ΚΟΣΜΟΣ

Στο χείλος οικονομικής παράλυσης

ΗΠΑ: Κοντά στο «λουκέτο» οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες εξαιτίας του τείχους στο Μεξικό

Στο χείλος οικονομικής παράλυσης βρίσκονται οι ΗΠΑ με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο», καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ερίζουν για το νέο προϋπολογισμό που περιλαμβάνει το κόστος της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ώρα ΗΠΑ, εκπνέει η προθεσμία για την χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει με «λουκέτο» τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες σε όλη την αμερικανική επικράτεια προκειμένου να πιέσει για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού .

Η ανέγερση του τείχους στα σύνορα των δύο χωρών για να μπει φρένο στην παράνομη μετανάστευση αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους δεν δείχνουν καμία διάθεση να υποκύψουν στις απειλές του Αμερικανού προέδρου προκειμένου να αποφευχθεί το «μπλακ άουτ» στις κυβερνητικές υπηρεσίες. To ποσό για το οποίο προτίθενται να δώσουν το πράσινο φως για την ασφάλεια των συνόρων δεν ξεπερνά τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις ΗΠΑ,απαιτείται η έγκριση από το Κογκρέσο μίας συμφωνίας χρηματοδότησης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι «New York Times» , το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει περάσει ακόμα επισήμως στα «χέρια» των Δημοκρατικών, καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το έργο του Τραμπ την επίτευξη της επίμαχης συμφωνίας.

Οι υπηρεσίες που κινδυνεύουν με «λουκέτο» αφορούν αιτήσεις για βίζα, έκδοση διαβατηρίου, λειτουργία των εθνικών πάρκων κ.α.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι, οποιαδήποτε συμφωνία εγκριθεί από το Κογκρέσο θα πρέπει να περιλαμβάνει την έγκριση των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια των συνόρων, στην οποία η κυβέρνηση περιλαμβάνει και την ανέγερση του τείχους.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως, θα ήταν «περήφανος» να κλείσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες, εφόσον δεν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το τείχος ακολουθώντας τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που είχε χαράξει προτού εισέλθει στο Λευκό Οίκο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.