ΚΟΣΜΟΣ

Εποχικός αγρότης

Καμπότζη: Νεκρός 46χρονος άνδρας που έσκαβε τη γη του και χτύπησε ρουκέτα από την εποχή του πολέμου

Εποχικός αγρότης σκοτώθηκε όταν εξερράγη ρουκέτα καθώς δούλευε στο χωράφι όπου βρισκόταν θαμμένη εν αγνοία του, στη βορειοανατολική επαρχία Πρα Βίχαρ της Καμπότζης, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Ο Πρακ Σόχαν, 46 ετών, στρατιωτικός, σκοτώθηκε όταν ανατινάχθηκε η γόμωση της ρουκέτας 60 χιλιοστών, ανέφερε η εφημερίδα Khmer Times.

«Ενώ έσκαβε τη γη, χτύπησε ρουκέτα που είχε μείνει εκεί από την εποχή του πολέμου, με αποτέλεσμα αυτή να εκραγεί και να τον σκοτώσει ακαριαία», εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας στην εφημερίδα.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας, ο Ορ Σενγκ, επισήμανε ότι η κυβερνητική υπηρεσία άρσης ναρκοπεδίων, το Κέντρο Δράσης για τις Νάρκες στην Καμπότζη, κάνει συχνά έρευνες στην περιοχή για νάρκες και πυρομαχικά που είχαν τοποθετηθεί ή χρησιμοποιηθεί την περίοδο του πολέμου και δεν έχουν εκραγεί. Το Κέντρο φροντίζει να περισυλλέγονται και να εξουδετερώνονται ή να καταστρέφονται.

Δεν ήταν διαθέσιμος άμεσα κάποιος εκπρόσωπος της υπηρεσίας για να σχολιάσει τον θάνατο του στρατιωτικού.

Το συμβάν σημειώθηκε σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και με το Λάος.

Ο στρατός του Βιετνάμ είχε τοποθετήσει χιλιάδες νάρκες στην Καμπότζη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που είχε αποτέλεσμα την εκδίωξη του Πολ Ποτ και των Ερυθρών Χμερ του από το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας το 1979. Η πρακτική συνεχίστηκε μέχρι το οριστικό τέλος του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ το 1998.

Χιλιάδες νάρκες είχαν τοποθετηθεί επίσης κατά μήκος των συνόρων Καμπότζης-Ταϊλάνδης σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η παρείσφρηση μελών των Ερυθρών Χμερ στη χώρα, κατά την οργάνωση HALO Trust.

Ο αριθμός των νεκρών από τις νάρκες και τα πυρομαχικά της περιόδου του πολέμου που δεν έχουν εκραγεί μειώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο, από τους 83 το 2016 στους 58 το 2017, ενώ η μείωση είναι ακόμη πιο θεαματική σε σύγκριση με το 2010, όταν είχαν σκοτωθεί 286 άνθρωποι, κατά κυβερνητικά δεδομένα που επικαλείται το Παρατηρητήριο Ναρκών Ξηράς και Πυρομαχικών Διασποράς.

Πέρυσι, σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 48, κατά έκθεση της υπηρεσίας της Καμπότζης για την εξουδετέρωση ναρκών που με ημερομηνία 3η Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.