ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Σημίτη επικαλέστηκε ο Θ.Θεοχαρόπουλος

Τρεις οι "εστίες έντασης" στις σχέσεις ΚΙΝΑΛ-ΔΗΜΑΡ

Μπορεί να εκτονώθηκε η ένταση μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και ΔΗΜΑΡ χθες, με την μη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Άρτας, που υπήρξε μήλον της έριδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα θα πρέπει να θεωρείται λήξαν.

Και αυτό για τρεις λόγους. Πρώτον, από την Χαριλάου Τρικούπη αφήνεται να εννοηθεί πως ο Χρήστος Μέγας δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Άρτας, άσχετα αν θέλησαν σε μία κίνηση καλής θέλησης, να μην ‘τραβήξουν το σχοινί’ χθες, ανακοινώνοντας τη σχετική λίστα χωρίς το όνομά του. Δεύτερον, διότι δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως η υποψηφιότητα του Χρήστου Μέγα ήταν μόνο η αφορμή, αφού η δυσφορία από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ για ‘αποκλεισμό’ των στελεχών τους που έχουν πιθανότητες εκλογής και τοποθέτηση άλλων μόνο και μόνο για να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια, μετρά καιρό, με την Αγίου Κωνσταντίνου να διαμηνύει ότι «στόχος είναι τα ψηφοδέλτια να εκφράζουν μία ισχυρή Κεντροαριστερά και όχι το ‘όλον ΠΑΣΟΚ’». Στην πραγματικότητα, την ένταση οξύνει η δυστοκία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με το πού θα είναι υποψήφιος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι όπως τα άλλα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ, έτσι και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην επόμενη Βουλή, πιέζουν υπέρ της διατήρησης του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κάτι πάντως που δεν βλέπουν με πολύ ‘καλό μάτι’ στην Χαριλάου Τρικούπη. Τρίτον, οι σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΔΗΜΑΡ δοκιμάζονται ακόμα περισσότερο από την διαρροή ότι υπάρχουν σκέψεις στο Κίνημα Αλλαγής να μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Και αυτό διότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει εξ αρχής εμφανιστεί πιο …διαλλακτικός -σε σχέση με την κάθετη αντίθεση της Χαριλάου Τρικούπη- στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας την συνδύαζε με την κήρυξη πρόωρων εκλογών και τη διάλυση της Βουλής αμέσως μετά. Στην πραγματικότητα, η Αγίου Κωνσταντίνου διαμηνύει ότι περιμένει να δει τι θα αναφέρεται στα τελικά κείμενα που θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή και κατόπιν θα συνεδριάσει η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ για να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει στο θέμα. Και ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται βέβαια ότι στο τέλος ο Θ.Θεοχαρόπουλος θα συμπορευτεί με την στάση του όλου Κινήματος Αλλαγής, στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου θυμίζουν με νόημα ότι «το Κίνημα Αλλαγής είναι συνασπισμός κομμάτων» και πως «η ΔΗΜΑΡ είναι ξεχωριστό κόμμα» που αποφασίζει συλλογικά για την στάση της.

Κατόπιν τούτων, μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές του Θανάση Θεοχαρόπουλου, χθες, από το βήμα της ΚΠΕ, ότι «είμαστε υπέρ της ισχυρής Κεντροαριστεράς, όχι όμως λίγοι με καθαρή φωνή, αλλά πολλοί και πολυσυλλεκτικοί», αλλά και ότι «υπάρχουν δύο πολιτικές στρατηγικές για τον χώρο, αυτή του δορυφόρου στη ΝΔ που εμείς είμαστε απέναντι και αυτή της προοδευτικής ανατροπής, με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι αυτή που εγώ πιστεύω». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν δίστασε να επικαλεστεί και αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σύμφωνα με τον οποίο «η Σοσιαλδημοκρατία ανήκει στην Αριστερά και δεν έχει σχέση με τις αδιέξοδες πολιτικές που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ». Όσο για το Μακεδονικό, επανέλαβε την πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ για το θέμα και παίρνοντας αφορμή από την αναφορά της Φώφης Γεννηματά πως υπάρχουν "πολλοί Καμμένοι των Πρεσπών", υποστήριξε ότι «πράγματι υπάρχουν και σε άλλα κόμματα και ρέπουν στα κύματα του εθνικολαϊκισμού», αναφέροντας χαρακτηριστικά τις δηλώσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη και του Κυριάκου Βελόπουλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.