ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 21 νεκροί

Κολομβία: Οι αντάρτες του ELN πίσω από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου

Η κολομβιανή ανταρτική οργάνωση ELN ευθύνεται για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικής ακαδημίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γκιγέρμο Μποτέρο καθιστώντας έτσι απίθανο το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης με την ανταρτική οργάνωση.

Κατά τη χθεσινή επίθεση, την οποία η κυβέρνηση περιέγραψε ως πράξη τρομοκρατίας, ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χοσέ Αλντεμάρ Ρόχας, ειδικός του ELN στα εκρηκτικά, πέρασε από σημεία ελέγχου ασφαλείας και έφθασε στο κτίριο της Σχολής Στρατηγός Σανταντέρ πριν ανατιναχθεί πέφτοντας πάνω στο κτίριο του κοιτώνα θηλέων.

«Μια τρομοκρατική ενέργεια του ELN πήρε τις ζωές αυτές», είπε ο Μποτέρο σε δημοσιογράφους στην Μπογκοτά.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), ο οποίος αποτελείται από περίπου 2.000 μαχητές και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες τον Φεβρουάριο 2017 με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, όμως αυτές ανεστάλησαν από τον νέο πρόεδρο Ιβάν Ντούκε μέχρι ο ELN να απελευθερώσει όλους τους ομήρους του και να σταματήσει τις επιθέσεις.

Ο Ρόχας, γνωστός με το πολεμικό ψευδώνυμό του «Ελ Μότσο Κίκο» --μπορεί να μεταφρασθεί «Ο μονόχειρας», καθώς είχε χάσει το χέρι του κατασκευάζοντας βόμβες--, ταξίδευε συχνά στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Μποτέρο.

Η επίθεση σχεδιαζόταν επί περίπου 10 μήνες και ο Ρόχας σκοτώθηκε από την έκρηξη, δήλωσε.

Το αυτοκίνητο, ένα γκρίζο SUV Nissan Patrol, ήταν παγιδευμένο με 80 κιλά της εκρηκτικής ύλης πεντολίτης, η οποία είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί από κολομβιανούς αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας Νεστόι Ουμπέρτο Μαρτίνες.

Ο ELN, ο οποίος είχε ιδρυθεί από ριζοσπάστες ρωμαιοκαθολικούς ιερείς, πολέμησε εναντίον περισσότερων από δώδεκα κυβερνήσεων αφότου σχηματίσθηκε το 1964. Η μεγαλύτερη προηγούμενη επίθεση που είχε πραγματοποιήσει ήταν τον Ιανουάριο του 2018, όταν ανατίναξε μια βόμβα στο βόρειο λιμάνι Μπαρανκίγια, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς και τραυματίζοντας δεκάδες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.