ΚΟΣΜΟΣ

1.220 συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία

«Κίτρινα γιλέκα»: Tελική επίθεση το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου - Διάγγελμα Μακρόν στις αρχές της εβδομάδας

Νέο «ραντεβού» για δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν για το προσεχές Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, τα «κίτρινα γιλέκα» στη σελίδα τους στο Facebook, μιλώντας για «τελική επίθεση», μια μόλις ημέρα μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις που σημαδεύτηκαν με μεγάλες καταστροφές, 126 τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές.  

Σε 1.082 προσαγωγές προχώρησαν χθες οι δυνάμεις της τάξης στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της τέταρτης πράξης των μαζικών κινητοποιήσεων του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» που συνοδεύθηκε από νέο, αλλά μικρότερης κλίμακας από το προηγούμενο, κύμα βίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του Επάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας.

acte-5

 

Ο απολογισμός αυτός είναι σαφώς μεγαλύτερος από τις προσαγωγές που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τα επεισόδια της 1ης Δεκεμβρίου, οπότε συνελήφθησαν 412 άνθρωποι.

Στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας πραγματοποιήθηκαν 1.723 προσαγωγές, από τις οποίες οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» συμμετείχαν χθες 136.000 άνθρωποι, αριθμός σχεδόν ίδιος με εκείνον του προηγούμενου Σαββάτου.

 

Διάγγελμα Μακρόν στις αρχές της εβδομάδας - Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Λύσεις κατά παραγγελία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό τάχθηκε σήμερα υπέρ της αναζήτησης λύσεων «σχεδόν επί παραγγελία» στην κρίση των «κίτρινων γιλέκων» και κάλεσε τις επιχειρήσεις «να αναλάβουν ένα τμήμα» [των λύσεων αυτών] προτού ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνθεί προς τους πολίτες «στις αρχές της εβδομάδας». Η εφημερίδα Parisien ότι διάγγελμα του Γάλλου προέδρου αναμένεται τη Δευτέρα.

«Οι λύσεις που οφείλει κάποιος να βρει πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα του κάθε ατόμου. Σχεδόν κατά παραγγελία. Η οργή που εκφράζουν είναι καμία φορά πολύ διαφορετική από τη μία περιφέρεια στην άλλη», είπε ο Γκριβό στον τηλεοπτικό σταθμό Europe 1.

«Είναι αυτή την οργή που πρέπει να καταλάβουμε. Και είναι δύσκολο να την καταλάβουμε από ένα γραφείο στο Παρίσι», υπογράμμισε ακόμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης την επομένη της τέταρτης πράξης της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων».

Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό LCI για μια ενδεχόμενη συμβολή των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για την αγοραστική δύναμη, ο Γκριβό κάλεσε «τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του».

«Όταν λέει κάποιος ότι σηκώνει τα μανίκια, [σημαίνει πως] η καλή θέληση πρέπει να μοιράζεται με όλο τον κόσμο. Αν οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλάβουν ένα τμήμα, θα ήταν ευκταίο», επέμεινε.

«Υπάρχουν PME [μικρομεσαίες επιχειρήσεις] που θα πουν ότι δεν μπορούν και υπάρχουν μεγάλοι όμιλοι που έχουν περιθώρια» είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραθέτοντας «τον κόσμο των τραπεζών, των ασφαλειών, της μεγάλης διανομής».

Καθώς ο αρχηγός του κράτους αναμένεται να πάρει τον λόγο «στις αρχές της εβδομάδας», ο Γκριβό είπε πως είναι «σίγουρος πως θα ξαναβρεί τον δρόμο για την καρδιά των Γάλλων, θα μιλήσει στην καρδιά τους».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχθηκε επίσης πως «προφανώς υποεκτιμήσαμε την ανάγκη των συμπολιτών μας να πάρουν τον λόγο, να πουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να συνδεθούν με την οικοδόμηση των λύσεων».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Μακρόν ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι θα ξεκινήσουν από τις 15 Δεκεμβρίου και μέχρι την 1η Μαρτίου «συζητήσεις» σε τοπικό επίπεδο.

Ο Γκριβό δήλωσε επίσης πως πρέπει να υπάρξει απάντηση «στην άμεση οργή» αλλά και «επαναφορά της αισιοδοξίας στο σύστημα, μακροπρόθεσμα».

«Αν κάποιος περιοριστεί σε επείγοντα μέτρα, θα αντιμετωπίσει μόνο τα συμπτώματα», εκτίμησε.

«Το να θεωρήσουμε ότι θα αρκούσε να δώσουμε μια επιταγή στα άτομα αυτά, είναι αρκετά περιφρονητικό, είναι αρκετά συγκαταβατικό», συνέχισε ο Γκριβό υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν, ανάμεσα στα οποία και ο αγώνας κατά του «περιορισμού κατ΄οίκον».

«Η ζωή των ανθρώπων εμποδίζεται. Ο καθένας περιορίζεται στην περιφέρειά του, στην κοινωνική κατάστασή του. Έχει κάποιος την εντύπωση πως η πρόοδος είναι για τους άλλους» είπε, συνηγορώντας επίσης υπέρ «της επιστροφής της εμπιστοσύνης στο δημοκρατικό σύστημά μας (...) το οποίο ήταν υπό απειλή».

 

Περισσότερες οι ζημιές στο Παρίσι

Ποιοτική όμως είναι η διαφορά ανάμεσα στα βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο κινητοποιήσεων, με τις συγκρούσεις που είχαν διεξαχθεί πέριξ της Αψίδας του Θριάμβου και στις αριστοκρατικές συνοικίες την 1η Δεκεμβρίου να έχουν προκαλέσει παγκόσμια έκπληξη.

