ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Παρέμβαση Τσίπρα στις Βρυξέλλες για «φρένο» στη λιτότητα

Με ατζέντα ανακοπής της πολιτικής λιτότητας πριν να είναι… αργά για την Ευρώπη φτάνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, προκειμένου να πάρει μέρος στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Σημειωτέον πως πρόκειται για μία Σύνοδο με «βαριά» ατζέντα, αφού μεταξύ άλλων οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), τις εξελίξεις για το Brexit, το μεταναστευτικό και τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Πλατφόρμα κατά της λιτότητας

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της Ε.Ε. και την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντας με δραματικούς τόνους τον κίνδυνο που ελλοχεύει για ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τον «ενταφιασμό» της πολιτικής λιτότητας και την επιστροφή της Ευρώπης σε πολιτικές αναδιανομής, ώστε να μην κινδυνεύσει περαιτέρω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, ο πρωθυπουργός θα τονίσει στην παρέμβασή του ότι «ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή». «Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση των νέων πολιτικών όπως η έρευνα και η καινοτομία, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ε.Ε., της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαΐκού οικοδομήματος», θα τονίσει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «νέους ευρωπαϊκούς πόρους» ώστε «να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Ε.Ε.».
Όπως προαναφέρθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στον «υπαρξιακό κίνδυνο» που ελλοχεύει για ολόκληρη την Ευρώπη ενόψει των Ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου και, για τον λόγο αυτό, θα σταθεί στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία επί του νέου δημοσιονομικού πλαισίου εντός της θητείας της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν τα πράγματα γίνουν… πιο πολύπλοκα.
Σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την ανάγκη ολοκλήρωσης της ζώνης του ευρώ «με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία». Επίσης, θα στηρίξει προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία, ελπίζοντας πως την σχετική ατζέντα θα θέσει –ή, έστω, θα στηρίξει σθεναρά- στην δική του παρέμβαση ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Συλλογική λύση στο μεταναστευτικό»

Όπως προαναφέρθηκε, στην «βαριά» ατζέντα της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνεται και το Brexit, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαταλέγεται στο μπλοκ των ηγετών που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Ο έλληνας πρωθυπουργός, συνεπώς, θα υποστηρίξει πως η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μία πολύ ευαίσθητη ισορροπία και ότι δεν υφίστανται περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.
Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται για μία ακόμη φορά να τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης. Επίσης, θα υπογραμμίσει πως «όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και αποτελούν δέσμη μέτρων». «Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται στο δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών μελών», θα καταλήγει η πρωθυπουργική παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.