ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΩΣ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΟΧΗΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ..

Η νέα έννοια που εισέβαλε στην πολιτική ζωή ταυτόχρονα με το νέον έτος ακούει στο όνομα "κυβέρνηση ανοχής" ή κατ' άλλους "κυβέρνηση μειοψηφίας". Την εισήγαγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ως απάντηση στην ερώτηση: Πως μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά εάν ο Παναγιώτης Καμμένος αποσύρει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ; Από τη στιγμή της διατύπωσης και μέχρι σήμερα, αλλά υποθέτω και αύριο και μέχρι να κάνει πράξη την απειλή του ο Καμμένος, η πιθανότητα να συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός χωρίς η κυβέρνησή του να διαθέτει τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών θα προκαλεί πολιτική ένταση και κομματικές αντιπαραθέσεις, ιδίως εάν οι εθνικές κάλπες δεν στηθούν ενωρίτερον από την εξάντληση της τετραετίας.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμη και να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θέμα δεδηλωμένης δεν υφίσταται αφού αυτή διαπιστώνεται άπαξ, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τις εκλογές δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αυτή ευδοκιμεί. Υπάρχει φυσικά θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία όμως διαπιστώνεται με την υποβολή προτάσεως είτε δυσπιστίας είτε εμπιστοσύνης στη Βουλή. Για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει είτε η πρόταση δυσπιστίας να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές είτε η πρόταση εμπιστοσύνης να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 120. Υπό αυτή την έννοια, και με δεδομένη την τοποθέτηση Καμμένου ότι σε περίπτωση που η ΝΔ υποβάλει πρόταση δυσπιστίας δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι τεχνικό ούτε σχετίζεται με την κοινοβουλευτική αριθμητική και τα συνταγματικώς προβλεπόμενα, είναι άκρως πολιτικό και οπωσδήποτε, με βάση και τις επικρατούσες τη σήμερον ημέρα συνθήκες, άπτεται και της πολιτικής νομιμοποίησης που χρειάζεται να έχει η κυβέρνηση ώστε να διαχειριστεί χωρίς ισχυρές αναταράξεις και αποτελεσματικά το κοινωνικοπολιτικό τοπίο μετά την (βασίμως πιθανολογούμενη) κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου. Επίσης δεν μπορεί η εισαγωγή νομοσχεδίων στη Βουλή να τέλει μονίμως υπό την απειλή της μη εγκρίσεώς τους. Μπορεί το Μαξίμου να υποστηρίζει, και ενδεχομένως να έχει δίκαιο, ότι τέτοιο θέμα δεν πρόκειται να ανακύψει επειδή όλα τα νομοσχέδια που πρόκειται να εισαχθούν, μέχρι να γίνουν οι εκλογές, στη Βουλή μάλλον θα εγκριθούν με μεγαλύτερη -και από την απόλυτη- πλειοψηφία, καθώς το περιεχόμενό τους θα τυγχάνει της αποδοχής όχι μόνον της κυβερνήσεως, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολιτεύσεως, περιλαμβανομένης, σε κάποιες περιπτώσεις, και της αξιωματικής.

Όμως, τι θα συμβεί σε περίπτωση που χρειαστεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες από τυχόν σκάνδαλα ή εξελίξεις σε δικαστικές υποθέσεις, όπως αυτή της Novartis και τον προστατευόμενο μάρτυρα άμα και κατηγορούμενο Μανιαδάκη; Μπορεί εάν δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να τα αντιμετωπίσει χωρίς να διαταραχθεί η απαραίτητη, τουλάχιστον για την οικονομία και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, πολιτική ηρεμία; Ή ακόμη μπορεί, μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή και ανοχής να διαχειριστεί έκτακτες συνθήκες σε θέματα διπλωματίας, άμυνας και ασφάλειας της χώρας, όπως αυτές στις οποίες, προ ημερών, έστω και αστόχως, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης; Επιπροσθέτως, η πολιτική παράδοση της χώρας μας δεν είναι συνηθισμένη σε κυβερνήσεις ούτε ανοχής ούτε μειοψηφίας.

