ΚΟΣΜΟΣ

Για Συρία

Συνάντηση Πομπέο-Νετανιάχου την επόμενη εβδομάδα στη Βραζιλία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου την προσεχή εβδομάδα στη Βραζιλία.

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο άνδρες θα ιδωθούν στην Μπραζίλια, την βραζιλιάνικη πρωτεύουσα, όπου θα παρευρεθούν στην τελετή ορκωμοσίας του Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο ακροδεξιός εκλεγμένος βραζιλιάνος πρόεδρος επιθυμεί διακαώς, όπως και αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στενή σχέση με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, έχει εξαίρετη σχέση με τον ένοικο του Λευκού Οίκου: υποδέχθηκε την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, καθώς και αυτή με την οποία αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και διέταξε να μεταφερθεί στην ιερή πόλη η αμερικανική πρεσβεία, με απόλυτη αγαλλίαση.
Όμως η ανακοίνωση του μεγιστάνα ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία κάθε άλλο παρά έγινε δεκτή με ανάλογους επαίνους από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Μολονότι ο Νετανιάχου επισήμως διαβεβαίωσε ότι σέβεται την απόφαση του προέδρου της χώρας που αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, η κυβέρνησή του έβλεπε στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία ένα εμπόδιο για την επέκταση της επιρροής του Ιράν -- του μεγαλύτερου εχθρού της στην περιοχή -- και της Ρωσίας.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, στοχοθετώντας ιρανικές δυνάμεις και εκείνες του συμμάχου τους, του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο Τραμπ, η απόφαση του οποίου πυροδότησε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του, του Τζιμ Μάτις, θεωρεί πάντως ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι πλέον ανώφελη, αφού κατ' αυτόν η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει κατά το μάλλον «ηττηθεί».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.