ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση

Πιεστικά ερωτήματα για την υπόθεση Πετσίτη στο Μαξίμου

Πληθαίνουν μέρα με την ημέρα τα ερωτήματα και οι σκιές γύρω από την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη και τον ρόλο που αυτός είχε, καθώς προς το παρόν οι απαντήσεις είναι ελάχιστες. Το θέμα αναμένεται να μονοπωλήσει την πολιτική επικαιρότητα με αποκορύφωμα τη συζήτηση της ερώτησης βουλευτών της ΝΔ την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Το πώς έφτασε στο σημείο ένας άνθρωπος που τουλάχιστον μέχρι το 2015 βρισκόταν στο περιβάλλον ενός εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, του κ. Νίκου Παππά, να λαμβάνει μισθούς και να έχει επαφές με επιχειρηματίες όπως ο κ. Λαυρεντιάδης, θα πρέπει δίχως αμφιβολία να διερευνηθεί. Πολλώ δε μάλλον όταν περισσότεροι του ενός ανθρώπων βεβαιώνουν, τουλάχιστον για εκείνη την περίοδο, σταθερή παρουσία του κ. Πετσίτη ακόμη και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Εβλεπα πολλές φορές τον Πετσίτη στο Μαξίμου”
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Τετάρτη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε, για παράδειγμα, ότι ο κ. Πετσίτης “ήταν ένας μόνιμος συνοδός στις μετακινήσεις του Παππά την περίοδο που εκεινος ήταν διεθυντής του γραφείο του Αλέξη Τσίπρα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιιπολίτευση”. “Του κρατούσε την τσάντα στα ραντεβού του”¨ ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ακόμη πιο σοβαρή είναι ωστόσο η καταγγελία του Θεόδωρου Κιτσάκου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, που διώκεται για απιστία, σχετικά με τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας Λαυρεντιάδη προς την ΔΕΠΑ. “Όποτε πήγαινα στο Μαξίμου, στο ημιυπόγειο, στα γραφεία απέναντι από το σαλονάκι, έβλεπα πολλές φορές τον Μανώλη Πετσίτη” ανέφερε ο κ. Κιτσάκος μιλώντας στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, προσθέτοντας ότι “δεν πρόκειται για ένα φανταστικό θέμα”.

“Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου” ανέφερε σε άλλη δήλωσή του ο κ. Κιτσάκος στην εφημερίδα “Τα Νέα”.

«Εγώ τον είδα στο Μαξίμου, τον έχω δει στο Μαξίμου. Δεν είναι ότι μιλάμε για ένα ιδεατό θέμα. Τώρα ο καθένας τι έκανε εκεί μέσα που αναφερόταν κλπ, λεπτομέρειες δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν ήταν δουλειά μου να το ψάξω.» ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ίδια εκείνη την περίοδο ο παιδικός φίλος του Νίκου Παππά, λάμβανε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την λιπασματοβιομηχανία του κ. Λαυρεντιάδη, η οποία με τη σειρά της χρωστούσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΠΑ

Η πολυσχιδής δραστηριότητα του κ. Πετσίτη

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου φέρνουν νέες πτυχές της πολυσχιδούς δραστηριότητας του κ. Πετσίτη στο φως.

Από τη φερόμενη συνεργασία με κύπριους δικηγόρους που ήταν συνέταιροι του συνταξιδιώτη του Νίκου Παππά κ. Αρτέμη Αρτεμίου, αναφορές για υψηλές αμοιβές του από εταιρία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στο ίδιο διάστημα των ετών 2016 και 2017, κατά το οποίο είχαν εκτιναχθεί τα χρέη της εταιρείας ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), μέχρι την αποκάλυψη του newsbomb σύμφωνα με την οποία ο Μανώλης Πετσίτης εκπροσωπούσε στην Ελλάδα, Κύπριους δικηγόρους, που είναι ακόμη και σήμερα οι διαχειριστές «αμαρτωλών» offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με το newsbomb, για offshore που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΒΕΕ, συμφερόντων Λαυρεντιάδη που έχει “φεσώσει” με 126 εκατ. ευρώ τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Σε άλλο δημοσίευμα από “Τα Νέα”, ο κ. Πετσίτης “εμφανίζεται να συμμετέχει σε εταιρία εστίασης στο Κολωνάκι, το καταστατικό της οποίας  προέβλεπε εκτός των άλλων και μασάζ, εκμετάλλευση και ενοικίαση εξοπλισμών παραλίας ή υπηρεσίες στάθμευσης […] [ενώ] συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δύο ακόμη εστιατορίων και μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε εταιρία  που επεδίωκε έργα ανάπλασης στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με ποσοστό από 10% έως 40%.”

Αναταραχή στην κυβέρνηση

Ενδεικτικό του φόβου η υπόθεση να εξελιχθεί σε μια βραδυφλεγή βόμβα για την κυβέρνηση είναι η σπουδή στελεχών της, ακόμη και του ίδιου του κ. Παππά, να πάρουν αποστάσεις από την υπόθεση.

