ΕΛΛΑΔΑ

Πού υπάρχουν προβλήματα από την επέλαση της «Σοφία»

Πότε αναμένεται το επόμενο κύμα κακοκαιρίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πέρασμα της «Σοφίας», με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα προβλήματα εστιάζονται στην ηλεκτροδότηση και την προσβασιμότητα περοiχών με προβλήματα επίσης να σημειώνονται στην κυκλοφορία σε 182 σημεία της χώρας.

Η κίνηση έχει διακοπεί 49 σημεία ενώ σε 133 χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς χωρίς ρεύμα έχουν μείνει οικισμοί του Πηλίου, στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα. Στην περιοχή του Βόλου προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Πλατεία Χρυσοχοΐδη, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών.

Λάρισα: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση 

Η κακοκαιρία προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Μελιβοίας και λίγες ώρες αργότερα σε τμήματα του δήμου Αγιάς. Στην Αγιά πάντως η ζημιά αποκαταστάθηκε. Συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση της ζημιάς στη Μελιβοία και για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης.

 

 

 Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές των Φαρσάλων 

Σε αρκετές περιοχές των Φαρσάλων του νομού Λάρισας, εντοπίζονται αυτή την ώρα προβλήματα ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της κακοκαιρίας που έχει πλήξει την περιοχή το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα σοβαρές βλάβες και διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε Βαμβακού, Ερέτρια Παλαιόμυλο, Αμπελιά και Νεράιδα Φαρσάλων. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων 'Αρης Καραχάλιος σημείωσε ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων, τονίζοντας πως γίνονται προσπάθειες από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση.

Αναφορικά με την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της περιοχής των Φαρσάλων, ο δήμαρχος τόνισε ότι παρά το αρκετό χιόνι που έχει πέσει, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ γίνεται προσπάθεια να διατηρούνται οι δρόμοι καθαροί σε όλες τις περιοχές αλλά και στα χωριά.

Τρίκαλα: Στο 1 μέτρο και 20 εκατοστά το ύψος του χιονιού 

Συνεχίζεται η επέλαση του βαρομετρικού χαμηλού με το όνομα «Σοφία» στη Δυτική Θεσσαλία με πολικό ψύχος και χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρίστος Μιχαλάκης, το ύψος του χιονιού έχει φτάσει στο 1 μέτρο και 20 το ύψος του χιονιού στα ορεινά.

Χιόνια στα νησιά του Ιονίου 

Στα λευκά ντύθηκαν τα νησιά του Ιονίου από το χιόνι που πέφτει από το βράδυ της Πέμπτης. Στην Κεφαλονιά στα λευκά. Από χθες στους δρόμους του νησιού βρίσκονται τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση της «Σοφίας»

Στις διαδρομές, Αργοστόλι - Σάμη , Αργοστόλι - Πόρος , Σάμη - Τζανάτα, Ομαλά προς Φαγιά και Κουλούμι βρίσκονται μηχανήματα για να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο καθώς έχει χιονίσει στις παραπάνω περιοχές ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρις στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Τέλος, από προχθές έχει πέσει πυκνό χιόνι, στο όρος Αίνος, που είναι το πιο ψηλό της Κεφαλονιάς, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Χιονισμένα έλατα, πεδιάδες, κιόσκια, παγκάκια, έκαναν τους Κεφαλονίτες να ανέβουν στο βουνό για να απολαύσουν το θέαμα.

Με χιόνια στις αυλές τους ξύπνησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι του χωριού των Βολιμών, στη βόρεια πλευρά του νησιού, λόγο των χαμηλών θερμοκρασιών και της κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους κατοίκους του νησιού : «Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την πρόγνωση καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ., στη Ζάκυνθο θα σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Για σήμερα Πέμπτη 3/1/2019, αναμένονται βροχές και καταιγίδες, συνοδεία θυελλωδών ανέμων μέχρι 8 μποφόρ. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 4/1/2019 θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα παρατηρηθούν στην περιοχή μας, συνιστάτε ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους και στους διερχόμενους οδηγούς, κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, λόγω πρόκλησης παγετού ειδικά στις ορεινές περιοχές. Για οτιδήποτε νεώτερο υπάρξει από την Ε.Μ.Υ. σχετικά με επιδείνωση του καιρού, θα υπάρξουν νεώτερα Έκτακτα Δελτία Τύπου.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, είναι σε αυξημένη 24ωρη ετοιμότητα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Και χαλάζι

Σφοδρή χαλαζόπτωση πλήττει αυτή την ώρα την πόλη της Κέρκυρας, με το χαλάζι, σε μέγεθος ρεβιθιού, να έχει σκεπάσει στις στέγες των σπιτιών, τα πεζοδρόμια αλλά και τους δρόμους.

