ΥΓΕΙΑ

Αν υπάρχει τάξη στο σπίτι, αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς!

Τι σημαίνει αν καθαρίζετε όλη μέρα το σπίτι

Σίγουρα σας έχει τύχει να θέλετε απεγνωσμένα να ξεσπάσετε από θυμό, να απαλλαγείτε από άγχος ή στεναχώρια και το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι να κάνετε γενική καθαριότητα στο σπίτι!

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι λίγα λεπτά σφουγγάρισμα έχει όμοιες καταπραϋντικές ιδιότητες με λίγα λεπτά διαλογισμού. Η θέα ενός πεντακάθαρου σπιτιού, ειδικά στο τέλος μιας αγχωτικής ημέρας, ίσως και να αμβλύνει προσωρινά οτιδήποτε ενοχλητικό.

Εάν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχουν μερικές εξηγήσεις από την καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Darby Saxbe. Όπως μας λέει: «Η καθαριότητα δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση υπεροχής και ελέγχου πάνω στο περιβάλλον τους. Η ζωή είναι γεμάτη με αβεβαιότητα και πολλές καταστάσεις είναι εκτός του δικού μας ελέγχου, αλλά τουλάχιστον αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως είναι ο δικός μας χώρος».

Από μια πρακτική άποψη, πολλοί άνθρωποι αρέσκονται επίσης στην αίσθηση ότι γνωρίζουν πως έχουν εύκολη πρόσβαση στα πράγματα που χρειάζονται. Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι γυναίκες που βρίσκουν αγχωτικό το περιβάλλον στο σπίτι τους έχουν περισσότερες καταθλιπτικές τάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που επιθυμούν να καθαρίζουν συχνά;

Ίσως είναι πιο ευσυνείδητοι και προσανατολισμένοι στις λεπτομέρειες, λέει η Saxbe, ενώ οι άνθρωποι που δεν αρέσκονται σε αυτό, είναι πιο αυθόρμητοι και λιγότερο οργανωμένοι.

Μας αρέσει να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί, γιατί αυτό μας επιτρέπει να επιβιώσουμε «κερδίζοντας» από το περιβάλλον γύρω μας. Όταν στερούμαστε τον έλεγχο, ή αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα είναι χαοτικά και απρόβλεπτα, αυτό μας προσθέτει άγχος. Αυτή η σκέψη μας ωθεί να πάρουμε προφυλάξεις και να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε το περιβάλλον μας, ώστε να μην υπάρχει τίποτα περίεργο που θα μπορούσε δυνητικά να μας βλάψει.

Τι σημαίνει αυτό για τις δουλειές στο σπίτι;

Αν υπάρχει τάξη στο σπίτι, αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς. Έχεις παρατηρήσει ότι όταν καθαρίζουμε, κινούμαστε με συγκεκριμένους, συχνά επαναλαμβανόμενους τρόπους; Αυτό είναι ένας γνωστικός μηχανισμός που μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος.

Ωστόσο, πάντα υπάρχει και η άλλη άκρη. Ο υπερβολικός φόβος για μικρόβια, η εμμονή με την ύπαρξη συμμετρίας στα πράγματα, ή η τακτοποίηση των πραγμάτων με συγκεκριμένο και ακριβή τρόπο, μπορούν να είναι ενδείξεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Και την ίδια στιγμή, άνθρωποι που αισθάνονται απόλυτα άνετα να ζουν σε μια ακαταστασία μπορεί να χαρακτηρίζονται από μειωμένη δραστηριότητα στον νησιωτικό φλοιό του εγκεφάλου και στην αμυγδαλή, σύμφωνα με έρευνες.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.