ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

Γαλλικά ΜΜΕ για ψήφο εμπιστοσύνης: Ο Τσίπρας κέρδισε μία μάχη πριν την πρόκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, χθες το βράδυ, ασχολείται το σύνολο του γαλλικού Τύπου.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε μία πρώτη μάχη την Τετάρτη, εξασφαλίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής» επισημαίνει η Le Monde, δίνοντας τα επίσημα αριθμητικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Το δημοσίευμα παραθέτει τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους βουλευτές: «Το Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης του στη σταθερότητα και στις προσπάθειες αποκατάστασης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας (...) Σε μία κυβέρνηση που έχει αλλάξει την Ελλάδα και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της συνταγματικής της θητείας».

Η δεξιά αντιπολίτευση, όμως, η ΝΔ (78 βουλευτές) δεν αποδέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών, ζητάει νέες εκλογές και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματός του «θα ακυρώσει τη συμφωνία, την οποία θεωρεί καταστροφική».

«Ελλάδα: Σκληρή αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα» τιτλοφορεί η La Croix. Παραθέτει τα λόγια του πρωθυπουργού κατά την έναρξη της διαδικασίας: «Πήρα το ρίσκο να μη συνεχίσω (τη θητεία μου) χωρίς να σας ζητήσω την ψήφο εμπιστοσύνης».

Το δημοσίευμα σημειώνει, επίσης, ότι για τον κ. Τσίπρα είναι μία νέα πρόκληση, αλλά και «μία ιστορική ευκαιρία» για να δοθεί ένα τέλος σε μία διαφορά που δηλητηριάζει 27 χρόνια τις διμερείς σχέσεις (με τη γείτονα χώρα). «Το πατριωτικό μου χρέος είναι να προσπαθήσω να απαλείψω το βάρος αυτής της διαφοράς και να ενισχύσω τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Οι μάσκες έπεσαν (...) καιρός να τελειώσουμε με αυτήν την κυβέρνηση κουρελού» φέρεται ως αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εκτιμά ότι ο αντίπαλός του «κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία».

Στην ιστοσελίδα του, ο Διεθνής Γαλλικός Ραδιοσταθμός (RFI) δίνει τα στοιχεία της ψηφοφορίας και ένα σύντομο ιστορικό, ενώ στη συνέχεια κάνει ειδική αναφορά στην αψιμαχία των δύο πρωταγωνιστών με τις δηλώσεις τους: «Οι εκλογές δεν θα καθυστερήσουν, η απάντηση θα έλθει από τις κάλπες και θα είναι καθοριστική. Θα παραμείνετε στο παρελθόν. Μία νέα περίοδος θα πρέπει να ανοίξει για τη χώρα» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, όπως προβλέπεται». «Διαπιστώνω μεγάλη νευρικότητα, σύγχυση και ενόχληση στην αντιπολίτευση. Πριν από μία εβδομάδα με προκάλεσαν για ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα που το τολμώ έχουν εκ νέου πρόβλημα» ήταν η ανταπάντηση του Έλληνας πρωθυπουργού σύμφωνα με τη ραδιοφωνική εκπομπή του RFI.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.