Την ίδια ώρα στις παρυφές της πόλης σημειώνεται χιονόπτωση, με τους Κερκυραίους να απολαμβάνουν το φυσικό φαινόμενο καθώς σπάνια έχουν την ευκαιρία να δουν και να νιώσουν το χιόνι.

 

 

Χιονίζει σε όλη την Ήπειρο - Στα 20 εκατ. το χιόνι στα Ιωάννινα

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται σε όλη την Ήπειρο και ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου σε διάστημα μιας ώρας το ύψος του χιονιού έφτασε τα 20 εκατοστά.

Προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα νοσοκομεία της πόλης επιχειρούν 15 αλατιέρες.

Σφοδρή είναι επίσης η χιονόπτωση και στην Ιονία Οδό και ιδιαίτερα στο ύψος της Φιλιππιάδας

Καθαρίζονται οι δρόμοι από παγετό χιόνι και μικρές κατολισθήσεις στη Δυτική Ελλάδα

Παγετός και μικρές κατολισθήσεις είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφονται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Αχαΐας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης.

Όπως προσθέτει, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανήματα έργων επιχειρούν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να απομακρύνουν τον πάγο, ενώ παράλληλα καθαρίζουν τους δρόμους, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και συγκεκριμένα στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πούντας - Καλαβρύτων και στην Πτέρη Αιγιαλείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Νίκος Γυφτάκης, από νωρίς σήμερα το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν τους δρόμους στην ορεινή Ναυπακτία, στις ορεινές περιοχές της Αμφιλοχίας στην ευρύτερη περιοχή του Θέρμου και στην επαρχιακή οδό Αστακού - Φυτειών.

Όσον αφορά στην Ηλεία, όπου καταγράφονται τα λιγότερα προβλήματα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν στην επαρχιακή οδό Ανδρίτσαινας - Επικούρειου Απόλλωνα.

Μέχρι το Σάββατο το πέρασμα της Σοφίας

Η κακοκαιρία «Σοφία» θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και το Σάββατο με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο θα πέσει σήμερα, Παρασκευή μέχρι και τους -1 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Αττική δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς.

 

 

 

 

Από Δευτέρα χιόνια και στην Αθήνα

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα βιώσει, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό, η Αττική το ισχυρότερο κύμα του χιονιά όπως είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. «Από τη Δευτέρα το απόγευμα και μέχρι το πρωί της Τρίτηςμ έρχεται η ώρα της Αττικής. Για 16-18 ώρες ο καιρός στην Αττική θα είναι χιονόκαιρος» είπε ο κ. Καλλιάνος προσθέτοντας ότι αν τα προγνωιστικά στοιχεία επιβεβαιωθούν τότε «θα χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας». Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, το δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα θα διατηρηθεί μέχρι και τις 9-10 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά την κακοκαιρία «Σοφία» ο Γιάννης Καλλιάνος εκτίμησε ότι σήμερα, «από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη». «Από τη Βοιωτία, τη Θήβα και τα βορειότερα κατά περιόδους θα χιονίζει αρκετά και κυρίως ανατολικά της κορυφογραμμής της Πίνδου θα χιονίζει και στα πεδινά» πρόσθεσε ο μετεωρολόγος.

Ειδικά, δε, για τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα είπε ότι για τη μεν πρώτη «θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις και ίσως έχουμε χιονόστρωση», για τη, δε, δεύτερη ότι «στις περιοχές πάνω από τα 350μ. θα έχουμε χιονοπτώσεις».

 

Πού έκλεισαν οι δρόμοι - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σοβαρά προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου ανά τη χώρα προκαλεί η «Σοφία», το εν εξελίξει νέο κύμα κακοκαιρίας.

Στην Αττική, διεκόπη το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος του καταστήματος «Πανόραμα», και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, κλειστή παραμένει και σήμερα η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο.

Σε ισχύ τέθηκε από το μεσημέρι και απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων σε συγκεκριμένα σημεία της Αττικής και των γύρω περιοχών, λόγω του χιονιού.

Το βράδυ της Πέμπτης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας που είχε απαγορευθεί λόγω της χιονόπτωσης, το απόγευμα, από τα διόδια των Αφιδνών. Αυτή την ώρα όλα τα οχήματα κινούνται κανονικά στην εθνική οδό.

Και στην υπόλοιπη χώρα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλά σημεία του επαρχιακού και ορεινού οδικού δικτύου, σε περισσότερους από 20 νομούς.

Το απόγευμα τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου σε συγκεκριμένα σημεία της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.