Μπορεί στην Ισπανία και στην Πορτογαλία να έχουμε κυβερνήσεις ανοχής ή στην Νορβηγία να είναι εδώ και πολλά χρόνια ο κανόνας διακυβερνήσεως όμως στα καθ' ημάς τη μοναδική φορά που κυβέρνηση, στα 45 χρόνια της Μεταπολίτευσης, απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή προσέφυγε σε εκλογές, παρότι θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά. Ο λόγος για την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία, μετά την αποχώρηση του βουλευτή από το Κιλκίς Γιώργου Συμπιλίδη και προηγουμένως του βουλευτή Ηλείας Στέφανου Στεφανόπουλου έμεινε με 150 βουλευτές. Κατά ένα περίεργο τρόπο, όπως όλα τα παράδοξα της Ιστορίας, ο γιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Κυριάκος, μπορεί να επωφεληθεί από την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση Τσίπρα και μάλιστα για το ίδιο θέμα, το Μακεδονικό, και να γίνει πρωθυπουργός. Ο πατέρας έχασε την πρωθυπουργία για το Μακεδονικό, επειδη αποχώρησαν δύο βουλευτές από την κυβερνητική πλειοψηφία και ο γιός μπορεί να γίνει πρωθυπουργός επειδή, σίγουρα, τρεις της πλειοψηφίας (Καμμένος, Κατσίκης, Κόλλια-Τσαρουχά) θα αποχωρήσουν, λόγω Μακεδονικού κι αυτοί, από τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία.

Βεβαίως, η διαφορά από το 1993 είναι ότι ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Καμμένος υποστηρίζει ότι θα αποσύρει μόνον τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και όχι και την εμπιστοσύνη των βουλευτών του στην κυβέρνηση. Εάν αυτό συμβεί δεν έχει νόημα η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για κυβέρνηση ανοχής. Εάν ο Καμμένος απλώς αποσύρει τους υπουργούς από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δεν θα έχει κανένα πρόβλημα και το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι ανασχηματισμό για να αντικαταστήσει τους παραιτηθέντες υπουργούς. Πρόβλημα θα υπάρξει σε περίπτωση που ο Παν. Καμμένος εκτός της απόσυρσης των υπουργών άρει και την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Τότε όντως υπάρχει πρόβλημα και ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί ή να προκηρύξει εκλογές ή να ανεύρει άλλους συμμάχους για να στηρίξουν την κυβέρνησή του.

Πριν δούμε τι θα πράξει ο Τσίπρας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Καμμένος μπορεί να αποσύρει τους υπουργούς και την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση, αλλά να συνεχίσει να υπερψηφίζει νομοσχέδια ώστε να μην βρεθεί η κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Στην περίπτωση αυτή όντως μπορεί να έχει δίκαιο ο Δημ. Τζανακόπουλος και να έχουμε κυβέρνηση ανοχής. Το ερώτημα είναι για πόσο διάστημα μπορεί αυτή η κυβέρνηση να κυβερνά; Αν οι εθνικές εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, είναι δύσκολο έως απίθανο αυτό να συμβεί. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το θέλει, αφού εκτός των άλλων κατανοεί πως σε περίπτωση που στο ενδιάμεσο έχουν μεσολαβήσει οι αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, και έχει ηττηθεί -όπως είναι και το πιθανότερο- η κυβέρνησή του είναι δύσκολο να αντέξει άλλους τέσσερεις μήνες και ειδικά εάν είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και ανοχής. Μάλιστα, υπό αυτές τις συνθήκες ενδέχεται να ηττηθεί με μεγαλύτερη και από την εικαζόμενη -και ανιχνεύσιμη στις δημοσκοπήσεις- διαφορά. Και κάτι τέτοιο δεν το θέλει αφού εκτός των άλλων τον δυσκολεύει και στο ρόλο που επιθυμεί να παίξουν, ο ίδιος και το κόμμα του, την επομένη των εκλογών, περιλαμβανομένων και των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά και ευρύτερα στην λεγόμενη Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη.

