ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε το βίντεο

Μόσχα: Άρπαξε πίνακα ζωγράφου ελληνικής καταγωγής και έφυγε σαν κύριος

Άρπαξε πίνακα ζωγραφικής μεγάλης αξίας από ρωσική πινακοθήκη και έφυγε ανενόχλητος μπροστά στα μάτια των φυλάκων.π

Ο λόγος για 31χρονο άνδρα ο οποίος φαίνεται να βγάζει τον πίνακα «Άι Πέτρι. Κριμαία» του ελληνικής καταγωγής Ρώσου ζωγράφου Αρχίπ Ιβάνοβιτς Κουίντζι από τη θέση του στην πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, και ανενόχλητος να τον παίρνει και να φεύγει.

Οι φύλακες δεν του είπαν τίποτα, διότι όπως παραδέχθηκαν θεώρησαν ότι ήταν… υπάλληλος, ενώ δεν υπήρχε συναγερμός με το επίσημο αιτιολογικό ότι επρόκειτο για προσωρινή έκθεση.

Σε βίντεο του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης από την πινακοθήκη Τρετιακόφ, ο ύποπτος φαίνεται να βγάζει τον πίνακα από τη θέση του και ανενόχλητος να τον παίρνει και να φεύγει. Οι φύλακες δεν του είπαν τίποτα, διότι, όπως είπαν, τον πέρασαν για υπάλληλο, ενώ δεν υπήρχε συναγερμός με το επίσημο αιτιολογικό ότι επρόκειτο για... προσωρινή έκθεση.

«Πρόκειται φυσικά για μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για κάθε διευθυντή οποιουδήποτε μουσείου. Θα εξαχθούν όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα. Αυξήσαμε τον αριθμό των φυλάκων στις αίθουσες και ασφαλίσαμε περισσότερο τα μέσα σταθεροποίησης των έργων. Όλοι οι πίνακες θα ενισχυθούν με ηλεκτρονικούς αισθητήρες ασφαλείας, όπως πρέπει να ισχύει παντού», δήλωσε ο διευθυντής Μουσείων του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού Στανισλάβ Κονόνοφ.

Ο 31χρονος ύποπτος συνελήφθη τελικά έπειτα από εισβολή της ρωσικής αστυνομίας στο σπίτι του, παρά το ότι ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση. Μετά από ανώνυμη πληροφορία, η αστυνομία εντόπισε τον πίνακα σε διαμέρισμα που βρισκόταν επίσης στην Μόσχα, αλλά σε άλλη περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο πίνακας «Άι Πέτρι. Κριμαία» φιλοτεχνήθηκε το 1908, λίγο πριν το θάνατο του Κουίντζι, και η αξία του υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια.

Τον περασμένο Μάιο στην ίδια πινακοθήκη, ένας άνδρας είχε βανδαλίσει με λοστό τον πίνακα «Ο Ιβάν ο Τρομερός και ο Γιος του Ιβάν» του Ιλιά Ρέπιν, μια από τις σπουδαιότερες δημιουργίες της ρωσικής ζωγραφικής.

Ποιος ήταν ο Αρχίπ Ιβάνοβιτς Κουίντζι

Το κανονικό του όνομα ήταν Άρχιππος και το επώνυμό του το προήλθε από τον παππού του, η λέξη κουίντζι σημαίνει “χρυσοχόος” στα Ταταρικά. Μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια, ο πατέρας του ήταν Έλληνας, ονομαζόταν Ιβάν Κριστοφορόβιτς Κουίντζι και ήταν τσαγκάρης. Ο Αρχίπ ήταν έξι ετών όταν έχασε τους γονείς του και τον μεγάλωσαν ο θείος και η θεία του, επειδή ήταν φτωχοί αναγκάστηκε να ξεκινήσει να δουλεύει από νεαρή ηλικία.

Τις πρώτες του γνώσεις τις πήρε από ένα Έλληνα φίλο της οικογένειας του, που ήταν δάσκαλος, στη συνέχεια πήγε σε σχολείο όπου δεν τα πήγαινε καλά αλλά είχε δείξει ενδιαφέρον για την ζωγραφική. Το 1855 πήγε στην Θεοδοσία, ήθελε να γίνει μαθητευόμενος κάποιού ζωγράφου αλλά δεν τα κατάφερε. Το 1860-1865 δούλεψε στο στούντιο του φωτογράφου Συμεών Ισακόβιτς στο Ταγκανρόγκ. Προσπάθησε να ανοίξει και δικό του φωτογραφικό στούντιο, αλλά χωρίς επιτυχία. Μετά από αυτό μετακόμησε στην Αγία Πετρούπολη.

Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και ήταν μέλος της ομάδας “Πιριντβίζνικι” (Ρωσικά:Передви́жники - Ελληνικά: Περιπλανώμενοι), μια ομάδα Ρώσων καλλιτεχνών που επαναστάτησαν κατά της Ακαδημίας. Το 1872 άφησε την ακαδημία και εργάστηκε ως ζωγράφος, πούλησε τον πίνακα “Στο νησί Βαλαάμ” στον Πάβελ Τρετιακόφ που τον έκθεσε στην γκαλερί του. Το 1874 πήρε το χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Τέχνης του Λονδίνου με τον πίνακα “Το χιόνι”. Το 1892 είχε γίνει καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, το 1894 είχε γίνει υπεύθυνος για το εργαστήριο του “Τοπίου”, αλλά απολύθηκε το 1897 για την υποστήριξη του σε διαδηλώσεις μαθητών.

Ο Αρχίπ δημιούργησε την "Κοινότητα των καλλιτεχνών", που το 1909 μετονομάστηκε σε Α.Ι. Κουίντζι προς τιμήν του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.