ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Οικογενειακή υπόθεση

Πώς είναι να είσαι γονιός σήμερα; Τι νιώθεις; Δέος  και φόβος ή αντίστροφα. Ένα παιδί σου αλλάζει τη ζωή. Έρχονται τα πάνω κάτω. Πώς είναι η καθημερινότητα της σύγχρονης ελληνικής  οικογένειας; Όχι δεν ήταν οι εισηγήσεις από κάποιο συνέδριο. Ούτε καν σεμινάριο από αυτά που έχουν σκοπό να βελτιώσουν τη ζωή μας. Κυριακή μεσημέρι, σε μια ταβέρνα με ήλιο και τραπεζάκια έξω. Το θέμα που διχάζει την παρέα είναι αυτό της σχέσης της ελληνικής οικογένειας και ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Μήπως το μεγάλωμα των παιδιών εστιάζει μόνο  στην παροχή υλικών αγαθών; Πώς θα φτιάξουμε «ένα παιδί ώστε να αγαπάει τους άλλους, να σέβεται τον διπλανό του, να κάνει τον κόσμο καλύτερο;». Η συζήτηση άναψε όταν η Ελένη είπε κάτι στον Νίκο που ως απάντηση παρήγγειλε «μια από τα ίδια». Ο φίλος μας που γιόρταζε πήρε το λόγο και παραδέχτηκε ότι ελάχιστα συμμετείχε στο μεγάλωμα των παιδιών . Η καριέρα του τον είχε απορροφήσει εντελώς και περίμενε κανένα Σαββατοκύριακο για καμιά βόλτα μαζί τους. Όλο το βάρος της οικογένειας , του νοικοκυριού, του σχολείου, των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των δυο παιδιών είχε πέσει στους «ώμους» της  γυναίκα του. Η Νίκη σπούδασε χημικός αλλά παράτησε το μεταπτυχιακό στη μέση όταν έμεινε έγκυος στο πρώτο παιδί. Τώρα δουλεύει parte time σε εταιρεία εναλλακτικών καλλυντικών. Η ίδια λέει ότι την κούρασε περισσότερο η περίοδος της επαγγελματικής αβεβαιότητας και της δυσκολίας να συνδυάσει τους δύο ρόλους. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη φαρμακοβιομηχανία που δούλευε όταν έφερε στον κόσμο  τον δεύτερο γιο της και ο άντρας της πήρε προαγωγή και «σπάνια τον έβλεπε το σπίτι».

Η ονομαστική  γιορτή ενός συμμαθητή ήταν η αφορμή για αυτά τα οικογενειακά ενσταντανέ και τις ποικιλόμορφες  αντιφάσεις. Μεγαλώνοντας στα `90s, ο Γιώργος, μικρός αδελφός του Νίκου, ήταν κολλημένος στα βιντεοπαιχνίδια, του άρεσε  το sci-fi και η φυσική. Θυμάται ότι στα δεκαοκτώ συνειδητοποίησε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από αυτόν και όταν δέκα χρόνια αργότερα απέκτησε το πρώτο του παιδί ένιωσε νοσταλγία για τα ακανόνιστα κουρέματα, τους Massive Attack και τους Cure τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ίο χωρίς κινητά τηλέφωνα και προθεσμίες.

Η τριαντάχρονη Δανάη, μητέρα τρίχρονων διδύμων, σχεδόν αμέσως με τη γέννηση των παιδιών έφτιαξε ένα blog μέσα από το οποίο εξηγεί σε ένα μελλοντικό γονιό τι ακριβώς να περιμένει, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του. Μπορεί κανείς να εκπαιδεύσει έναν μελλοντικό γονέα; Πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά  μας σε ένα  περιβάλλον με  ίσα δικαιώματα , χωρίς φόβο και σεβασμό στον άλλο;.

Το 2017 είδαμε στις οθόνες μας ένα σποτ εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που "παρότρυνε" τον πατέρα μιας οικογένειας να κλείσει το κινητό του, να πάψει να  ασχολείται με τη δουλειά του ώστε να μπορέσει να αφιερώσει χρόνο στα παιδιά του. Από την άλλη η υπερβολική υπερπροστασία απέναντι στα παιδιά που συνεχίζουν να  ταυτίζονται στερεοτυπικά με την αθωότητα και την ανωριμότητα γίνεται αξιακός κώδικας. Η ελληνική οικογένεια θα πρέπει να προβληματιστεί για τις προτεραιότητες και τις απαιτήσεις της όσον αφορά το μέλλον των παιδιών της.

Κλείστε τα κινητά σας, αφήστε έξω από την πόρτα τη δουλειά σας και αγαπηθείτε, ελάτε πιο κοντά, περάστε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας. Ενοχές, έλλειψη χρόνου, αδυναμία και απροθυμία επικοινωνίας δυναμιτίζουν τις σχέσεις με τα παιδιά μας.

Για να  μάθουμε το παιδί μας να αγαπάει τον άλλον, θα πρέπει να μάθουμε πρώτα να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες ζούμε το βίαιο τέλος παραδόσεων και στερεοτύπων που έφτιαξαν την ταυτότητα της μοντέρνας οικογένειας. Η οικογένεια του 2018 συχνά εξωτερικεύει την επώδυνη κρίση ταυτότητας και αξιών που απασχολεί τους κοινωνιολόγους και παιδαγωγούς. Πώς μεγαλώνουμε ένα παιδί ώστε να αγαπάει τον κόσμο; Πώς του ενισχύουμε την ενσυναίσθηση; Δεν κάνουμε στους άλλους αυτά που θα μας πονούσαν. Σεβόμαστε την προσωπικότητα του παιδιού αλλά απαιτούμε να αντιμετωπίζει με σεβασμό τους άλλους. Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτοπεποίθηση και σεβασμό του μαθαίνουμε να υπερασπίζεται τους άλλους. Αυτό το παιδί δεν θα συμμετάσχει σε bulling, δεν θα σηκώσει χέρι σε γυναίκα. Θα πρέπει να καταλάβουν οι μελλοντικοί γονείς ότι θα πρέπει να μπορέσουν να βοηθήσουν τα  παιδιά  να βρουν ευτυχία και νόημα στη ζωή τους. Η ευτυχία δεν σχετίζεται με λεφτά, φήμη, δόξα. Η ευτυχία, είναι έξω από τον εαυτό μας. Βρίσκεται στην αγάπη, στην προσφορά, στις μικρές, μεγάλες πράξεις αλληλεγγύης. Η προσφορά στον άλλον δίνει νόημα και χαρά στην ζωή μας και τρέφει την ψυχή μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.