ΕΛΛΑΔΑ

Οι επόμενες κινήσεις των συνηγόρων 

Κύκλωμα διακίνησης χρυσού: Στις φυλακές Ναυπλίου μεταφέρθηκε ο ενεχυροδανειστής

Σε εξέλιξη βρίσκεται το αλαλούμ με την υπόθεση χρυσού και τον γνωστό ενεχυροδανειστή να μεταφέρεται στις φυλακές Ναυπλίου.

Μετά το φιάσκο με τα απίστευτα κενά της δικογραφίας που οδήγησαν σε πτώση την κατηγορία της λαθρεμπορίας έγινε γνωστό πως ο ενεχυροδανειστής και άλλα 7 άτομα που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην υπόθεση θα αποφυλακίζονταν. Ωστόσο ξαφνικά προέκυψε κόντρα εισαγγελέα και ανακριτή με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι 8 στη φυλακή, ενώ την ίδια στιγμή τα πρωτοφανή δικαστικά κενά προκάλεσαν εκνευρισμό στην κυβέρνηση.

Έτσι, νωρίς το πρωί ο γνωστός ενεχυροδανειστής μεταφέρθηκε από το Μεταγωγών στις φυλακές Ναυπλίου, αφού δεν είχε φτάσει στην ΓΑΔΑ όπου κρατείτο το αποφυλακιστήριο και έτσι με βάση το έγγραφο που είχαν στα χέρια του οι αρμόδιοι αξιωματικοί έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία της μεταφοράς του στις φυλακές Ναυπλίου.

Τώρα η προφυλάκιση των οχτώ κατηγορούμενων για το κύκλωμα χρυσού θα κριθεί τελικά στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Προσφυγές ετοιμάζουν οι συνήγοροι 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης μελετούν την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Αντικείμενο της προσφυγής τους θα είναι η άρση της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων. Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει  διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού. Δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι η διαφορετική αυτή προσέγγιση σύμφωνα με  πηγές από το χώρο της δικαιοσύνης αποτυπώνει τη νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση αυτή.

Στη χώρα δεν επιβάλλονται ούτε εξαγωγικοί δασμοί αλλά ούτε και ΦΠΑ, για τον οποίο υφίσταται απαλλαγή σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.1α Κώδικα ΦΠΑ, ενώ η τυχόν κατοχή χρυσού χωρίς τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία συνιστά φορολογική παράβαση και όχι λαθρεμπορία, η δε προσπάθεια εξαγωγής χρυσού χωρίς την τήρηση των νομίμων διατυπώσεων συνιστά απλή τελωνειακή παράβαση και όχι λαθρεμπορία».

Η απάντηση της ΑΑΔΕ στην ανακρίτρια διαφθοράς αποτελείται από έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσού».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.