ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ

Οι μισοί Αμερικανοί δηλώνουν ότι κουράστηκαν από το «πολιτικά ορθό»

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις στέλνει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, που δείχνει ότι το 52% των Αμερικανών δηλώνει κουρασμένο από τις «πολιτικά ορθές» δηλώσεις, καθώς θεωρούν ότι περιορίζεται η ελευθερία έκφρασής τους.

Το εύρημα αποτυπώνει για άλλη μια φορά τον βαθύ διχασμό που αποτυπώνει η Αμερικανική κοινωνία, η οποία μάλλον τείνει προς την πλευρά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που επιμένει σε δηλώσεις και συμπεριφορές που προκαλούν σάλο. Παράλληλα, δίνει μήνυμα στους Δημοκρατικούς, που επιμένουν να μιλούν με όρους πολιτικής ορθότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία διενήργησε το ινστιτούτο Marist για λογαριασμό του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NPR/PBS, το 52% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί η χώρα του να γίνει περισσότερο πολιτικά ορθή και δηλώνουν «ενοχλημένο», καθώς δεν μπορεί πλέον να εκφράζεται ελεύθερα επί σειράς θεμάτων.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων (75%), και των ανεξάρτητων (53%). Αντίθετα, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών (55%) ζητούν να επιδεικνύεται μεγαλύτερη «ευαισθησία» κατά την έκφραση ιδεών.

Προειδοποίηση προς τους Δημοκρατικούς

Ο διευθυντής του ινστιτούτου Marist Λι Μίρινγκοφ επισημαίνει ότι η δημοσκόπηση αποτελεί προειδοποίηση για τους Δημοκρατικούς, που ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο χάρη στη στήριξη των ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.075 άνθρωποι το διάστημα μεταξύ 28ης Νοεμβρίου και 4ης Δεκεμβρίου, αντανακλά τις διαιρέσεις στην αμερικανική κοινωνία μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολέμιος της πολιτικής ορθότητας ο Τραμπ

Ο Τραμπ τόσο με τις δηλώσεις του όσο και με τις πράξεις του έχει αντιταχθεί στην πολιτική ορθότητα και καταφέρεται συχνά εναντίον των επικριτών του, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που φθάνουν ορισμένες φορές στα όρια της προσβολής, ενώ πολλές φορές έχει ρατσιστικές και ξενοφοβικές αναφορές και «χαϊδεύει» την ακροδεξιά.

Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων (70%) κρίνει ότι το επίπεδο της ευγένειας στους κύκλους της εξουσίας στην Ουάσιγκτον μειώθηκε μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016.

Ωστόσο, αν και οι Δημοκρατικοί θεωρούν τον Αμερικανό πρόεδρο υπεύθυνο για αυτό το τοξικό κλίμα (67%), οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τα ΜΜΕ (58%).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.