ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από έντονες πιέσεις προς τον Τριντό

Ο Καναδάς ψάχνει τρόπο να ακυρώσει τη συμφωνία με το Ριάντ για πώληση όπλων

Ο Καναδάς αναζητεί τον τρόπο προκειμένου να μην εκτελεστεί μια σύμβαση μεγάλης αξίας για την πώληση οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, ο οποίος δέχεται εντεινόμενες επικρίσεις από την αντιπολίτευση και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τριντό ως τώρα εκτιμούσε ότι θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο» να ακυρωθεί η σύμβαση, ύψους 15 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (9,9 δισεκ. ευρώ), την οποία υπέγραψε η προηγούμενη, συντηρητική κυβέρνηση, «χωρίς να αναγκαστούμε να πληρώσουμε υπέρογκα πρόστιμα».

«Κληρονομήσαμε μια σύμβαση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπέγραψε ο (τέως πρωθυπουργός του Καναδά) Στίβεν Χάρπερ, για την εξαγωγή ελαφριών τεθωρακισμένων οχημάτων στη Σαουδική Αραβία», υπενθύμισε ο φιλελεύθερος Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CTV. «Μελετάμε τις άδειες εξαγωγής, για να δούμε εάν είναι εφικτό να μην προχωρήσουμε πλέον στην εξαγωγή των οχημάτων αυτών στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το καναδικό δημόσιο ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους ενός και πλέον δισεκ. καναδικών δολαρίων, είχε υπολογίσει ο Τριντό στα τέλη Οκτωβρίου.

Η παραγγελία αυτή, η οποία είχε οριστικοποιηθεί το 2014, προβλεπόταν τότε να αφορά 928 ελαφριά τεθωρακισμένα, αλλά μειώθηκε στα 742 στην αρχή της χρονιάς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση καναδικών οπλικών συστημάτων στην ιστορία. Η σύμβαση ανατέθηκε στην εταιρεία General Dynamics Land Systems.

Αλλά η Οτάβα εξέφρασε ήδη από το 2017 την ανησυχία της ως προς το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης αυτών των ελαφριών τεθωρακισμένων σε επιχειρήσεις καταστολής στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας και στην Υεμένη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η χώρα της δεν θα προχωρά πλέον σε εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία, λαμβανομένης υπόψη της αβεβαιότητας γύρω από τις συνθήκες της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι απολύτως απαράδεκτη, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Καναδάς αξιώνει εξαρχής απαντήσεις για το ζήτημα αυτό», τόνισε ο Τριντό την Κυριακή.

Οι σχέσεις του Καναδά με τη Σαουδική Αραβία δοκιμάστηκαν από μια σοβαρή κρίση τους τελευταίους μήνες. Το Ριάντ απέλασε τον Αύγουστο τον πρεσβευτή του Καναδά, ανακάλεσε τον δικό του για διαβουλεύσεις και πάγωσε κάθε νέα εμπορική συναλλαγή με τον, ή επένδυση στον, Καναδά μετά την καταγγελία από την καναδική πρεσβεία μέσω Διαδικτύου -- στην αραβική γλώσσα -- των συλλήψεων ακτιβιστών και ακτιβιστριών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σουνιτικό βασίλειο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.