορώ να μην ανησυχώ για τον γείτονα και τη γειτονιά μου”. Το παράδειγμα αυτού του ανθρώπου πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι. Γιατί μόνο όταν νοιαζόμαστε πραγματικά για τον διπλανό μας και δεν κοιτάμε μόνο όσα αφορούν τα του οίκου μας μέχρι να κλείσει η πόρτα πίσω μας, θα γίνουμε καλύτεροι και εμείς και η πόλη μας.

Αν σας ζητούσα να μου περιγράψετε συνοπτικά το όραμά σας για τον δήμο, ποιο θα ήταν αυτό; Έχει να κάνει περισσότερο με την Αθήνα ως μία πόλη για να ζει κανείς, να δημιουργεί και να παράγει, ή με την Αθήνα ως προορισμό με έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό της;

Δεν πρέπει ποτέ να χωρίσεις τα δύο. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν θέλει να επισκεφτεί μια πόλη στην οποία οι κάτοικοι δεν θέλουν να ζουν. Και καμία πόλη δεν μπορεί να δημιουργεί και να παράγει, αποκομμένη απ’ την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε λοιπόν μπροστά μας είναι να τα συνδυάσουμε για να έχουμε και την Αθήνα που ζει κανείς και παράγει δημιουργικά, και την Αθήνα ως τον τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό που της αξίζει να είναι. Πώς θα γίνει αυτό; Η εμπειρία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι εδώ πολύτιμη. Με ελάχιστα χρήματα και στη μέση της πιο δύσκολης κρίσης καταφέραμε και χώρους πολιτισμού να αναδείξουμε, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος που σήμερα χρειάζεται μια νέα παρέμβαση και τον Μαραθώνιο να βάλουμε στους παγκόσμιους μαραθωνίους με τρομερά οικονομικά οφέλη για την πόλη και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για το επόμενο μεγάλο ρεύμα τουρισμού.

Τα έργα μας μιλούν από μόνα τους και δεν είναι έργα ενός μόνο ανθρώπου. Αποδείξαμε ότι όταν παλεύουμε όλοι μαζί και με συγκεκριμένους στόχους δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να καταφέρουμε.

(EUROKINISSI )

(EUROKINISSI )

(EUROKINISSI )

(EUROKINISSI)

(EUROKINISSI)

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Manos 13:24 24/12/2018

    Προσεχε μονο κ.Γερουλανο μην αναφέρεις ποτε το νομα του ΓΑΠ γιατι αυτος θα φταιει αν χασεις, ετσι δεν είναι???

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.