ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων

«Κουρεμένα» εφάπαξ έως και 22,3% βγάζει ο υπολογισμός Κατρούγκαλου

«Κουτσουρεμένο» εφάπαξ τόσο για το Δημόσιο όσο και για άλλα ταμεία σε ποσοστά που κυμαίνονται από 18,5% έως 22,3% δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ για τις καταβολές που έχουν γίνει με τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Πρόκειται για εφάπαξ που καταβλήθηκαν σε υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2014 και μετά και όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» οι περικοπές είναι αποτέλεσμα του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με τον οποίο προβλέφθηκε η άτοκη επιστροφή των εισφορών, αντί εφάπαξ, για τα έτη που έχουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και μετά.

Από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου και μετά φαίνεται καθαρά ότι ένας υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) που συνταξιοδοτήθηκε με 35ετία τον Σεπτέμβριο του 2013 πήρε εφάπαξ 40.275 ευρώ, με τον παλιό τρόπο υπολογισμού και αφού είχαν επιβληθεί οι περικοπές των Μνημονίων του 2010 και του 2012.

Ο ίδιος υπάλληλος (Π.Ε. κατηγορίας) που συνταξιοδοτήθηκε όμως με 35ετία το 2016, πληρώθηκε με εφάπαξ μέσα στο 2018, με ποσό 32.628 ευρώ, δηλαδή με μια διαφορά τριών ετών στη συνταξιοδότηση (2013-2016), έχασε 7.647 ευρώ από το εφάπαξ και το πήρε με νέο κούρεμα 19% λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

Στην πράξη, πέραν των μειώσεων ως 38% που επιβλήθηκαν στα εφάπαξ λόγω των παλιών Μνημονίων (2010-2012), αποκαλύπτεται ότι με το τρίτο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως με το νόμο Κατρούγκαλου, ήρθαν και νέες μειώσεις που μέχρι σήμερα έχουν φάει ως και 22,3% από το εφάπαξ του Δημοσίου, και άλλων Ταμείων γιατί ο νόμος περί άτοκης επιστροφής εισφορών εφαρμόζεται καθολικά σε όλα τα Ταμεία που δίνουν εφάπαξ και εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, ως τομείς του ΕΤΕΑΕΠ

Το συμπέρασμα που προκύπτει μετά τα απτά αποτελέσματα που προκαλεί στην εφαρμογή του ο νόμος Κατρούγκαλου στα εφάπαξ είναι ότι όσο αργότερα βγαίνει κάποιος στη σύνταξη τόσο λιγότερο εφάπαξ θα πάρει. Απόδειξη ότι οι μειώσεις γίνονται όχι ανά έτος αλλά και με το μήνα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.