ΚΟΣΜΟΣ

Τι αναφέρει η Hurriyet

Τουρκία: Νέες συλλήψεις περίπου 200 ανθρώπων για πιθανές διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη 192 ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου κληρικού, ο οποίος κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Hurriyet.

Επιχειρήσεις της αστυνομίας με στόχο υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν πραγματοποιούνται τακτικά έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα και πρόσφατα κορυφώθηκαν. Οι αρχές στην Κωνσταντινούπολη και στα Άδανα διέταξαν την σύλληψη περισσότερων από 100 υπόπτων στρατιωτικών την περασμένη εβδομάδα.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι διέταξε την σύλληψη 50 υπόπτων στρατιωτικών--τρεις υπολοχαγοί και 47 λοχίες--καθώς και 55 ανθρώπων που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στο κινητό ByLock, έγραψε η εφημερίδα.

Η Τουρκία απαγόρευσε το ByLock έπειτα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα λέγοντας ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν την χρησιμοποίησαν για να επικοινωνήσουν την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, όταν έγινε η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 250 ανθρώπους.

Ο Γκιουλέν, ένας πρώην σύμμαχος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε ανάμειξη και έχει καταδικάσει την απόπειρα.

Το γραφείο του εισαγγελέα στο Ικόνιο, την επαρχία αυτή της κεντρικής Τουρκίας, διέταξε την σύλληψη 50 ανθρώπων, περιλαμβανομένων στρατιωτικών υπαλλήλων και των επαφών τους στο δίκτυο του Γκιουλέν, έγραψε η εφημερίδα.

Τα γραφεία των εισαγγελέων δύο άλλων επαρχιών--της Μούγλας και του Κοτζάελι--διέταξαν τη σύλληψη 15 και 22 στρατιωτικών υπαλλήλων αντίστοιχα.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί αναμένοντας να δικαστούν, ενώ 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί υπάλληλοι και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας εκφράζουν ανησυχίες για τις επιχειρήσεις καταστολής λέγοντας ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόφαση για να καταστείλει τους διαφωνούντες. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα εξαιτίας των σοβαρών απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.