ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δείτε αναλυτικά

Πώς ανακτώνται τα δεδομένα του σκληρού σας δίσκου από τους ειδικούς

Η ψηφιακή εποχή έχει φέρει μαζί της μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τους υπολογιστές, τα tablets και τους σκληρούς δίσκους μπορεί να φαίνονται μαγικοί, σχεδόν αθάνατοι. Σε αντίθεση με το χαρτί, δεν σκίζεται, δεν συσσωρεύεται, δεν συλλέγει σκόνη ή κιτρινίζει με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, παραμένει αμετάβλητο και άθικτο, ασφαλές από τη φθορά που μπορεί τόσο εύκολα να καταστρέψει τα φυσικά αρχεία.

Μέχρι την στιγμή, που σκληρός σας δίσκος δυσλειτουργεί. Σε μια στιγμή, όλα εξαφανίζονται.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Τώρα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν καθώς πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε αυτούς.

Καλώντας τους ειδικούς

Η ανάκτηση δεδομένων από ειδικούς τεχνικούς μπορεί να είναι εκφοβιστική στην αρχή. Ο μέσος χρήστης, ο οποίος δεν έχει ιδέα για το πώς να ανακτήσει ένα δίσκο, πιθανότατα προβλέπει μια μακρά, εξαντλητική και δαπανηρή διαδικασία. Στην πραγματικότητα, η διάγνωση του προβλήματος μιας μονάδας δίσκου είναι συνήθως γρήγορη. Αν και οι μηχανικές μονάδες είναι η πιο κοινή συσκευή που αποστέλλεται για ανάκτηση, μπορεί να εξυπηρετηθεί κάθε τύπος μονάδας που μπορεί να φανταστεί κανείς, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των σύγχρονων μονάδων στερεάς κατάστασης, δισκέτες. Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, παρέχεται στον πελάτη μια αναφορά μέσω μιας ηλεκτρονικής έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει τόσο τη διάγνωση όσο και μια προσφορά. Εάν είναι αποδεκτή, η ανάκτηση δεδομένων αρχίζει. Αν ο πελάτης αρνείται, το υλικό αποστέλλεται απλά πίσω.

Οι μηχανικοί δίσκοι αποστέλλονται συχνά όχι μόνο λόγω της δημοτικότητάς τους αλλά και επειδή η μηχανική αποτυχία είναι ο κύριος λόγος για την αιφνίδια, καταστροφική αποτυχία του σκληρού δίσκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα προκύπτει λόγω ηλικίας ή ελαττώματος στην κίνηση και όχι σε εξωτερικό παράγοντα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το υλικό πρόκειται να χαλάσει. Η τυχαία ζημιά είναι λιγότερο συχνή, αλλά όταν συμβαίνει, είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας πτώσης ή χτύπημα αντί για ένα πιο δραματικό γεγονός, όπως πυρκαγιά ή πλημμύρα. Ακόμα και η ανάκτηση δεδομένων από SSD δίσκο είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Πολλές αποτυχίες είναι μηχανικής φύσης και αυτό σημαίνει ότι η ανάκτηση δεδομένων είναι αδύνατη μέχρι να επιδιορθωθεί φυσικά η μονάδα. Όταν μια μονάδα δίσκου αποτύχει μηχανικά, το πρώτο βήμα είναι να βγουν τα εξαρτήματα. Υπάρχουν συνήθως μεταξύ τριών και τεσσάρων χιλιάδων τεμαχίων και, αν χρειαστεί, θα οι ειδικοί φέρνουν  ακόμη περισσότερα. Μόλις ληφθούν τα εξαρτήματα,

αρχίζει η επισκευή. Οι προσαρμογείς, οι κεφαλές ανάγνωσης / εγγραφής και άλλα εξαρτήματα που έχουν σταματήσει να λειτουργούν αντικαθίστανται μέσα σε ένα "καθαρό σταθμό εργασίας" που κρατά τη σκόνη και άλλα ξένα αντικείμενα έξω από την ανοικτή μονάδα δίσκου. Αν και αυτό είναι λεπτή δουλειά, είναι δεύτερη φύση σε αυτούς τους ειδικούς, οι οποίοι έχουν χειριστεί χιλιάδες επισκευές.

Τα μηχανικά μέρη είναι συχνά ο ένοχος, αλλά τα ηλεκτρονικά μπορούν επίσης να αποτύχουν. Η κεντρική πλακέτα, για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως ελαττωματική συγκόλληση ή ζημιά από ηλεκτρομαγνητική τάση που τροφοδοτεί τσιπς ή επαφών τήξης. Προβλήματα όπως αυτά καθορίζονται με τη χρήση στερεοσκοπικού μικροσκοπίου και εξειδικευμένου εξοπλισμού συγκόλλησης, μια λεπτή και χρονοβόρα διαδικασία που γίνεται πιο δύσκολη από το μικρό μέγεθος του σύγχρονου υλικού.

Μόλις λειτουργήσει ένας δίσκος, το επόμενο βήμα είναι η απεικόνιση της μονάδας δίσκου. Λαμβάνεται ακριβές αντίγραφο τομέα ή, τουλάχιστον, γίνεται προσπάθεια. οι κακοί τομείς μπορούν να διακόψουν τη διαδικασία. Οι ειδικοί τεχνικοί χρησιμοποιούν συμβατικά επιτραπέζιους υπολογιστές με ειδικούς προσαρμογείς για να κάνει δυνατή την ανάκτηση. Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στους τεχνικούς του εργαστηρίου να προχωρούν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω μέσω των τομέων μιας μονάδας δίσκου για να εστιάσουν σε συγκεκριμένα δεδομένα ή να χρησιμοποιήσουν προσαρμοσμένους αλγόριθμους για να επιταχύνουν την ανάκτηση. Ένα εργαστήριο τεχνολογίας μπορεί να προγραμματίσει το υλικό να «κάνει ένα γρήγορο πέρασμα και αν τυχόν χτυπήσει κάποιο αργό τομέα, οι ειδικοί προχωρούν σε 1.000 τομείς και συνεχίζουν. Αυτή η τακτική μπορεί να ανακτήσει γρήγορα μεγάλα ποσά δεδομένων.

Γεώργιος Χατζηθεοδοσίου / Digital Marketing Manager

[email protected] 

www.seomarketer.gr

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.