Η μοναδική περίπτωση να έχουμε κυβέρνηση ανοχής είναι εφόσον αυτή είναι βραχύβια. Εάν για παράδειγμα η Συμφωνία των Σκοπίων έλθει προς κύρωση από την ελληνική Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου, όπως είναι η συμφωνία Τσίπρα - Καμμένου, τότε όντως μπορεί μέχρι και την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου, (οπότε και θα προκηρυχθούν και οι εθνικές εκλογές για τον Μάϊο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές), να υπάρξει κυβέρνηση ανοχής. Για 40-45 ημέρες δεν πρόκειται να εγείρει oύτε και η αντιπολίτευση θέμα καθώς θα ήταν πράγματι προβληματικό να στηθούν κάλπες για τη Βουλή αφενός 10-15 ημέρες πριν την 19η και 26η Μαΐου οπότε και είναι προγραμματισμένο να εκλεγούν οι 21 ευρωβουλευτές και οι ηγεσίες των 325 δήμων και των 13 περιφερειών της χώρας τις ευρωεκλογές και αφετέρου λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Πάσχα φέτος είναι στις 28 Απριλίου. Επομένως, η κυβέρνηση ανοχής στην οποίαν αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι αυτή που θα υπάρξει μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο και για το διάστημα ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Κυβέρνηση ανοχής για περίπου οκτώ μήνες δεν μπορεί να υπάρξει και ούτε είναι στο μυαλό και τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή η εξέλιξη είναι και η συμπεφωνημένη με τον Πάνο Καμμένο. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον ήθελε ο πρωθυπουργός να διαλύσει τους ΑΝΕΛ και να καταστήσει τον, για μια τετραετία, κυβερνητικό του εταίρο αρχηγό χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα θα μπορούσε να το πράξει. Θα έπρεπε όμως, ενάντια στη θέληση Καμμένου, να κρατήσει στην κυβέρνηση τους υπουργούς Κουντουρά και Κόκκαλη. Και αυτό δεν το θέλει. Και ο λόγος είναι απλός: Εάν το πράξει η σύγκρουση Τσίπρα Καμμένου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αποκαλύψεις και δυσάρεστες καταστάσεις τις οποίες, ως είναι φυσικό, καμμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί. Με τη δήλωσή του ο Τζανακόπουλος αυτό προανήγγειλε, ό,τι δηλαδή η συμφωνία Τσίπρα Καμμένου θα τηρηθεί. Είναι μια δημόσια δέσμευση την οποίαν προφανώς επεδίωξε και έλαβε ο Καμμένος. Αν Κουντουρά και Κόκκαλης δεν ήταν να φύγουν από την κυβέρνηση ο Τσίπρας θα συνέχιζε να κυβερνά αφού στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ και την Κατερίνα Παπακώστα θα πρέπει εκτός των δύο υπουργών να προσθέσουμε και τους βουλευτές Ζουράρι και Παπαχριστόπουλο. Έχοντας 150 είναι εύκολο να βρεθεί ακόμη ένας. Είτε αυτός είναι ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι είτε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από το ΚΙΝΑΛ είτε ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων. Ο πρώτος θα ψηφίσει σίγουρα την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το ίδιο μπορεί να πράξει και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ μετά τη διευκρίνηση από τη Χαριλάου Τρικούπη πως δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Και επειδή αναφερθήκαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την κύρωσή της από την ελληνική Βουλή, εφόσον η Βουλή