ΚΟΣΜΟΣ

Περιλαμβάνει 14 μέτρα

Η Κομισιόν υιοθετεί το σχέδιο δράσης «έκτακτης ανάγκης» για Brexit χωρίς συμφωνία

Σχέδιο δράσης «έκτακτης ανάγκης» που περιλαμβάνει 14 μέτρα, που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία υιοθέτησε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων σε συνέχεια της έκκλησης από τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας για επιτάχυνση των προετοιμασιών απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα.

Τα μέτρα ανακοινώνονται 100 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και αφορούν σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τομέων όπου ενδεχόμενο Brexit «χωρίς συμφωνία» θα δημιουργήσει μεγάλες διαταραχές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ των 27.

Ποιους τομείς περιλαμβάνουν τα μέτρα

Το σχέδιο δράσεις αφορά σε τομείς όπως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις αεροπορικές μεταφορές, την τελωνειακή πολιτική και την πολιτική για το κλίμα.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών της Βρετανίας που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ, η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν «γενναιόδωρα» μέτρα για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής και την ασφάλιση των εργαζομένων εφόσον υπάρχει η ίδια προσέγγιση και από τη βρετανική πλευρά.

Στόχος να περιοριστούν οι ζημίες

Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν για να τεθούν, εφόσον χρειαστεί, σε εφαρμογή στις 30 Μαρτίου 2019, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι σαφής ποια είναι η σειρά προτίμησής μας. Το προτιμότερο για την αποφυγή αναταράξεων είναι η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. Αλλά έχει αποφασιστεί το Brexit και σ' αυτήν την περίπτωση η αποχώρηση με συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Και στο σενάριο της μη συμφωνίας είναι καλύτερο να έχουμε προετοιμαστεί παρά να είμαστε απροετοίμαστοι», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες νομοθετικές πράξεις έτσι ώστε να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.