ΚΟΣΜΟΣ

Μέσω του προέδρου τους Μπαρτ Ντε Βιβέρ

Βέλγιο: Οι Φλαμανδοί εθνικιστές απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση

Οι Φλαμανδοί εθνικιστές του N-VA, παράταξη που αποτελεί τον έναν πυλώνα της κεντροδεξιάς συμμαχίας που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014 στο Βέλγιο, απείλησαν σήμερα μέσω του προέδρου τους Μπαρτ Ντε Βιβέρ να αποσύρουν τη στήριξή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή το Παγκόσμιο Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση.

«Αν η κυβέρνηση στηρίξει αυτό το Σύμφωνο, αυτή θα είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα είναι αδύνατο να έχουμε θέση», δήλωσε στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο Ντε Βιβέρ, επικεφαλής του κόμματος Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA).

«Δεν υποστηρίζουμε την κυβέρνηση να μεταβεί στο Μαρακές», διεμήνυσε.

Ο πρόεδρος του N-VA, που είναι και δήμαρχος της Αμβέρσα, της μεγαλύτερης πόλης στο Βέλγιο, αναφερόταν στη σύνοδο της 10ης και της 11ης Δεκεμβρίου στο Μαρακές όπου αναμένεται να επικυρωθεί το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, ένα μη δεσμευτικό κείμενο έκτασης 25 σελίδων, το πρώτο του είδους για το θέμα, καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών.

Το Σύμφωνο αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές — προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας — και διατυπώνει περίπου είκοσι προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών κ.λπ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ηγέτης των γαλλόφωνων Φιλελευθέρων δεσμεύτηκε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο να επικυρώσει το Σύμφωνο.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά, το εθνικιστικό κόμμα αποδοκίμασε το Σύμφωνο, σε αντίθεση με τα τρία άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού: Φιλελεύθεροι, Open Vld (φλαμανδοί Φιλελεύθεροι), και Χριστιανοδημοκράτες (CD&V).

Ειδικότερα, οι Φλαμανδοί εθνικιστές πιστεύουν ότι οι Βέλγοι δικαστές θα μπορούσαν να βασιστούν στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για να αμφισβητήσουν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και την προθυμία τους να «απαγορεύσουν την παράνομη μετανάστευση».

Σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς αναλυτές, το Ν-VA προτίθεται να ανάγει την μετανάστευση κεντρικό θέμα της εκστρατείας των εκλογών του Μαΐου του 2019 καθώς το κόμμα φοβάται απώλειες προς τα δεξιά από το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα Vlaams Belang που κατέγραψε καλές επιδόσεις στις τοπικές εκλογές της Φλάνδρας τον Οκτώβριο.

Ο πρωθυπουργός Μισέλ αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του διανύει μια «δύσκολη» περίοδο. Οι συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα στο Κοινοβούλιο, στις οποίους θα συμμετάσχουν δικηγόροι και εμπειρογνώμονες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.