των Σκοπίων υπερψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές στις οποίες έχει δεσμευθεί. Παρά τα όσα λέγονται οι τέσσερεις από τους έξι βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης) θα ψηφίσουν τη Συμφωνία. Μάλιστα, μετά την κύρωση από τα Σκόπια και πριν έλθει στην ελληνική Βουλή, ο Σταύρος Θεοδωράκης προτίθεται να οργανώσει μια μεγάλη εκδήλωση όπου σημαντικοί άνθρωποι και γνώστες του Μακεδονικού θα επιφορτιστούν με το καθήκον, μέσω των απαντήσεων που θα δώσουν, να διαμορφωθεί ένα μέτωπο λογικής και ρεαλιστικής προσέγγισης των θεμάτων διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής και να μην αφεθούν τα λεγόμενα εθνικά θέματα στα χέρια των ακραίων και στις μυλόπετρες της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη διατήρηση ή την αλλαγή του γκουβέρνου. Στους τέσσερεις του Ποταμιού θα πρέπει να προστεθεί και ο Παπαχριστόπουλος, που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας, οπότε ίσως να μην χρειαστεί να δώσουν θετική ψήφο Κουντουρά και Κόκκαλης και ενδεχομένως ούτε ο Θεοχαρόπουλος εάν συνεχίζει να συναρτά την ψήφο του με την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Τέλος, υπάρχει και μία ακραία περίπτωση στην οποία, ακόμη κι αν ελπίδες ευδοκίμησής της είναι ελάχιστες οφείλουμε να αναφερθούμε αφού την υποστηρίζουν ακόμη και υπουργοί: η προκήρυξη εκλογών αμέσως μόλις ψηφιστούν οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει αν θέλει τη Συμφωνία που, κατά τη γνώμη τους, εξασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή ή προτιμά τη συνέχιση της εκκρεμότητας που εξυπηρετεί, όπως λένε, εθνικιστικούς κύκλους, τη Ρωσία και την Τουρκία. Στην περίπτωση αυτή, οι προτείνοντες την άμεση προσφυγή στις κάλπες διατείνονται ότι η ΝΔ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αφού θα πρέπει να αιτιολογήσει γιατί δεν συντάσσεται με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στη Δύση δηλαδή, όπου παραδοσιακά υποστηρίζει ότι ανήκει η Ελλάδα, αλλά προτιμά την αταξία που ευνοεί τους στρατηγικούς αντιπάλους της χώρας. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα έχει λάβει, λένε, και την έγκριση για επικύρωση της συμφωνίας, οπότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί για "εθνική μειοδοσία". Εάν κερδίσει η ΝΔ θα πρέπει αυτή να αποτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σε περίπτωση που δεν θέσει βέτο ο Μητσοτάκης θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η διάσπαση της ΝΔ, η πτώση της κυβερνήσεως και η προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική. Εξέλιξη που θα κάνει άνω κάτω το πολιτικό σύστημα και την οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως -λόγω των τραπεζών, των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών, των υψηλών σπρέντς, της υπερφορολόγησης και των δομικών ανισορροπιών της οικονομίας- αναμένεται να δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες  και οπωσδήποτε, όπως προέβλεψε προσφάτως και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα οδηγήσει τη χώρα εκ νέου σε αδιέξοδο, διεθνή επιτροπεία και νέα μέτρα, που δύσκολα το υφιστάμενο σύστημα μπορεί να αντέξει...

