ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση

Bloomberg για ΠΓΔΜ: Την Παρασκευή ψηφίζονται οι τροπολογίες

Στα Σκόπια συνεχίζεται σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας η συζήτηση στην Βουλή της ΠΓΔΜ για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Bloomberg: Η ΠΓΔΜ θα προσπαθήσει να υπερνικήσει το τελευταίο εμπόδιο
Η ΠΓΔΜ θα προσπαθήσει να υπερνικήσει το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με μία αποφασιστική ψήφο που στοχεύει στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, κάτι που είτε θα ανοίξει το δρόμο για την εν λόγω ένταξη είτε θα της κλείσει την πόρτα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Σύμφωνα με τον Αλεξάνταρ Κιρατσόσκι , βουλευτή και γραμματέα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ , ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει αρκετή υποστήριξη για τις τροπολογίες. «Έχω πληροφορίες ότι 80 βουλευτές, ίσως και πάνω από 80, είναι πεπεισμένοι ότι το μέλλον της ΠΓΔΜ περνάει μέσα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορία αναμένεται στις 11 Ιανουαρίου», δήλωσε ο κ.Κιρατσόσκι.

«Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι το εθνικιστικό κόμμα με το οποίο συγκυβερνά αντιτίθεται στη συμφωνία», επισημαίνεται στην ανταπόκριση του Bloomberg. O Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του θέλει να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν τις ευρωεκλογές τον Μάιο, καθώς μια οποιαδήποτε απρόβλεπτη έκβαση ενδέχεται να σκιάσει τα σχέδια ενσωμάτωσης της χώρας, τονίζει το Bloomberg.

Ο Ζόραν Ζάεφ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 80 βουλευτών ενώ συνεργάτες του διαμηνύουν πως την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, εκτός απροόπτου, θα έχει γίνει γνωστό «το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Η συζήτηση για την τροποποίηση του Συντάγματος διακόπηκε μερικά λεπτά από την έναρξή της, εξαιτίας της παραίτησης που υπέβαλε ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να αναλάβει διευθυντής σε δημόσια επιχείρηση.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο, προκειμένου η χώρα του να καταστεί σύντομα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του ενισχύει τις φιλικές σχέσεις της με την Ελλάδα και κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια την «βάραινε» και την οδηγούσε στο τέλμα και στην αβεβαιότητα.

Με την συμφωνία, είπε ο Ζάεφ, η χώρα του διαφυλάττει τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας. «Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Έχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Έχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο από όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.