ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε LIVE τη σύγκρουση στη Βουλή

Τσίπρας: Δεν είμαστε κυβέρνηση κουρελού - Μητσοτάκης: Ζούμε έναν τραγέλαφο

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χροεκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών».

«Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο τι μεσολάβησε από την πολιτική ανατροπή του Γενάρη του 2015.

 

 

Αναφέρθηκε στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά», όπως τόνισε. Σημείωσε ότι «οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής». Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ανέφερε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».

Για τους ΑΝΕΛ

Αναφερόμενος στους ΑΝΕΛ, είπε: «Όλα τα δύσκολα βήματα έγιναν από μια κυβέρνηση δύο κομμάτων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Ήταν μια κυβέρνηση που πολεμήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού πολιτικού συστήματος, μαζί με τους αντίπαλούς της. Εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά , και στη συνέχεια έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να αισθάνονται φοβισμένοι και αμήχανοι. Όλα τα καταφέραμε μαζί με τους ΑΝΕΛ με τους οποίους έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια σε μια έντιμη συνεργασία και ειλικρινή. Πάντα θα τιμώ και θα σέβομαι τη συνεργασία αυτή».

Για το Μακεδονικό

Για το Μακεδονικό είπε ότι «το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στην γειτονική μας χώρα και η ήττα του εθνικιστή Γκρουέφσκι δημιούργησε μια ευκαιρία να λυθεί μια ιστορική εκκρεμότητα. Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον μου επέβαλλαν να αναλάβω το κόστος και την επίλυση της διαφοράς που αποτελούσε μεγάλο βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είμαι βέβαιος πως πράττουμε το εθνικά σωστό. Το πατριωτικό. Γιατί - το έχω πει πολλές φορές - ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. ατριωτισμός τέλος δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση τόνισε χαρακτηριστικά: «Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέση αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο.

Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή. Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμένος. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που επι 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση. Την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους. Την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί. Και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν.

Η διαφωνία Καμμένου με εμένα τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξη του. Θεωρώ ότι ο Πάνος Καμμένος κάνει λάθος. Δεν ήταν αναπόφευκτη η επιλογή του. Θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση».

Βολές σε ΝΔ - ΚΙΝΑΛ

«Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας,  λοιδορεί εμένα προσωπικά που είχα το θάρρος να κάνω αυτό που επιτάσσει η ίδια η Δημοκρατία, να μην προχωρήσω χωρίς να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης με ad hoc πλειοψηφίας, αλλά επέλεξα να έρθουμε εδώ από δημοκρατικό καθήκον και δημοκρατική ευαισθησία. Μας εγκαλείτε για μια έντιμη, καθαρή επιλογή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Μιας όμως και μας προκαλείτε και μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού. Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκροτήσατε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας μάλιστα τότε πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση.

Μιλάτε όμως και για αποστάτες. Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κ. Μητσοτάκη. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν.

Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές. Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα. Τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Ο τελευταίος διαφήμιζε το πόσο καλή είναι η συμφωνία των Πρεσπών».

Για τον εκφοβισμό βουλευτών

«Δε μπορώ παρά να σταθώ στις αθλιότητες που ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ότι αποδεικνύεται από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Αναφέρομαι στο πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Είναι βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Διχάζει μέσα από την αντιπολιτευτική του τύφλωση», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Στοχοποιήθηκαν βουλευτές με εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Η κ. Παπακώστα μου είπε ότι της στέλνουν πολτοποιημένα κεφάλια γυναικών. Γελάτε τώρα, χθες δεν είχατε την ευθιξία όταν στέλεχος της ΝΟΔΕ έστελνε μαζικά μηνύματα με στοιχεία βουλευτών και καλούσε σε απειλητικά μηνύματα. Η δικαιοσύνη έχει αναλάβει την υπόθεση, εγώ μιλάω πολιτικά.Θα καταδικάσετε αυτή την πρακτική; Αν όχι, είναι ο δρόμος που επιλέγετε.

Σας καλώ να μιλήσετε και να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας και στο συμφέρον του τόπου και του λαού. Και να δώσετε καθαρή απάντηση : Αν εμπιστεύεστε αυτή την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι. Ελεύθερα, ανοιχτά, με παρρησία και στη βάση των όσων επιτάσσει το πολιτικό κριτήριο, η ηθική και η συνείδηση καθενός και καθεμιάς σε αυτή την αίθουσα. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία σε αυτόν το τόπο μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η δημοκρατία θα νικήσει».

Μητσοτάκης: Ζούμε έναν τραγέλαφο 

«Για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και ζημιώνει πολλαπλώς τη χώρα», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ψεύτικο διαζύγιο. «Ο κ. Καμμένος δανείζει δυο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα και δεν τους διαγράφει για να μην χάσει την Κ.Ο. Η φαρσοκωμωδία των ελιγών και της συναλλαγής απαιτεί και κομπάρσους. Περιφερόμενους βουλευτές, που αλλιώς εξελέγησαν, αλλιώς εξελίχθηκαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να γίνουν δεκανίκια μιας κυβέρνησης που κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. Κυβέρνηση κουρελού».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.