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 11:26 12/01/2019

    Ο Ανδρεας Μινεικο Παπανδρεου και ο μαμοθρεφτος Τζεφρυ Μινεικο Παπανδρεου, ειναι αυτοι στους οποιους η χωρα οφειλει το σημερινο της καταντημα.Ο Ανδρεας υπερχρεωσε την Ελλαδα με τους διορισμους στο Δημοσιο αριστερων χαφιεδων του ΚΚΕ για να τον ψηφιζουν, με τα εξοπλιστικα του προγραμματα, τα ΜΟΠ, τα παμπερς, το Χερφιλντ που το το φορτωσε και αυτο στον Ελληνικο λαο, οπως και το διαζυγιο με την Αμερικανοεβραια Μαργαριτα Τσαντ για να παντρευτει την εκλεκτη του Δημητρα Λιανη, το γνωστο κλαρινο της Ολυμπιακης του βλαχου Βοιωτου Υπουργου του Ακριβακη.Κατοπιν ο Τζεφρυ Μινεικο Παπανδρεου η ορντινατσα του Ομπαμα ηρθε γαι να ολοκληρωσει το εγκλημα της υπερχρεωσης του πατερα του με την εισοδο του Αμερικανοκινητου ΔΝΤ στην Ελλαδα.Θυμομαστε ολοι τα εγκληματα του κλεφτοπασοκ με τους πρασινορουφιανους, την διαφθορα, την κατασαταληση Δημοσιου χρηματος απο τα λαμογια του κλεφτοπασοκ.Πολιτικοι απατεωνες οπως ο Ααρων Αβουρης, ο Γιαννος Παπαντωνιου, ο Ακης Τσοατζοπουλος, ο Γιαννης Σμπωκος και τοσοι αλλοι που ρημαξαν την Ελλαδα και φτωχυναν τους Ελληνες.Υπαρχει σημερα πτερυγα ΠΑΣΟΚστις φυλακες Κορυδαλου.Δημοσιογραφικες λερες οπως ο Κακουνακης, ο Γαργαλακος, ο Χατζαρας και αλλοι εμισθοι του καθεστωτος, στηριζαν και κουκουλωναν τα εγκληματα τους.Οτι ειναι ο αθλιος φασιστας Καμμενος ειναι και ολα αυτα τα γουρουνια του κινηματος της κλεψιας, της λαμογας και της απατης.Εξαλου ολα τα πολιτικα γουρουνια εχουν την ιδια μουρη.

  2. Ο πασοκος ο Freeman παρουσιαζει τον Ανδρεα Μινεικο Παπανδρεου λες και ηταν μεσιας.Ο παπατζης που υπερχρεωσε την Ελλαδα μαζι με το μαμοθρευτο του τον Τζεφρυ Μινεικο Παπανδρεου, ηταν η αρχη της συμφορας μας.Μας υπερχρεωσαν, εβαλαν στο Δημοσιο τον καθε τελειωμενο ρουφιανο αφισοκολλητη και κοπριτη του ΠΑΣΟΚ, τους οποιους ταιζουμε μεχρι σημερα απο την φορολογια μας.Ο πρακτορας της CIA για να κλεισει τα στοματα των κουμμουνιστων επρεπε να τους ταισει, να τους πληρωσει και να τους χωσει στο Δημοσιο.Απο το ΠΑΣΟΚ προερχονται ολοι αυτοι οι βρωμικοι πολιτικοι οπως ο Αβουρης, ο Γιαννος, ο Ακης, ο Σμπωκος και ολοι αυτοι οι πολιτικοι γκανγκστερ.Στις φυλακες Κορυδαλου υπαρχει πια πτερυγα ΠΑΣΟΚ.
    Τον πολιτικο απατεωνα Παπανδρεου αντεγραψε το τσογλανι Αλεξης Τσιπρας, πουλησε Παπανδρεισμο σε ενα φτωχο πολιτικα τριτοκοσμικο λαο οπως ειναι οι Ελληνες και εκλεχτηκε Πρωθυπουργος της μπανανιας.
    Ο Πανος Καμμενος ειναι ενα πολιτικο γουρουνι, ενας τραμπουκος.Απο την καρεκλα του αυτον τον καθιστο Βουδα, αυτο τον μπουχεσα δεν μπορει να τον βγαλει κανεις.Δεν θα κανουμε συγκριση του Καραμανλισμου με τον Παπανδρεισμο και τον Αυριανισμο.Θυμομαστε ολοι τον λασπολογο Γαργαλακο, τον Κακαουνακη, τον Βελλιο και ολες αυτες τις λερες της δημοσιογραφιας.Ο Παπανδρεισμος ευτυχως πεθανε στην Ελλαδα.Οι περισσοτεροι απο το ΠΑΣΟΚ ειναι τωρα μακαριτες και στον αγυριστο.Υπουργικο Συμβουλιο ΠΑΣΟΚ και ΚΥΣΕΑ με Μελινα, Ανδρεα, Γεννηματα μονο στον αλλο κοσμο πια.Ευτυχως για την Ελλαδα.Καιρος να συντριψουμε στις εκλογες του 2019 τα υπολειματα του κλεφτοπασοκ που βρηκαν καταφυγιο στον ανθελληνικο ΣΥΡΙΖΑ, οπως οι Ναζι εγκληματιες εβρισκαν καταφυγιο στις χωρες της Λατινικης Αμερικης.

