ΕΛΛΑΔΑ

Οι εικόνες χάους έκαναν τον γύρο του κόσμου

Νύχτα επεισοδίων στα Εξάρχεια: Μολότοφ, οδομαχίες, συλλήψεις και τραυματίες

Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Εξαρχείων - 66 προσαγωγές και 13 συλλήψεις - Σοβαρές ζημιές - Επεισόδια και στην Θεσσαλονίκη - «Αφιέρωμα» του Associated Press στα επεισόδια

Σε 66 προσαγωγές προχώρησε, συνολικά, η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα, στις συγκεντρώσεις και πορείες για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ στη συνέχεια οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Παράλληλα, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ένας πολίτης, στην πλατεία Εξαρχείων, ο οποίος επίσης διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

 

 

Τα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά την διάρκεια του μαθητικού - φοιτητικού συλλαλητηρίου και το βράδυ, που ήταν και τα σοβαρότερα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Νεαροί κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Παράλληλα, δύο εδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν ρίψεις νερού στα Εξάρχεια, προκειμένου να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

 

 

 

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν για μία ακόμη φορά οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και το Πολυτεχνείο, με συνεχείς οδομαχίες ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικές δυνάμεις.

Ομάδες κουκουλοφόρων, κατά διαστήματα και χρησιμοποιώντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει, πραγματοποιούσαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, πέτρες και κροτίδες στους άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένουν να τους απωθήσουν και να αποτρέψουν την επέκταση των επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Ο «Αίαντας» της ΕΛΑΣ έκανε για μια ακόμη φορά την εμφάνιση του στους δρόμους της Αθήνας και με ρίψεις νερού κατάφερε να απομακρύνει τους κουκουλοφόρους, με αποτέλεσμα ένα από τα βασικά οδοφράγματα των κουκουλοφόρων επί της οδού Τοσίτσα να «παραδοθεί» στις αστυνομικές δυνάμεις.

Φωτιά έπιασε μπαλκόνι διαμερίσματος σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής.

 

 

Οι συνδικαλιστές της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αναφέρουν ότι « Κάθε χρόνο «μια από τα ίδια»…Δυστυχώς για ακόμη μια φορά είχαμε 2 τραυματίες συναδέλφους, οι οποίοι έχουν διακομισθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Δυστυχώς ο ένας έχει συντριπτικό κάταγμα στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα. Τους ευχόμαστε περαστικά και κάνουμε μια ευχή. Να γίνουμε επιτέλους Κράτος πολιτισμένο, στο οποίο οι κάθε λογής μπαχαλάκηδες θα βρίσκονται στο περιθώριο».

 

 

 

Σοβαρά επεισόδια στην Θεσσαλονίκη

Κλεφτοπόλεμος με τα ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους και σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στην Θεσσαλονίκη. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν έως αργά τη νύχτα σε δυο μέτωπα, με ομάδες κουκουλοφόρων να βγαίνουν από την Θεολογική Σχολή και το ΑΠΘ και να επιτίθενται με πέτρες και μολότοφ προς τα ΜΑΤ καθώς και από το ύψος της πύλης Εμπορίου στη ΔΕΘ. Οι αντιεξουσιαστές με μολότοφ πυρπόλησαν δύο φορές κοντέινερς στο εργοτάξιο του μετρό. Ενας δημοσιογράφος τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι. Η αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα και προσήγαγε άλλα 52.

 

 

Eπεισόδια σημειώθηκαν μετά την πορεία και στα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης ενώ σε δέκα προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Αγρίνιο.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν και στον Βόλο, όταν ομάδες αναρχικών και κουκουλοφόρων αμέσως μετά τις πορείες, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στο κέντρο της πόλεως και στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα οδοφράγματα στήθηκαν στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος και στις κάθετες οδούς και άρχισαν να ρίχνουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων, πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, μέχρι και κάδους απορριμμάτων με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένο το κέντρο του Βόλου για περίπου τρεις ώρες, Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ, επενέβησαν από την πρώτη στιγμή και ακολούθησαν συγκρούσεις για να περιορίσουν την δράση και τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων στην περιοχή του Πανεπιστημίου.

 

Τον γύρο του κόσμου έκαναν τα επεισόδια

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες από τα θλιβερά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την δέκατη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press έχει αναρτήσει δεκάδες φωτογραφίες από τα έκτροπα στην πλατεία Εξαρχείων και τον «πόλεμο» αντιεξουσιαστών με τα ΜΑΤ με την ανταλλαγή μολότοφ, καπνογόνων, βομβίδων κρότου-λάμψης.

Το AP ανήρτησε επίσης και σχετικό βίντεο στο twitter του.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.