ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Σκουρλέτης: «Συγκροτούμε νικηφόρα σχήματα, χωρίς τη λογική των χρισμάτων»

Για συγκρότηση πλατιών και νικηφόρων σχημάτων, με σαφές αυτοδιοικητικό στίγμα, έκανε λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, χαρακτηρίζοντας ως ξεπερασμένη τη λογική των χρισμάτων.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΚΕ - οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα και συνεχίζονται αύριο το πρωί -, τόνισε ότι ο «ο κόσμος έχει χειραφετηθεί από αυτή την πρακτική και λογική και πρόσθεσε ότι «υλοποιούμε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη συγκρότηση πλατιών και νικηφόρων σχημάτων, τα οποία όμως θα είχαν ένα σαφές αυτοδιοικητικό στίγμα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «όλο αυτό το διάστημα γίνονταν και γίνονται εντατικές διεργασίες», ώστε τις επόμενες ημέρες, στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και των Περιφερειών «να έχουμε καταλήξει στις επιλογές μας».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις στους μεγάλους δήμους των νομών, «ενώ καταλήγουν ή έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τις 10 από τις 13 Περιφέρειες».

«Καταφέραμε να κινηθούμε με απόλυτο σεβασμό στη λογική της δημιουργίας αυτοδιοικητικών σχημάτων, με βάση μια αυτοδιοικητική, κατά κύριο λόγο, αντίληψη, με βάση τις αντιθέσεις του αυτοδιοικητικού χώρου» και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει κάθε Περιφέρεια και κάθε δήμος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης άσκησε σκληρή κριτική για την τακτική της ΝΔ, αναφέροντας ως πιο πρόσφατο παράδειγμα, την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δυτική Ελλάδα, «όπου ουσιαστικά, όχι μόνο έχρισε, αλλά ήταν σαν να διόριζε τους δικούς της ανθρώπους για τις αιρετές θέσεις». «Αυτή η αντίληψη είναι μακριά από εμάς», αλλά «απόλυτα συνυφασμένη με τη ΝΔ», η οποία «αντιλαμβάνεται τελικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από μία λογική που θέλει να την οδηγήσει -κι αυτό είναι απόλυτα φανερό με τις θέσεις που έχουν διατυπώσει για την ΤΑ τις τελευταίες ημέρες- σε συρρίκνωση» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές.

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό, όταν οργανώνουμε την παρουσία μας στον αυτοδιοικητικό χώρο» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να καλέσουμε ακόμη και τους υποψήφιους αιρετούς που στηρίζονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας να μας απαντήσουν εάν, τελικά, συμφωνούν με την προγραμματική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ένα προς πέντε στις προσλήψεις».

«Σ' αυτό πρέπει να πάρουν όλοι μια θέση. Πρώτα απ' όλα ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πατούλης» τόνισε κατά τις ίδιες πληροφορίες. Όπως είπε, αυτό το «κρίσιμο θέμα» δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο, μεθαύριο, Δευτέρα, που συνεδριάζει η ΚΕΔΕ.

«Να μας απαντήσουν πώς βλέπουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα. Πιστεύει ότι πολλές από αυτές πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες. Το είπε με μισόλογα και ο Κώστας Μπακογιάννης» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι ολοφάνερη μπροστά μας μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που θέλει τη συρρίκνωση των δήμων και που τους αντιλαμβάνεται σαν ένα γραφείο, το οποίο θα είναι μεν εκλεγμένο, αλλά θα μοιράζει δουλειές σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με αυτή την αντίληψη είμαστε κάθετα αντίθετοι».

Επισήμανε δε, ότι «τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε, είτε από το υπουργείο Εσωτερικών - και συνεχίζουμε - είτε από το υπουργείο Οικονομίας μέσω των ΕΣΠΑ, όλους τους δήμους, όχι στη βάση της κομματικής προέλευσης των επικεφαλής τους, αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών», και αυτό πρέπει να αναδειχθεί, όπως σημείωσε.

Οι ίδιες πηγές αναφέρ0ουν ακόμα, ότι ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε εμφατικά ότι «εμείς δεν είδαμε εάν κάποιος δήμαρχος έχει στηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και με ανθρώπους οι οποίοι βγήκαν με ακραίες αντικυβερνητικές θέσεις απέναντι στον "Κλεισθένη" και στην απλή αναλογική, εμείς είδαμε από πίσω τους τις ανάγκες των πολιτών» και όπως πρόσθεσε, αυτό «είναι κάτι που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των δήμων και γι' αυτό δεν μπόρεσαν - παρά τις επιθυμίες της Νέας Δημοκρατίας και της κεντρικής έκφρασης της δεξιάς στον χώρο της Αυτοδιοίκησης - να οργανώσουν αντικυβερνητικές εκστρατείες σε διάφορες φάσεις».

Αναφερόμενος στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι στην πρώτη περίπτωση ήδη η Νομαρχιακή Επιτροπή, αλλά κυρίως το «Λιμάνι της Αγωνίας», ομόφωνα κατέληξε στη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Μπελαβίλα, ενώ η περίπτωση της Κατερίνας Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη είναι μια υποψηφιότητα «η οποία μπορεί να αποτελέσει βάση μιας ευρύτατης συσπείρωσης».

Σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι «υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση αυτή τη στιγμή, μετά την απόσυρση του Γιάννη Μπουτάρη, έτσι ώστε να μην έχουμε απλώς μια καλή καταγραφή, αλλά να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη νίκη στη Θεσσαλονίκη, να εκφραστεί στο επίπεδο του δήμου ένα πλατύ μέτωπο συσπείρωσης, με εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία απαιτούνται στην παρούσα συγκυρία».

Τέλος, τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες της ΝΔ «στην προσπάθεια που γίνεται σήμερα, από διάφορους κύκλους, να ξαναζωντανέψουν και να καταστούν ελκτικές οι απόψεις της ακροδεξιάς, οι φασίζουσες απόψεις», διότι, όπως συμπλήρωσε, «στο εσωτερικό της, μια ολόκληρη πτέρυγα, μια ομάδα πρωτοκλασάτων στελεχών, με δημόσιες δηλώσεις, ουσιαστικά, στρώνει το δρόμο για την ενίσχυση αυτών των ακροδεξιών απόψεων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.