Ωστόσο, η δημαρχία του Παρισιού εκτιμά παρά τα μειωμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας χθες. οι υλικές ζημιές που προξενήθηκαν ήσαν περισσότερες από εκείνες προ οκτώ ημερών.

«Θα υπάρξουν περισσότερες ζημιές από τη χθεσινή ημέρα απ’ όσες υπήρξαν προ μία εβδομάδας», δήλωσε σήμερα ο Εμμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος αντιδήμαρχος της Αν Ινταλγκό και υπεύθυνος οικονομικών του Δήμου των Παρισίων. Ο ίδιος συσχέτισε τις αυξημένες ζημιές με το «ακόμη πιο σημαντικό οικονομικό κόστος» που θα υποστεί η πρωτεύουσα από το γεγονός ότι παρέμειναν κλειστά πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος που παραδοσιακά οι αγορές είναι αυξημένες λόγω εορτών.

O πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν να ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει την κρίση που κινδυνεύει να θέσει σε αποφασιστική δοκιμασία την πενταετία του.Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ «η στιγμή του διαλόγου έχει φθάσει και πλέον θα πρέπει να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα», η οποία έχει τεθεί εν αμφιβόλω με την πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση, που γιγαντώθηκε δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο Φιλίπ, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μποβό.

Δακρυγόνα στην περίμετρο των Ηλυσίων Πεδίων, σπασμένες προθήκες καταστημάτων και πυρπολημένα αυτοκίνητα στον φόντο του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πρωτεύουσας, αλλά και συγκρούσεις με την αστυνομία στο Μπορντώ, την Τουλούζη, τη Μασαλία, ακόμη και στην Νάντη, συνθέτουν την εικόνα της χθεσινής ημέρας.

Ωστόσο τα χθεσινά επεισόδια τίποτε δεν είχαν κοινό με εκείνες τις εικόνες αστικού αντάρτικου γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και τις αρχοντικές γειτονιές του Παρισιού, που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν έκπληξη σε όλην την Υφήλιο.

Μολαταύτα, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, έσπευσε χθες βράδυ να εκφράσει τη λύπη της για «τις σκηνές χάους» στην πρωτεύουσα και τις «ανυπολόγιστες ζημιές» για την οικονομία και την εικόνα της πόλης.

Συνολικά, στους δρόμους κατέβηκαν 11.000 λιγότεροι διαδηλωτές από τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Τα πρωτοφανή «έκτακτα» αστυνομικά μέτρα προέβλεπαν την ανάπτυξη 89.000 μελών των δυνάμεων ασφαλείας σε όλην την επικράτεια—στο Παρίσι μόνο είχαν αναπτυχθεί 8.000 με τη συμβολή 14 τεθωρακισμένων οχημάτων, που για πρώτη φορά επιστρατεύθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και άλλα Μουσεία κι αξιοθέατα παρέμειναν κλειστά.

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό των υπηρεσιών υγείας «179 τραυματίες διακομίσθηκαν και δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε όλην την επικράτεια από το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων».

Σε Twitter του στο τέλος της χθεσινής ημέρας, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «τις ευχαριστίες, σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν σήμερα, για την καρτερία και τον εξέχοντα επαγγελματισμό που επέδειξαν».

Μάλιστα και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ εξέφρασε την ευαρέσκειά του «που εδόθη τέλος στην κλιμάκωση της βίας» και που «διερράγη» η «δυναμική των καταστροφέων».

Την ίδια ώρα, αλλά κατά βάση σε ήρεμο κλίμα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπου οι συμμετέχοντες –που πολλοί εξ αυτών έφεραν τα κίτρινα γιλέκα—φώναξαν συνθήματα υπέρ της πάλης για την «κλιματική» και την «κοινωνική έκτακτη ανάγκη», ενώ δεν παρέλειψαν να ζητήσουν την παραίτηση του Μακρόν.

Περίπου 1000 «Κίτρινα Γιλέκα» διαδήλωσαν και στις Βρυξέλλες, όπου στις συμπλοκές συνελήφθησαν 400 άνρθωποι και τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός.

Από την Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τη «βία» των γαλλικών αρχών, ενώ και για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η χθεσινή ήταν μία «θλιβερή ημέρα», που κατέδειξε πως το κίνημα των «Κιτρινων Γιλέκων» συνιστά την καλλίτερη απόδειξη πως η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα «δεν λειτουργεί».

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν επανέλαβε το αίτημά του για «διάλυση» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ως «μόνης ειρηνικής, λογικής και ήρεμης διεξόδου» από την κρίση», καθώς «τα τρία τέταρτα των διεκδικήσεων των Κίτρινων Γιλέκων ταυτίζονται με το πρόγραμμα» του κόμματός του.

Αύριο, βουλευτές του κόμματος του Μελανσόν και σοσιαλιστές συνάδελφοί τους πρόκειται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία ναι μεν θα συζητηθεί την Τετάρτη, ή την Πέμπτη, αλλά δεν έχει πιθανότητες να υπερψηφισθεί.

Από το Βέλγιο, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε επίσης τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και αξίωσε από τον Μακρόν «στιβαρές απαντήσεις» για την ικανοποίηση της «δεινοπάθειας» που εκφράζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Το επόμενο Σάββατο, οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» θα επαναληφθούν σε όλη την επικράτεια, με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και δημοτικών συμβούλων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.