ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο

Τραμπ: «Μεγάλες δυνατότητες» στη συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι είπε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ανδρών  την Δευτέρα πως βλέπει «μεγάλες δυνατότητες για τη σημαντική επέκταση» της συνεργασίας ως προς την οικονομική ανάπτυξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ ανέφερε επίσης πως συζήτησε με τον Ερντογάν τις «τελευταίες δύο εβδομάδες επιτυχίας στην μάχη εναντίον των υπολειμμάτων του ISIS» και «την ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων» που θέλει να δημιουργηθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατευθούν οι Κούρδοι, σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Μία ημέρα πριν μιλήσει περί «μεγάλων δυνατοτήτων» στη διμερή συνεργασία για την «οικονομική ανάπτυξη», ο Τραμπ απείλησε, και πάλι μέσω Twitter, να «καταστρέψει» την οικονομία της Τουρκίας, αν επιτεθεί στους Κούρδους. Ο Ρεπουμπλικάνος ανήγγειλε ότι «ξεκινά» η αποχώρηση των περίπου 2.000 αμερικανών στρατιωτικών από το έδαφος της Συρίας, όπως είχε υποσχεθεί τον Δεκέμβριο, όμως ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πλήττουν τους τζιχαντιστές του ΙΚ στη χώρα.

Η κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών. Ελέγχει μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας. Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να τη συντρίψει, καθώς η κυβέρνησή του διατείνεται ότι αποτελεί τον συριακό βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην τουρκική επικράτεια από το 1984.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.