ΕΛΛΑΔΑ

Από τις εκδόσεις «ΠΑΡΟΥΣΙΑ»

«Αθήνα - Περιηγήσεις και Ίχνη»: Ο Αλέκος Λιδωρίκης περπατά την πόλη του

Ο πρώτος προϋπολογισμός, η μακροβιότερη θεατρική σκηνή της Αθήνας, ιστορίες από τα μετρό του κόσμου και πολλά άλλα στο βιβλίου του Α. Λιδωρίκη «Αθήνα - Περιηγήσεις και Ίχνη».

Τι μπορεί να συνδέει τον πρώτο προϋπολογισμό του 1829 που συντάχθηκε επί Ιωάννη Καποδίστρια πριν από 190 χρόνια με το προϋπολογισμό του 2019; Ποια είναι η μακροβιότερη σε λειτουργία θεατρική σκηνή της Αθήνας; Ποια Στοά της Αθήνας θυμίζει λίγο Λονδίνο και Παρίσι; Ποιές οι εντυπώσεις ενός ξένου επισκέπτη από την βόλτα στο διώροφο τουριστικό λεωφορείο στην Αθήνα; Γιατί ένας επενδυτής να επιλέξει την Ελλάδα;

Αυτές και πολλές ακόμη απαντήσεις μπορεί να βρει ο αναγνώστης διαβάζοντας την δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Αθήνα - Περιηγήσεις και Ίχνη» (εκδόσεις ΠΑΡΟΥΣΙΑ) που επανεκτυπώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, εμπλουτισμένο με νέες περιηγήσεις στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών καθώς και προσθήκες στις ήδη υπάρχουσες, με τις αλλαγές που μεσολάβησαν.

 

 

Όπως αναφέρει ο αρχιτέκτων και πολεοδόμος καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενετάς, προλογίζοντας το βιβλίο, ο συγγραφέας περπάτησε στην πόλη του κοιτάζοντας γύρω του ερευνητικά. Σαν άσκηση προσωπική –ικανοποίηση δημιουργικής περιέργειας και παιχνίδι συγχρόνως– οι επανειλημμένες συναντήσεις του με κτίσματα, μνημεία, δρόμους και πλατείες της Αθήνας, τον οδήγησαν στην γραφή συντόμων αφηγήσεων που συνοδεύονται από καίριες φωτογραφίες στο διάβα ενός χρόνου».

Οι περιηγήσεις στην Αθήνα ξεκίνησαν να γράφονται την περίοδο 2009-2011, όταν, όπως γράφει ο Αλέκος Λιδωρίκης, μια λέξη, «μνημόνιο», έμπαινε αιφνιδιαστικά στο δημοσιογραφικό\ καθημερινό λεξιλόγιο, και άλλαξε δραματικά τον οικονομικό και κοινωνικό περίγυρο του τόπου Οι αθηναϊκές περιηγήσεις, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ήταν η ανάγκη μιας ανάσας οξυγόνου από το καθημερινό οικονομικό ρεπορτάζ, διαφυγής από αριθμούς και στατιστικές, από mail, κινητά καθώς και από το κυνήγι της είδησης. Ο συγγραφέας συνομίλησε και κατέγραψε κάποιες αναμνήσεις ανθρώπων που συνάντησε στις περιηγήσεις του, ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αθήνα. Οι περιηγήσεις έγιναν για το συγγραφέα μέρος της καθημερινότητας, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να καταγράφει γωνιές της πόλης, νοοτροπίες, συγκρίνοντας με τις άλλες πόλεις του κόσμου. Περιηγήσεις από την Πλατεία Κολωνακίου, μέχρι την Πλατεία Πρωτομαγιάς, τον πεζόδρομο της Αδριανού, το σπιτάκι της Λυσίου αλλά και σε Μουσεία της πρωτεύουσας και αρχαιολογικούς χώρους. Περιηγήσεις σε μέρη όπου χτυπά η «καρδιά» της πόλης και της νεολαίας όπως η Πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην περιοχή του Ψυρρή.

Ο Αλέκος Λιδωρίκης ξεκίνησε τη δημοσιογραφία αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το Master of Arts στη Διπλωματική Ακαδημία του Λονδίνου στο University of Westminster (MA). Εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτοντας οικονομικά θέματα, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί και δημοσιεύονται σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.

 

dav

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.