ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7

Λυκούδης: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική αλλά η διαχείρισή της από τη γειτονική χώρα μπορεί να την κάνει προβληματική

Επιφυλακτικός για τη στάση του σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών εμφανίστηκε ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι, Σπύρος Λυκούδης, αντιπρόεδρος της Βουλής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7. «Δεν προσδιορίζω τώρα κάτι διαφορετικό ή κάτι ιδιαίτερο, απλώς επαναλαμβάνω -και υπό μία έννοια επιβεβαιώνω- την επιφύλαξη που είχα εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι δηλαδή είναι καλή η συμφωνία, πρέπει να τη στηρίξουμε αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που φοβάμαι το πως θα το διαχειριστούν οι γείτονες και αφορά το θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας. Θέλω να το δούμε, να έχουμε μια αναμονή και μια σοβαρότητα απέναντι στο ζήτημα. Να δούμε πώς έρχεται», δήλωσε ο κ. Λυκούδης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι γίνεται μία διευκρίνιση στα Σκόπια και η ελληνική κυβέρνηση λέει «οκ, μια χαρά είναι». «Δεν θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται αφελώς. Αποκλείεται να μη σκέφτεται ότι μπορεί να επανέλθουν αυτά τα ζητήματα. Άρα, απαντάω με έναν τρόπο πολύ σαφή.

Είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία αλλά φοβάμαι ότι τα δυο αυτά ζητήματα θα έρχονται και θα ξαναέρχονται και θα δημιουργούν ιστορίες. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να προσέχω και την τελευταία μου λέξη», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι δεν κάνει δεύτερες σκέψεις. «Κάνω τις σκέψεις που έκανα πάντα. Αν ανατρέξετε σε δηλώσεις δικές μου προ τετραμήνου, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, είχα πει -πράγμα το οποίο ξαναλέω και τώρα- ότι η συμφωνία είναι θετική γιατί απαντά στον βασικό άξονα της υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Λυκούδης και πρόσθεσε: «Όταν όλος ο πλανήτης τη λέει Μακεδονία, το να πετύχει η χώρα μας να έχει σύνθετη ονομασία είναι ένα βήμα μπροστά. Αλλά έλεγα από τότε -και πριν προκύψουν οι δηλώσεις Ζάεφ- ότι τα δυο ζητήματα, της ιθαγένειας και της γλώσσας, ανάλογα με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες, θα καταστούν ή όχι επικίνδυνο πρόβλημα. Διότι θα μπορούσαν να περάσουν αυτά τα θέματα χωρίς να δημιουργηθούν ζητήματα, ανάλογα όμως με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες, πιθανόν να καταστούν επικίνδυνα ή όχι. Νομίζω ότι υπάρχει μια δικαίωση αυτής της επιφύλαξης που είχα ως προς αυτό το σημείο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ζήτημα που θέλει πάρα πολύ σκέψη. «Πώς θα έρθει, πώς θα διατυπώνεται, τι θα ισχύει την ώρα της ψηφοφορίας. Εγώ δεν αλλάζω την τοποθέτησή μου ότι είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία, πλην όμως δεν μπορώ να το αγνοήσω αυτό το ζήτημα. Δεν αγνοείται αυτό το ζήτημα», κατέληξε ο κ. Λυκούδης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.