  3. SPARTA. 8:15 12/01/2019

    Δεν θα κανει κυβερνηση ανοχης ο Τσιπρας, αλλα κυβερνηση οικο ανοχης.Με ρεταλια και τελειωμενους πολιτικους κομπαρσους απο το κλεφτοπασοκ οπως οι Κοτσακας, Μπολαρης, Τζακρη ο γκαβος Κουρουμπλης και αλλοι, εφτιαξε μια κυβερνηση κουρελου.Τωρα με ρεταλια απο τους ΑΝΕΛ, το ΠΟΤΑΜΙ, την ΔΗΜΑΡ προσπαθει να περει ψηφο εμπιστοσυνης και να επιβιωσει πολιτικα, ενω στην ουσια το ανικανο τσογλανι μας εχει τελειωσει.Δεν θα καταφερει τιποτα παρα μονο να κερδισει τρεις μηνες εξουσιες.Αλητες του ΣΥΡΙΖΑ και ρουφιανοι των ΑΝΕΛ.Κρατατε βαζελινη μαζι σας.Αυτη την φορα θα σας πονεσει πολυ καθαρματα.

  4. freeman 12:19 11/01/2019

    Ξέρω , είναι επώδυνο για μια κοινωνία να της υπενθυμίζεις τα υπαρξιακά αυτοκαταστροφικά λάθη της που την οδήγησαν στην οικονομική-δημογραφική-ανθρωπιστική-εθνικής κυριαρχίας, καταστροφή . Τα γράφω για τους 17 άρηδες που θα ψηφίσουν και που το 2007 ήταν 5 χρονών . ΔΥΣΤΥΧΩΣ ,η γνώση τους για την πολιτική πηγάζει αποκλειστικά από ένα εξανδραποδισμένο ίντερνετ που αναπαράγει γκεμπελικά την επικρατούσα προπαγάνδα των Μιντιοτσάτσων δημοσιογράφων , διαμιντιακά-διακομματικά πιστών στην Καραμανλοαπαλλακτική ομερτά .

    Καμένος . . .ο για 3 10ετίες ΑΙΣΧΡΟΤΕΡΟΣ ΥΒΡΙΣΤΗΣ των Παπανδρέου , που ήταν και ο λόγος που τον λάτρευε η ΝεοΔημοκρατική Καραμανλική & Μητσοτακική σαβούρα . ΟΛΟΙ οι Δεξιοί το 1990 καμάρωναν με το Καμένο Παλικάρι τους που κουνούσε το Βιβλίο του για την 17Ν με αρχηγό τον Ανδρέα . . .ΟΛΟΙ οι Δεξιοί το 2010 καμάρωναν με το Καμένο Παλικάρι τους που κουνούσε ένα μάτσο κολόχαρτα, τάχα αποδείξεις από το olymbia.gr , για τα cds του Αντρίκου . . .ΤΏΡΑ τον φτύνουν . . .φτύστε τον , τον καθρέπτη σας φτύνεται . . .

  5. Uncle K 18:51 09/01/2019

    Σταμάτα νά ζεις μέ τήν ιστορία Φρήμαν καί κοίταχε τό Μέλλον. Καλή Χρονιά σέ σένα καί τόν Φελνίκο.

