ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί καλούν τον Τραμπ να αναβάλλει την ομιλία του στο Κογκρέσο

Την αναβολή της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ για την Κατασταση του Έθνους, ζητά η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, που επικαλείται λόγους ασφαλείας που προκλήθηκαν λόγω του shutdown.

Η ομιλία, που θεωρείται ιδιαίτερα βαρυσήμαντη, καθώς ο εκάστοτε πρόεδρος περιγράφει το ετήσιο πρόγραμμά του, έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιανουαρίου. Όμως, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Πελόζι, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω της αναστολής λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Μάλιστα, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο είτε να εργαστεί από κοινού για να βρει μια άλλη ημερομηνία, είτε να καταθέσει εγγράφως την ομιλία του στο Κογκρέσο.

«Δυστυχώς, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια και τουλάχιστον έως την επαναλειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, προτείνω να εργαστούμε από κοινού για να βρούμε μια άλλη ημερομηνία (…) ή να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καταθέσετε εγγράφως την ομιλία σας για την κατάσταση του Έθνους, ενώπιον του Κογκρέσου» έγραψε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Διαρκές μπρα ντε φερ για τον προϋπολογισμό

Εδώ και τρεις εβδομάδες, Πελόζι και Τραμπ βρίσκονται στα «μαχαίρια», με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι να έχουν τεθεί σε αργία ή να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα στελέχη της Secret Service, που είναι επιφορτισμένη με την προστασία προσωπικοτήτων, όπως ο πρόεδρος και την εγγύηση της ασφάλειας σε γεγονότα, όπως η ομιλία για την κατάσταση του Έθνους, υπενθυμίζει η Νάνσι Πελόζι.

«Εντούτοις, η αμερικανική Secret Service και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας δεν χρηματοδοτούνται εδώ και 26 ημέρες» υπογραμμίζει η ίδια.

Στο επίκεντρο της διαμάχης για τον προϋπολογισμό βρίσκεται το τείχος που θέλει να κατασκευάσει ο Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, αξιώνοντας το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Δημοκρατικοί δεν συζητούν καν αυτό το ενδεχόμενο. Την 26η ημέρα του shutdown, δεν διαφαίνεται καμία έξοδος από την κρίση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.