ΚΟΣΜΟΣ

Η πολιτική και η επιστήμη τα δύο πάθη της

Κλαούδια Σέινμπαουμ: Η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού

Η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού ορκίστηκε την Τετάρτη για μια εξαετή θητεία στο τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο σε μια χώρα με πολύ έντονο το στοιχείο του σωβινισμού.

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ, μια 56χρονη επιστήμονας και ακτιβίστρια για το περιβάλλον, εξασφάλισε την νίκη στις εκλογές του Ιουλίου με το ίδιο κίνημα κατά του κατεστημένου, το οποίο έφερε στην εξουσία τον σύμμαχο και μέντορά της, τον νέο πρόεδρο του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού. Η ανάδειξή της είναι μια ισχυρή μεταστροφή προς τα αριστερά στην πολιτική του Μεξικού, όπου σήμερα κυριαρχεί το αριστερό κόμμα, το οποίο εκείνος ίδρυσε πριν από τέσσερα χρόνια, το Morena.

Στην ομιλία της ορκωμοσίας της μετέφερε το ίδιο παθιασμένο μήνυμα κατά της διαφθοράς με εκείνο του Ομπραδόρ.

"Ξεκινάμε μια νέα εποχή εντιμότητας και καταργούμε τα προνόμια που επί μακρόν απολάμβαναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να δώσουμε ένα τέλος στην κατάχρηση εξουσίας. Από σήμερα αποκαθιστούμε την δημοκρατία και την πολιτική ελευθερία".

Η Σέινμπαουμ δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στην "ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων" στην πρωτεύουσα που συνεχώς επεκτείνεται και ξεπερνά σε πληθυσμό τα οκτώ εκατομμύρια, ενώ στην ευρύτερη αστική περιοχή κατοικούν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Δεσμεύτηκε επίσης να δώσει μάχη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η ανισότητα των φύλων και όπου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότερες από επτά γυναίκες και κορίτσια δολοφονούνται καθημερινά.

Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα από το 1999 ως το 2000, μια άλλη γυναίκα είχε διατελέσει μεταβατική δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, η Ροζάριο Ρόμπλες, αλλά η Σέινμπαουμ είναι η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη δήμαρχος.

Η πολιτική και η επιστήμη, τα δύο πάθη της

Η Σέινμπαουμ, η οποία προέρχεται από οικογένεια εβραίων επιστημόνων, σπούδασε Φυσική στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στη Μηχανική Ενέργεια και ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος στα Ηνωμένα Έθνη.

Έγινε ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μηχανικής του UNAM, ενώ ανήκε στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Υπήρξε δραστήριο μέλος του φοιτητικού κινήματος, το οποίο εναντιώθηκε σε μια σειρά από αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στον πανεπιστημιακό χώρο το 1986.

Η Σέινμπαουμ είναι μια από τις πολλές βετεράνους του κινήματος που εντάχθηκε στην πολιτική.

Όταν ο Λόπες Ομπραδόρ εξελέγη δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, ανέθεσε στην Σέινμπαουμ το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος.

Εκείνη τον ακολούθησε όταν αυτός συγκρούστηκε με το αριστερό Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), για να ιδρύσει το Morena το 2014.

Τον επόμενο χρόνο η Σέινμπαουμ εξελέγη αντιπρόσωπος για το διαμέρισμα Τλάλπαν --ένα από τα 16 διαμερίσματα της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Πόλης του Μεξικού-- όπου πολιτεύεται και ο ίδιος ο Ομπραδόρ.

Από εκεί ξεκίνησε η εκστρατεία της για την δημαρχία της πόλης. Αλλά η αλματώδης άνοδός της δεν ήταν ανεμπόδιστη.

Οταν κατέρρευσε ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο στο Τλάλπαν έπειτα από τον σεισμό που σημειώθηκε στο Μεξικό στις 19 Σεπτεμβρίου του 2017 --σκοτώνοντας 19 μαθητές και επτά καθηγητές που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο-- προέκυψε ότι η τοπική κυβέρνηση είχε χορηγήσει κατασκευαστικές άδειες "μαϊμού" στον ιδιοκτήτη του σχολείου, ο οποίος σήμερα είναι φυγόδικος.

Μια ομάδα από οικογένειες θυμάτων έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για την υπόθεση ζητώντας τη διενέργεια έρευνας εις βάρος της Σέινμπαουμ.

Λίγο αφότου ψήφισε στις εκλογές της 1ης Ιουλίου η Σέινμπαουμ, ένας διαδηλωτής της φώναξε "Δολοφόνε!" την ώρα που έφευγε από το εκλογικό τμήμα. Η ίδια αρνείται κατηγορηματικά κάθε ευθύνη για την κατάρρευση του σχολείου και κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους ότι εκμεταλλεύονται την τραγωδία για πολιτικά οφέλη.

Ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει πρώτα στην ατζέντα της είναι η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς και η κατασκευή τελεφερίκ. Σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό, η Σέινμπαουμ σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 246.000 δολάρια (σχεδόν 216.000 ευρώ) και να μεριμνήσει ώστε οι σεισμόπληκτοι να μην επιβαρυνθούν με τεράστια χρέη για την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους που κατέρρευσαν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.