ΕΛΛΑΔΑ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

Νέο ΔΣ στην Ένωση Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Αστικού Συνεταιρισμού «Ένωση Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς», σηματοδοτώντας και τυπικά, την έναρξη μίας ενεργότερης παρουσίας των επαγγελματιών του κλάδου στον επιχειρηματικό στίβο.

Πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Στέφανος Κυρλής, Γενικός Γραμματέας ο κ. Ιωάννης Καλύβης, Αντιπρόεδρος ο κ. Γεώργιος Λουκόπουλος, Ταμίας ο κ. Θωμάς Μπαζιάκας, ενώ συμμετέχει ως μέλος ο κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας.

Πλέον, περισσότερες από 120 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί, θέτουν ως στόχο να συνθέσουν το μέλλον της χονδρικής διακίνησης και εμπορίου νωπών προϊόντων.

Άμεσες προτεραιότητες της Ένωσης είναι:

-Η ανακατασκευή των κεντρικών ψυκτικών θαλάμων που κατεδαφίστηκαν.

-Η δημιουργία και λειτουργία συσκευαστηρίων μέσα στην Κεντρική Αγορά.

-Η επανασύνδεση της Κεντρικής Αγοράς με τον Σιδηρόδρομο, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι συνδυασμένες μεταφορές.

-Η ενδυνάμωση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων, μελών της.

Η «Ένωση Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς» σκοπεύει να δράσει ως επενδυτικός πόλος, αξιοποιώντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και ήδη αναζητά αυτοτελείς επενδύσεις, αλλά και συνέργειες με άλλους κλάδους, ώστε να τις αξιοποιήσει.

Δηλώσεις Στ. Κυρλή: όχι στην Ιδιωτικοποίηση

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Στέφανος Κυρλής «ίδια προβλήματα αλλά και ανάλογες δυνατότητες έχουν όλες οι Λαχαναγορές. Και επειδή εμείς μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους συναδέλφους, τις ίδιες ευκαιρίες βλέπουμε και με αντίστοιχο μοντέλο θα κινηθούμε. Επιλογή μας είναι να επενδύσουμε σε δράσεις εντός των Αγορών, καθώς θεωρούμε ότι είναι αναξιοποίητες. Αν περιέργως αυτό καταστεί απαγορευτικό, θα κινηθούμε και εκτός αυτών».

Στους στόχους του νέου φορέα, από την ανακοίνωση της δημιουργία του και –κυρίως- από την μαζική Ιδρυτική Συνέλευση, ήταν να εμποδίσει τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.

Ο κ. Στέφανος Κυρλής τονίζει:

«Η κίνησή μας χάλασε σχέδια διαφόρων "περιφερόμενων", που φιλοδοξούσαν να αλλάξουν το χαρακτήρα των Αγορών, να εγκλωβίσουν τους εμπόρους σε αδιέξοδα και περίεργα μονοπώλια και να οδηγήσουν τις Αγορές σε βαθμιαία υποβάθμιση, με τεμαχισμό, παραχωρήσεις και ξεπούλημα.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η συζήτηση τελείωσε ή τουλάχιστον σίγασε για τους "περιφερόμενους", ίσως και πριν ξεκινήσει. Αυτή είναι η πρώτη επιτυχία του φορέα μας.

Το Υπερταμείο πάντως δηλώνει ότι θα κρατήσει τις τρεις Αγορές υπό δημόσιο έλεγχο και με την έννοια του «Μετόχου», αυτό είναι σεβαστό και αναμενόμενο.

Εμάς το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται ποιος θα έχει τις μετοχές, αλλά ποιος και πώς θα κάνει άμεσα εκείνα που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι εκατοντάδες εγκατεστημένες επιχειρήσεις στο μέλλον, να δώσουμε εξωστρέφεια και νέα ώθηση στην ποιοτική αλλά και μαζική ελληνική παραγωγή».

Για το ενδεχόμενο ο Συνεταιρισμός να καταθέσει πρόταση εξαγοράς στο Υπερταμείο ο κ. Κυρλής αναφέρει:

«Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι το μοντέλο ιδιοκτησίας - διαχείρισης Κεντρικών Αγορών του εξωτερικού, όπου συμμετέχουν ενεργά οι έμποροι και οι ΟΤΑ, είναι δοκιμασμένο και πιο αποτελεσματικό. Αυτούς τους εμπόρους προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε και αυτές τις Αγορές προσπαθεί να παρακολουθήσει ο ΟΚΑΑ.

Κι εδώ να τονίσουμε το εξής: οι Αγορές φιλοξενούν τους εμπόρους, δεν πωλούν, δεν διακινούν. Τη διακίνηση, το εμπόριο, το ρίσκο, τα έχουμε αποκλειστικά εμείς.

Οι προτάσεις λοιπόν που θα κάνουμε, ακολουθούν αυτή τη λογική και σέβονται το ρόλο του καθενός.

Ο Συνεταιρισμός αναγνωρίζει πως η Πολιτεία, με πρόσφατη και την ψήφιση του νόμου για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, έχει επενδύσει -οικονομικά αλλά και θεσμικά- στα Logistics και ιδιαίτερα στα Agrologistics. Η διακίνηση όμως δεν "διατάσσεται", συνεπώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία της στρατηγικής της χώρας, στον κλάδο της Εφοδιαστικής, βασίζεται στο να είναι δραστήριοι επιχειρηματικά οι έμποροι και οι παραγωγοί».

Και ο κ. Κυρλής καταλήγει:

«Υπό αυτή την έννοια τώρα, που ο Συνεταιρισμός είναι γεγονός, αναμένουμε η Πολιτεία να μας αντιμετωπίσει με τον τρόπο που αρμόζει σε κάθε μεγάλη επιχειρηματική προσπάθεια, σε μία χώρα που διψά για επενδύσεις, εξωστρέφεια και θέσεις εργασίας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.