ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινήσεις Τσίπρα για «εκτόνωση» της έντασης με Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ.

Οχυρώνεται από την «ρευστοποίηση» της Βουλής η κυβέρνηση

Να διασφαλίσει ότι τα «μαθηματικά» της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα παραμείνουν όπως ακριβώς είχαν υπολογιστεί προ καιρού επιχειρεί ήδη ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μηνύματα στην πΓΔΜ και προσωπικά στον Ζόραν Ζάεφ πως όλα κρέμονται από ένα λεπτό σχοινί και αν υπάρξουν νέες πιέσεις, τότε θα υπάρξει κίνδυνος να σπάσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από την «κατευναστική» πολιτική που ακολουθούσε επί μέρες η Αθήνα, πλέον κλιμακώνει την ένταση των… μηνυμάτων προς τα Σκόπια. Ενώ, δηλαδή, έως πρότινος, η Αθήνα περιοριζόταν σε παρεμβάσεις στον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ ώστε να «περιορίσουν» τις δηλώσεις Ζάεφ, πλέον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον ομόλογό του εκ της πΓΔΜ πως… όσο περισσότερες δηλώσεις γίνονται, τόσο επιβαρύνεται το κλίμα ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρώτη φορά

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε χθες για πρώτη φορά να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών αν η πΓΔΜ δεν παραμείνει πιστή στο πνεύμα, αλλά και στο γράμμα του κειμένου που συνομολογήθηκε πριν ένα εξάμηνο στις τριεθνή λίμνη μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. «Οφείλουν να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα της συνθήκης των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει έχουμε δηλώσει και στους ίδιους και σε όλους πως δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε με αυστηρότητα ο Αλέξης Τσίπρας χθες από το βήμα της Βουλής, για να προσθέσει: «εμείς περιμένουμε με πολύ μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας και έχουμε δώσει μηνύματα όπου απαιτούνται και εκεί πρέπει να δοθούν όχι στο δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό».

«Φρένο» σε Ποτάμι-ΑΝΕΛ

Η συγκεκριμένη παρέμβαση Τσίπρα κρίθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου αναγκαία, καθώς ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ συνεχίζει να ισορροπεί σε… τεντωμένο σχοινί –έστω κι αν στην Αθήνα υπάρχει πλήρης κατανόηση για την πολιτική μάχη που δίνει ο κ. Ζάεφ να διασφαλίσει εκ νέου την πλειοψηφία των 80 βουλευτών στη Βουλή της χώρας του. Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε την φρασεολογία και την ρητορική του για να καταστήσει σαφές προς την άλλη πλευρά ότι απαιτείται ένα «μορατόριουμ» που θα επιτρέψει τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα και περιπλοκές στην κύρωση της Συμφωνίας και στην επίλυση του Μακεδονικού.
Εξάλλου, στο εσωτερικό σκηνικό, αυτό το μορατόριουμ το χρειάζεται η κυβέρνηση για πολύ συγκεκριμένους λόγους: πρώτον, για να μην βρίσκει… «προσχήματα» το Ποτάμι για να φλερτάρει με την ΝΔ και με την αλλαγή γραμμής. Και, δεύτερον, για να μην «σπάσει» ένα άλλο μορατόριουμ –αυτό που έχει συνομολογηθεί με τον Πάνο Καμμένο. Άλλωστε, υπάρχουν ήδη –ανησυχητικές για το Μαξίμου- ενδείξεις πως ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φλερτάρει εκ νέου με την πολιτική αποσταθεροποίηση. Ο ίδιος φρόντισε χθες να στείλει αντιφατικά μηνύματα, αφού μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεσμεύθηκε «δεν ψηφίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν ρίχνουμε την κυβέρνηση» και μερικές ώρες αργότερα, μιλώντας στη Βουλή, έθεσε εκ νέου θέμα δεδηλωμένης, «απειλώντας» πως δε θα αποχωρήσει μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την κυβερνητική πλειοψηφία. «Αν για οποιοδήποτε λόγο η συμφωνία αυτή έρθει στη Βουλή των Ελλήνων δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούμε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά, αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σκλήρυνση της στάσης του πρωθυπουργού έναντι του Ζόραν Ζάεφ. «Όσο επαναλαμβάνει ο Ζάεφ την λέξη «Μακεδονία», «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα» δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια συμφωνία να επικυρωθεί από την ελληνική πλευρά και χαίρομαι για την δημόσια θέση που πήρε ο πρωθυπουργός σήμερα ότι δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να δεχθεί καμία ερμηνεία περί μακεδονικής εθνότητας» τόνισε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας να χαρακτηρίσει ως «νεκρή» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.