ΕΛΛΑΔΑ

Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Στα «κάγκελα» οι Δήμαρχοι για τα αποθεματικά

«Εκβιαστικό τρόπο» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει στην ουσία με το έτσι θέλω τα αποθεματικά των δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στο έκτακτο Δ.Σ. της ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της νέας κατάστασης επισημαίνοντας ότι «Δεν φτάνουν οι περιορισμοί που μας έχει βάλει η κυβέρνηση με τον Κλεισθένη, δεν φτάνει που τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου αντί να τα δώσει στους δήμους, ως όφειλε, τα δέσμευσε τώρα θέλει να δημιουργήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος για λογαριασμό της εις βάρος όλων των υπολοίπων θεσμών».

Την ίδια στιγμή η Αυτοδιοίκηση είναι ένα καζάνι που βράζει. Πολλοί δήμαρχοι δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση, η οποία προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος και μάλιστα μέσα σε ένα μήνα.

Η έκτακτη συνεδρίαση

Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Πέμπτης, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Ταμειακή υπαγωγή των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος», οι δήμαρχοι, όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, πρόκειται να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους, και να δρομολογήσουν κάθε πρόσφορη ενέργεια και διαδικασία για την ακύρωση της ΚΥΑ.

Λάβρος εναντίον της κυβερνητικής απόφασης εμφανίζεται και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό αλλά για ωμό εκβιασμό. Υποστήριξε ότι την Πέμπτη στην ΚΕΔΕ οι αιρετοί θα απαντήσουν δυναμικά, σημειώνοντας πως η απόφαση είναι ήδη προκαθορισμένη.

«Δεν μας δίνουν άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε. Και αυτό γιατί λένε στους δήμους να ανοίξουν υποχρεωτικά λογαριασμό στην ΤτΕ διαφορετικά από την 1η Μαρτίου δεν πρόκειται να δουν χρήματα» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση Χουλιαράκη «θεσμικό ατόπημα, που στόχο έχει τον ακρωτηριασμό και ευτελισμό των Δήμων και την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυρίζογλου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους υπουργούς Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και τον αν. υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη απόπειρα μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, άρχισε την άνοιξη του 2015, όταν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες κλήθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να παραδώσουν “αμελλητί” τα ταμειακά διαθέσιμα, για να εξασφαλιστεί η ταμειακή επάρκεια του Ελληνικού κράτους, συνεχίστηκε το 2017 και φαίνεται να ολοκληρώνεται σήμερα με την απόφαση του κ. Χουλιάρακη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.