ΚΟΣΜΟΣ

Φωτογραφίες

Δακρυγόνα έριξαν στο Μεξικό οι ΗΠΑ για να απωθήσουν μετανάστες

Περίπου 100 μετανάστες από τους 1.500 που έχουν ταξιδέψει από την Κεντρική Αμερική ως την Τιχουάνα του Μεξικού, αποπειράθηκαν να περάσουν στην αμερικανική επικράτεια.

Οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στις περίπου 8 (06:00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας) στην τοποθεσία Πλάγιας δε Τιχουάνα, στον Ειρηνικό, για να προσπαθήσουν να παρεισφρήσουν στην αμερικανική επικράτεια παρότι ήταν εμφανής η προετοιμασία πολλών συνοριοφρουρών στην άλλη πλευρά των συνόρων, πέρα από το μεταλλικό τείχος που χωρίζει τα δύο κράτη στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

 

Ενώ στη μια και στην άλλη πλευρά των συνόρων οι περισσότεροι ετοιμάζονταν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους, οι μετανάστες, άνδρες, γυναίκες, έφηβοι και μικρά παιδιά, προσπάθησαν να περάσουν το τείχος, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν όταν οι αμερικανοί συνοριοφρουροί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και καπνογόνων.

 

 

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και φύλαξης των συνόρων, οι περισσότεροι από τους μετανάστες υποχώρησαν, ενώ 25 από αυτούς, ανάμεσά τους δύο έφηβοι, τέθηκαν υπό κράτηση.

Οι μετανάστες αυτοί ήταν ανάμεσα στα μέλη του καραβανιού που αναχώρησε τη 13η Οκτωβρίου 2018 από την Ονδούρα και διένυσε κάπου 4.300 χιλιόμετρα για να φθάσει τον Νοέμβριο στην Τιχουάνα, αντίκρυ στην αμερικανική πόλη Σαν Ντιέγκο.

 

 

Συνολικά το καραβάνι αυτό είχαν σχηματίσει πάνω από 6.000 μετανάστες, κυρίως οικογένειες από την Ονδούρα, που οδηγήθηκαν σε ένα γήπεδο που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής από τον δήμο της Τιχουάνας, σε μια απόκεντρη συνοικία, μερικά μέτρα από το συνοριακό τείχος.

Την 25η Νοεμβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν απωθήσει περίπου 500 μετανάστες που είχαν προσπαθήσει να περάσουν το τείχος, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα. Το επεισόδιο αποθάρρυνε πολλούς από τους μετανάστες, που αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους ή να εγκατασταθούν στο Μεξικό.

 

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες αυτούς «εγκληματίες» που θέλουν να «εισβάλλουν» στις ΗΠΑ, ενώ διέταξε να αναπτυχθούν χιλιάδες επιπλέον στρατιωτικοί στα σύνορα.

 

 

Τον Δεκέμβριο, ο θάνατος δύο μικρών παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, μετά τη σύλληψή τους από τους αμερικανούς συνοριοφρουρούς, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στις ΗΠΑ και έφερε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών, ειδικά των χιλιάδων ανηλίκων, που οδηγούνται σε κέντρα και εγκαταστάσεις με οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού.

 

 

Παράλληλα, η ανέγερση του «συμπαγούς» τείχους που διαβεβαίωσε για νιοστή φορά ο Τραμπ πως θέλει να οικοδομηθεί στο σύνολο των συνόρων με το Μεξικό (3.200 χλμ.) βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης για τον προϋπολογισμό που έχει προκαλέσει την αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους από την 22α Δεκεμβρίου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.