«Το ότι είναι φίλος μου και συμμαθητής μου, αλίμονο. Ήταν κάποια στιγμή εθελοντικά κοντά μου… », δήλωσε ο κ. Παππάς τις προηγούμενες ημέρες στον ρ/φ σταθμό “Στο Κόκκινο”. Συνέχισε όμως σημειώνοντας πως «ο κ. Πετσίτης είναι ο ίδιος αρμόδιος για να απαντήσει για την πορεία του», ενώ πρόσθεσε ότι «επί δικής μας διακυβέρνησης δεν υπήρξε καμία εύνοια συμφερόντων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και διαρροές σε δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Για παράδειγμα σε άρθρο της "Εφημερίδας των Συντακτών", αναφέρεται ότι ο κ. Πετσίτης είχε απομακρυνθεί από το περιβάλλον του κ. Παππά, όπου συνεισέφερε εθελοντικά, από τα τέλη του 2015. Όπως μάλιστα σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, “θεωρήθηκε ότι έπαιζε “διπλό” παιχνίδι, μεταφέροντας πληροφορίες και εκδουλεύσεις σε εκείνους που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά και είχαν ήδη εκπονήσει τεράστια επενδυτικά σχέδια”.

Το θέμα προκαλεί σοβαρή ανησυχία και τριβές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η όλη ιστορία θα πρέπει να οριοθετηθεί στη σφαιρα του κ. Παππά, προκειμένου να μην επεκταθεί η όποια ζημιά σε όλη την κυβέρνηση.

Αποστάσεις παίρνουν ωστόσο και άλλα στελέχη, όπως για παράδειγμα ο κ. Σταθάκης που αναφερόμενος στον κ. Πετσίτη είπε: “Δεν τον ξέρω. Δεν έχω ιδέα από όλα αυτά!”. Αποστάσεις είχε πάρει εξ αρχής και ο βουλευτής Σάκης Παποδόπουλος: “Χρειάζεται μηδενική ανοχή και γρήγορα αντανακλαστικά σε ότι προκαλεί αλλοτρίωση και το δημόσιο αίσθημα”.

Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, σφυροκόπημα ετοιμάζει η αντιπολίτευση με ερωτήσεις στη Βουλή και συνεχείς παρεμβάσεις για το θέμα.

Στη ΝΔ εκτιμούν πως το θέμα αναδεικνύει ότι το περίφημο “ηθικό πλεονέκτημα” που επικαλείται η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτο, ενώ την ίδια στιγμή ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση σχετικά με το «ποιες υπηρεσίες παρείχε ο κ. Πετσίτης, σε ποια επιχειρηματικά συμφέροντα, και με τι ανταλλάγματα για την παρέα του Μαξίμου».

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την υπόθεση Πετσίτη – ΔΕΠΑ ζητούν και 21 βουλευτές τα Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ο οποίος καλείται να απαντήσει ποια είναι  η σχέση του με το συγκεκριμένο πρόσωπο που βρέθηκε να αμείβεται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Λαυρεντιάδης, και μάλιστα στο ίδιο διάστημα των ετών 2016 και 2017 κατά το οποίο είχαν εκτιναχθεί τα χρέη της εταιρίας ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου

Ψηλά στην ατζέντα διατηρεί το θέμα και το ΚΙΝΑΛ. «Αμείλικτα ερωτηματικά αναφύονται μετά τις αποκαλύψεις δημοσιευμάτων, ότι άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος Τσίπρα - Παππά, από σερβιτόρος σε πιτσαρία, το 2013 κι ετήσιο εισόδημα 5.000€, βρέθηκε να είναι υπάλληλος της εταιρείας ELFE - Λαυρεντιάδη το 2017, με το ετήσιο εισόδημά του από διάφορες πηγές να εκτοξεύεται σε 205.000€ και σύνολο απολαβών στη διετία 2016 - 2017 περί τις 380.000€», δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

«Αν θέλουμε να μιλάμε για στοιχειώδη διάφάνεια θα πρέπει να ελεγχθεί η υπόθεση και θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να πει ποιος είναι ο κ. Πετσίτης» είπε από τη μεριά της η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και πρόσθεσε ότι «ο Πετσίτης δεν είναι στο περιθώριο αλλά είναι στο κέντρο των διαδικασιών». “Η ανάδειξη των κολλητών, των εκλεκτών, των συγγενών σε υπουργούς και αξιωματούχους και των νεροκουβαλητών σε οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες διαπλοκής συνεχίζεται και έχει φτάσει στο κατώτερο σημείο έκπτωσης. Με την περίπτωση Πετσίτη να βοά για κυβερνητική διαφθορά και συναλλαγή και την κυβέρνηση να αντιδρά σαν να κάνει χρήση δικαιώματος που της έδωσαν οι προηγούμενοι, ζητούνται πολιτικά παραδείγματα διαφορετικά” αναφέρει σε άλλη δήλωσή της στα “Νέα”.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.