ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δήλωσε αναλυτικά

Σκουρλέτης: Θα βρεθούν πάνω από 151 βουλευτές για τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες

Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και πως στη συνέχεια θα περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε από την Πάτρα όπου βρίσκεται ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε βέβαιος για την έκβαση των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται το αμέσως προσεχές διάστημα κι εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του σημείωσε:

Ήταν προγραμματισμένη η σημερινή εκδήλωση και συμπίπτει με πάρα πολύ σημαντικές εξελίξεις. Θέλω να πω εξαρχής ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και θεωρώ ότι, τελικά, και στις δυο μεγάλες και σημαντικές ψηφοφορίες που είναι μπροστά μας, τόσο αυτή που είναι για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών - θα βρεθούν πάνω από 151 ή τουλάχιστον 151 έλληνες βουλευτές για να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση.

Για την επιλογή της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης

Το σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών και για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση απέναντι στην κυβέρνηση, με δική του πρωτοβουλία, ο πρωθυπουργός θέτει, πρώτα απ’ όλα, το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνησή του. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο, ώστε θα μας δώσει την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε τους επόμενους μήνες. Γνωρίζετε ότι πρόσφατα βγήκαμε από το πρόγραμμα, ήδη η κυβέρνησή μας έχει προχωρήσει στη ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων που ανακουφίζουν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και δίνουν πραγματικά μια νέα προοπτική τόσο στους ίδιους τους έλληνες πολίτες όσο και στην ίδια την οικονομία. Αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί και νομίζω πως θα γίνει.

Περί της πιθανότητας δρομολόγησης εξελίξεων σε περίπτωση οριακής πλειοψηφίας

Οριακή πλειοψηφία είχαμε και μέχρι τώρα. Και αυτή η κυβέρνηση, παρά τις προφητείες των αντιπάλων μας, συμπληρώνει σε λίγες ημέρες 4 χρόνια, αν μετρήσουμε από τον Ιανουάριο του 2015. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται, και αυτό δεν αφορά μόνο τα πολιτικά κόμματα, αφορά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε να γίνεται πράξη η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιδότηση του ενοικίου για τα νέα ζευγάρια, οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, πράγμα τα οποία είναι αναγκαία. Και άλλα όμως, θεσμικού χαρακτήρα, όπως η συνταγματική μεταρρύθμιση, η συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία. Όλα αυτά νομίζω ότι υπάρχει το περιθώριο να ολοκληρωθούν από την παρούσα κυβέρνηση.

Για το ενδεχόμενο εκλογών τον Φεβρουάριο

Υπάρχει ένα τραγούδι που λέει: άστους να λένε άστους να πουν. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει το συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Βεβαίως υπό την προϋπόθεση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι θα έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινοβουλίου.

Για τα στελέχη των ΑΝΕΛ που θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη κυβέρνηση

Θεωρώ ότι όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για όλα τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, για όλους τους βουλευτές, υπάρχει κάποια στιγμή που ο καθένας αναλαμβάνει και τις προσωπικές του ευθύνες. Άλλωστε μη ξεχνάτε ότι κάθε βουλευτής, σε τελική ανάλυση, λειτουργεί με βάση τη συνείδησή του. Θεωρώ ότι όσοι επιλέξουν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση, το κάνουν με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους και κάνουν αυτό που, κατά τη γνώμη μου, είναι και το ωφέλιμο και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Για τις μεταρρυθμίσεις του «Κλεισθένη» και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Κλεισθένης όπως ξέρετε είναι νόμος του κράτους από το προηγούμενο καλοκαίρι και δημιουργεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο έρχεται να αλλάξει παρωχημένες και κατεστημένες αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές που είχαμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Αφήνουμε πίσω μας το δημαρχοκεντρικό και το προσωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης. Πηγαίνουμε σε άλλες λογικές, λογικές συνεννόησης, σύνθεσης. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη χειραφέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στη κεντρική εξουσία. Και νομίζω ότι αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο από αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να ενισχυθούν τελικά εκείνες οι δυνάμεις που πιστεύουν στην αυτονομία της αυτοδιοίκησης, αλλά που ταυτόχρονα πιστεύουν σε μια ισχυρή αυτοδιοίκηση, η οποία δεν θα μοιράζει απλά δουλειές σε κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά θα είναι μια αυτοδιοίκηση που θα τιμά, πρώτα απ’ όλα, του ίδιους τους πολίτες οι οποίοι καθημερινά, κάθε μήνα, πληρώνουν για να την στηρίζουν κι αυτοί μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Νομίζω πως αυτά είναι που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες τον προσεχή Μάιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.