ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο Τζον Μπόλτον

Σφοδρή σύγκρουση Ερντογάν - ΗΠΑ για Συρία και Κούρδους

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και ο Τούρκος ομόλογός του Ιμπραχίμ Καλίν είχαν μία «εποικοδομητική» συνομιλία για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν τις αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζον Μπόλτον μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στην Άγκυρα.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε με δριμύτητα τις θέσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με τους κούρδους μαχητές της Συρίας λέγοντας ότι παρά την συμφωνία που είχαν κατά την συνομιλία τους με τον Ντόναλντ Τραμπ, «στοιχεία» της αμερικανικής κυβέρνησης λένε «διαφορετικά πράγματα».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα μεγάλο ψέμα, ότι οι YPG και το PKK είναι και το αυτό πράγμα και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να συμβιβασθεί στο θέμα των YPG.

Η συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματισθεί μετά την συνάντηση αυτή ματαιώθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Ο εκπρόσωπος του Μπόλτον δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εντόπισαν «περαιτέρω ζητήματα» για «διάλογο».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου άρχισε σήμερα κύκλο συνομιλιών στην Τουρκία με θέμα την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, την οποία η Άγκυρα θέλει να εκμεταλλευθεί για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών του Τζον Μπόλτον στην Άγκυρα, οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσίασε την στρατηγική του για την «σταθεροποίηση» της κατάστασης στην Συρία και την εξουδετέρωση των αιτίων της «ριζοσπαστικοποίησης» μετά την αμερικανική αποχώρηση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.