  6. freeman 13:23 07/01/2019

    Τελικά Φελνίκο , ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟΙ ΑΔΕΚΑΣΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΕΣ της Κοινής Γνώμης , ΤΗΣ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΖΟΥΜΕ ΟΣΑ ΖΟΥΜΕ εδώ και 10 χρόνια ? O κατ΄εικόνα ΣΑΣ , ο λατρεμένος ΣΑΣ, ο Καραμανλής ΣΑΣ , συγκυβερνά παρακρατικά με Τσίπρα μέσω Πάκη-Καμένου-Παπαγγελλόπουλου και μιας εκτεταμένης παραδικαστικής μαφίας που έχει αναλάβει να στηρίζει ΚΑΘΕ Καραμανλοπροστάτη, ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ να ΑΘΩΩΣΕΙ-ΑΠΑΛΛΆΞΕΙ-ΞΕΠΛΥΝΕΙ τον Καραμανλή από τα ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ 2004-2009 .ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΉ η ψυχαναγκαστική 10ετής 4πλή παραδικαστική απόπειρα-υστερία , να ΣΤΗΣΟΥΝ ένα ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ κατά του Γεωργίου ΚΑΘΩΣ: Ένοχος Γεωργίου σημαίνει ένοχος Παπακωνσταντίου σημαίνει ένοχος Παπανδρέου , ΑΡΑ ΣΥΝΕΠΑΓΩΓΙΚΑ : Αθώος Κοντοπυράκης Αθώος Παπαθανασίου Αθώος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ . . . Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ του Ραφηνάτου εθνικού ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ θα είναι η ΕΚΛΟΓΗ του ως ΠτΔ το 2020 , με ψήφους ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑΙΩΝ καθώς ο Ραφηνάτος θα έχει υποχρεώσει την ΤΑΧΑ αντιΣΥΡΙΖΑ ΚουλοΝΔ να τους απαλλάξει από ΚΑΘΕ ποινική ευθύνη-ειδικά δικαστήρια-φυλακές , ΤΑΧΑ για την Εθνική Συνεννόηση . . . Το ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ για τα Ραφηνάτα ΕΓΚΛΉΜΑΤΑ ,καθολικά διαΜιντιακό ΨΕΚΑΣΜΑ-ΟΜΕΡΤΑ, κράτησε την πρόθυμη να παραπλανηθεί κοινωνία στο ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ για το ΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ το 2004-2009 και ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ! Επικοινωνιακά ο ΜΟΥΓΚΟΣ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ για 10 χρόνια, Πολιτικά ΘΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ-ΞΕΠΛΥΘΕΙ με την εκλογή του ως ΠτΔ το 2020 . . .ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΌΜΩΣ, έχει ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ το ΑΙΩΝΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΑΘΕΜΑ για την κοινωνική-οικονομική-δημογραφική-Εθνικής Ακεραιότητας ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των 100 επόμενων ετών από την Κυβέρνηση-ΛΑΙΛΑΠΑ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 2004-2009 . . . ΟΤΑΝ η κρίση της Lehman Brothers Οκτ2008 , ΕΚΟΨΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΓΙΣΤΟ-ΦΤΗΝΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ακόμα και σε οικονομίες ΖΟΜΠΙ όπως η Αλλογοσκούφια-Παπαθανάσια-Καραμανλική 2007-2009. Το καλοκαίρι 2007 ο Ραφηνάτος Ολετήρας ζήτησε από τον ΠτΔ έκτακτες Εθνικές Εκλογές ΤΑΧΑ για να ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που ΉΔΗ ΑΥΤΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΆ ΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΖΕ . . .όταν όμως τις κέρδισε οριακά, ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΑΝΤΙΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ μέτρα και με τον φερετζέ //ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ// , εφάρμοσε το //ΑΣΤΑ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ//, μέχρι το καλοκαίρι του 2009 που έχοντας ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΙ την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ . . . ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ζήτησε κοινοβουλευτικές πλάτες (εθελοντική ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ) από την αντιπολίτευση για ΜΕΤΡΑ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ περί παγώματος μισθών . . .μετά ΛΙΠΟΤΑΚΤΗΣΕ και έκτοτε ενοχικά Μουγκός λουφάζει στην παραδικαστική ορκισμένη ομάδα διάσωσής του που συγκυριακά έχει δανείσει στην ΣυριζοΜαφία και προσωπικά ζει ΖΩΑΡΑ , σε 10ετή ΡΑΣΤΟΝΗ ΔΙΑΚΟΠΩΝ , με ΟΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ από τον ΛΑΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕ !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.